Latopic, proszek, 0,7 g, 10 saszetek

Latopic, proszek, 0,7 g, 10 saszetek

cena 14,99 zł

Dodaj do porównania Ulotka leku

Latopic jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w stanach takich jak:

  • alergia pokarmowa;
  • atopowe zapalenie skóry (AZS).

Zawiera trzy szczepy liofilizowanych, żywych bakterii kwasu mlekowego. Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic zostały odpowiednio wyselekcjonowane i dobrane tak, aby wykazywały działanie synergistyczne. Latopic przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.


 

Działanie

Udowodniono, że u osób z AZS bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.

Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic:

  1. mają ludzkie pochodzenie,
  2. określoną przynależność gatunkową,
  3. wykazane bezpieczeństwo stosowania,
  4. udowodnione korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka,
  5. przeżywają w układzie pokarmowym dzięki temu, że wykazują oporność na działanie kwasu żołądkowego i żółci w warunkach in vitro, posiadają zdolność do przylegania do linii ludzkich komórek nabłonkowych jelita,
  6. charakteryzują się opornością na działanie antybiotyków typową dla danego gatunku,
  7. wykazują antagonizm wobec typowych drobnoustrojów chorobotwórczych w warunkach in vitro,
  8. biorąc udział w dojrzewaniu bariery jelitowej mogą mieć znaczenie w rozwoju tolerancji na białka mleka krowiego, które należą do najczęstszych alergenów pokarmowych.
     

Wskazania

Latopic stosuje się w postępowaniu dietetycznym w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.

Przeciwwskazania

Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z zaburzeniami odporności.

Skład

Jedna saszetka (porcja) zawiera 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus casei ŁKCK 0908, 25% Lactobacillus casei ŁOCK 0900.
 

Substancje dodatkowe: maltodekstryna - substancja wypełniająca, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz.

Preparat nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu.

Dawkowanie

Podawać 1 raz dziennie 1 saszetkę. Zawartość saszetki rozpuścić w niewielkiej objętości letniego płynu (np. mleko matki, przegotowana woda). Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Zalecany czas stosowania to 3 miesiące.

Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.

Uwagi

Przechowywać w lodówce. Jeśli produkt jest przechowywany poza lodówką w temperaturze do 25şC, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.

Dostępność w aptekach