Olimp Nutramil, proszek o smaku waniliowym, 7 saszetek

Olimp Nutramil, proszek o smaku waniliowym, 7 saszetek

cena 35,49 zł

Dodaj do porównania Ulotka leku

Nutramil to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

Działanie

Nutramil stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.

  • Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
  • Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • Klinicznie wolny od laktozy
  • Sugerowany w celiakii
  • Produkt bezglutenowy

Wskazania

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii;
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
  • rekonwalescencji;
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
  • stanach po udarach i urazach;
  • okresach przed- i pooperacyjnych;
  • chorobach zapalnych jelit;
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka;
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.

Skład

maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.

Informacja żywieniowa: 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: 100 g:
Wartość energetyczna 1254 kJ/
300 kcal
1743 kJ/
417 kcal
Białko
 
11,25 g 15,6 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
45 g
5,2 g
<0,058 g
62,5 g
7,2 g
<0,08 g
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT
8,4 g
2,5 g
1,7 g
11,7 g
3,5 g
2,4 g
Błonnik 0 g 0 g
Sód 170 mg 236 mg
Potas 349 mg (17%*) 485 mg
Chlorki 160 mg (20%*) 222 mg
Wapń 182 mg (23%*) 253 mg
Fosfor 140 mg (20%*) 194 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg (12%*) 63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg (11%) 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg (20%*) 2,8 mg
Miedź 200 mcg (20%*) 278 mcg
Mangan 0,4 mg (20%*) 0,56 mg
Molibden 10 mcg (20%*) 14 mcg
Selen 11 mcg (20%*) 15 mcg
Chrom 8 mcg (20%*) 11 mcg
Witamina A (mg RE) 160 mcg (20%*) 222 mcg
Witamina D 1 mcg (20%*) 1,4 mcg
Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg (20%*) 3,3 mg
Witamina K 15 mcg (20%) 21 mcg
Witamina C 16 mg (20%*) 22 mg
Witamina B1 0,22 mg (20%*) 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20%*) 4,4 mg
Witamina B6 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Kwas foliowy 40 mcg (20%*) 56 mcg
Witamina B12 0,5 mcg (20%*) 0,7 mcg
Biotyna 10 mcg (20%*) 13,9 mcg
Kwas pantotenowy 1,2 mg (20%*) 1,7 mg
Osmolarność 290 mOsm/l


*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.

Dawkowanie

Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.

  • kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal)
  • uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).


Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Uwagi

  • Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
  • Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.

Dostępność w aptekach