Zwyrodnienia, urazy, rekonwalescencja – kiedy warto sięgnąć po kolagen

Kolagen, jedno z najważniejszych białek strukturalnych organizmu, wpływa na stan skóry, kości i stawów. Niestety, wraz z upływającym czasem stężenie cennej substancji w tkankach spada, co prowadzi między innymi do osłabienia układu kostno-stawowego, powstawania zmarszczek i spadku gęstości skóry. Najlepszym sposobem na uzupełnienie braków kolagenu jest jego suplementacja, a największą efektywność wykazuje hydrolizowany kolagen w proszku do rozpuszczania w wodzie. Kiedy i jak pić kolagen, żeby suplementacja była jak najskuteczniejsza? Po jakim czasie działa kolagen? Sprawdź!
Mężczyzna w niebieskiej bluzie sportowej siedzi na ławce w parku, trzymając się za bolące kolano z grymasem bólu na twarzy.
Źródło: zdjęcie partnera
Spis treści

Reklama

Rola kolagenu w organizmie 

Kolagen to naturalny polimer stanowiący aż 30% całkowitej masy białkowej ludzkiego organizmu. Jako główny składnik macierzy pozakomórkowej buduje i wzmacnia tkankę łączną, a przede wszystkim kości, ścięgna, więzadła, chrząstki, a także skórę, naczynia krwionośne i rogówkę oka. Nadaje tkankom sprężystość, elastyczność i odporność na rozciąganie, a jego prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania integralności i funkcji struktur organizmu. Ponadto kolagen ma jeszcze inne, bardzo ważne funkcje – wiąże wodę w tkankach i umożliwia krwi prawidłowe krzepnięcie. Bez niego zrastanie się kości, gojenie ran i ich zabliźnianie byłoby niemożliwe. Co ciekawe, w ludzkim organizmie wykryto aż 29 typów tej substancji, z czego najlepiej poznanym jest kolagen typu 1. Ludzkie ciało wytwarza kolagen samodzielnie, a degradacji ulega on jedynie pod wpływem jednego enzymu – kolagenazy. 

Ilość kolagenu z wiekiem spada. Pierwsze niekorzystne zmiany można zauważyć już w okolicach 25. roku życia. Skutki niedoboru kolagenu mogą obejmować nie tylko pogorszenie kondycji skóry, ale również obniżenie jakości chrząstki stawowej, zwiększoną podatność na kontuzje i spowolnione procesy regeneracji po urazach.

Reklama

Kiedy przyjmować kolagen? SOS na problemy kostno-stawowe 

Choć nie można zatrzymać procesów naturalnej degradacji kolagenu, możesz dostarczyć go organizmowi z zewnątrz poprzez suplementację hydrolizatu kolagenu (peptydów kolagenowych). Związek w dobrze przyswajalnej postaci powstaje w wyniku enzymatycznego rozbicia cząsteczek kolagenu na mniejsze fragmenty (peptydy). Dzięki temu kolagen hydrolizowany łatwo się rozpuszcza i wchłania z przewodu pokarmowego. Kolagen wykorzystywany do produkcji suplementów jest pozyskiwany głównie z tkanek zwierzęcych, a przede wszystkim wołowiny, wieprzowiny oraz ryb.

Zastanawiasz się, kiedy przyjmować kolagen? Wśród głównych wskazań wymieniamy:

  • choroby zwyrodnieniowe stawów;
  • bóle kolan i kręgosłupa;
  • zmniejszoną elastyczność stawów;
  • stany pourazowe i rehabilitację pooperacyjną;
  • osteoporozę;
  • przeciążenia wynikające z intensywnej aktywności fizycznej.

Uzupełnienie kolagenu wspiera odbudowę chrząstki stawowej, zwiększa odporność mechaniczną kości i ścięgien oraz poprawia mobilność. Regularna suplementacja może opóźnić rozwój zwyrodnień, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz przyspieszyć powrót do sprawności po urazie. Włączenie wysokiej jakości suplementów jest szczególnie polecane osobom prowadzącym aktywny tryb życia, zawodowym sportowcom oraz seniorom. 

Reklama

Kolagen w diecie 

O poziom kolagenu możesz zadbać również poprzez prowadzenie zbilansowanej, odżywczej diety. Naturalne źródła kolagenu to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w tkanki łączne. „Menu na zdrowe stawy’ powinno obejmować między innymi buliony wolno gotowane na kościach, galarety mięsne i rybne, skórki drobiowe, golonkę czy podroby. Aby zwiększyć wchłanianie dobroczynnej substancji, warto uzupełnić posiłki o produkty bogate w witaminę C (paprykę, natkę pietruszki, cytrusy, kiszonki), glicynę (żelatynę, ryby), prolinę (nabiał, soję), lizynę (mięso, rośliny strączkowe, ser), a także cynk (pestki dyni, orzechy, jaja, czerwone mięso, rośliny strączkowe) i miedź (wątróbkę, kakao, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika).

Reklama

Czy warto suplementować kolagen? Przed i po kuracji

Badania potwierdzają, że regularne przyjmowanie hydrolizatu kolagenu może przynieść realne korzyści nie tylko w zakresie estetyki, ale przede wszystkim zdrowia układu ruchu. Włączenie peptydów kolagenowych do codziennej diety może zaowocować: 

  • zmniejszeniem dolegliwości bólowych w obrębie stawów;
  • wzrostem gęstości mineralnej kości;
  • szybszą regeneracją po wysiłku fizycznym;
  • poprawą elastyczności i nawilżenia skóry;
  • lepszą kondycją włosów i paznokci.

Po jakim czasie działa kolagen? Pierwsze efekty kuracji mogą być zauważalne już po 4–6 tygodniach stosowania, jednak pełne korzyści zwykle pojawiają się po 3 miesiącach.

Reklama

Z czym nie łączyć kolagenu? Sprawdzamy!

Choć kolagen jest w pełni bezpiecznym i biozgodnym suplementem, jego wchłanianie mogą zaburzać niektóre substancje. Zatem z czym nie łączyć kolagenu? Specjaliści zaznaczają, że taniny zawarte w kawie i herbacie mogą obniżać skuteczność kuracji. Ponadto zdolność organizmu do regeneracji i syntezy kolagenu obniża alkohol. Z kolei duże dawki wapnia mogą „konkurować” o wchłanianie z aminokwasami. Aby zwiększyć efektywność kuracji, kolagen warto łączyć z witaminą C, cynkiem i kwasem hialuronowym.

Reklama

Czy kolagen można pić w ciąży?

Kobiety spodziewające się dziecka chcą holistycznie wspierać swój organizm narażony na dziewięciomiesięczny wysiłek. Czy kolagen można pić w ciąży? W wielu przypadkach kolagen może wspierać organizm ciężarnej kobiety poprzez poprawienie elastyczność skóry i wzmocnienie stawów. Warto jednak pamiętać, że dieta ma ogromny wpływ na rozwijający się płód, dlatego włączenie suplementów zawsze należy konsultować z lekarzem. 

Reklama

Jaki suplement wybrać?

Warto pamiętać, że na wchłanianie kolagenu wpływają nie tylko jego dawka, ale również pochodzenie i dodatkowe składniki preparatu. Najlepiej przyswajalną i wygodną w stosowaniu formą jest sproszkowany kolagen hydrolizowany, wzbogacony o witaminę C, która wspiera jego prawidłową syntezę. Dobry preparat może zawierać nawet 10 000 mg kolagenu rybiego o niskiej masie cząsteczkowej, połączonego z naturalną witaminą C pochodzącą z ekstraktu z dzikiej róży. Tego typu suplementy często nie zawierają cukru ani konserwantów, a ich stosowanie jest elastyczne – można je przyjmować o dowolnej porze dnia, najlepiej rano lub wieczorem, razem z posiłkiem. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Podobne artykuły
Osoba w starszym wieku zakłada biały kask rowerowy. Ma na sobie szarą kurtkę sportową i czarne rękawiczki rowerowe z odblaskowymi paskami. Osoba ma siwą brodę i uśmiecha się lekko, koncentrując się na dopasowaniu kasku.
Najczęstsze błędy przy noszeniu kasku rowerowego – sprawdź, czy ich nie popełniasz
Mężczyzna w niebieskiej bluzie sportowej siedzi na ławce w parku, trzymając się za bolące kolano z grymasem bólu na twarzy.
Zwyrodnienia, urazy, rekonwalescencja – kiedy warto sięgnąć po kolagen
Wysportowana kobieta piję wodę w trakcie biegania
Aktywność fizyczna wiosną - na jaką warto postawić?

Reklama


Wykryto przypadek cholery w Polsce
Co warto wiedzieć o tej chorobie?