Reklama
Rola kolagenu w organizmie
Kolagen to naturalny polimer stanowiący aż 30% całkowitej masy białkowej ludzkiego organizmu. Jako główny składnik macierzy pozakomórkowej buduje i wzmacnia tkankę łączną, a przede wszystkim kości, ścięgna, więzadła, chrząstki, a także skórę, naczynia krwionośne i rogówkę oka. Nadaje tkankom sprężystość, elastyczność i odporność na rozciąganie, a jego prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania integralności i funkcji struktur organizmu. Ponadto kolagen ma jeszcze inne, bardzo ważne funkcje – wiąże wodę w tkankach i umożliwia krwi prawidłowe krzepnięcie. Bez niego zrastanie się kości, gojenie ran i ich zabliźnianie byłoby niemożliwe. Co ciekawe, w ludzkim organizmie wykryto aż 29 typów tej substancji, z czego najlepiej poznanym jest kolagen typu 1. Ludzkie ciało wytwarza kolagen samodzielnie, a degradacji ulega on jedynie pod wpływem jednego enzymu – kolagenazy.
Ilość kolagenu z wiekiem spada. Pierwsze niekorzystne zmiany można zauważyć już w okolicach 25. roku życia. Skutki niedoboru kolagenu mogą obejmować nie tylko pogorszenie kondycji skóry, ale również obniżenie jakości chrząstki stawowej, zwiększoną podatność na kontuzje i spowolnione procesy regeneracji po urazach.
Reklama
Kiedy przyjmować kolagen? SOS na problemy kostno-stawowe
Choć nie można zatrzymać procesów naturalnej degradacji kolagenu, możesz dostarczyć go organizmowi z zewnątrz poprzez suplementację hydrolizatu kolagenu (peptydów kolagenowych). Związek w dobrze przyswajalnej postaci powstaje w wyniku enzymatycznego rozbicia cząsteczek kolagenu na mniejsze fragmenty (peptydy). Dzięki temu kolagen hydrolizowany łatwo się rozpuszcza i wchłania z przewodu pokarmowego. Kolagen wykorzystywany do produkcji suplementów jest pozyskiwany głównie z tkanek zwierzęcych, a przede wszystkim wołowiny, wieprzowiny oraz ryb.
Zastanawiasz się, kiedy przyjmować kolagen? Wśród głównych wskazań wymieniamy:
- choroby zwyrodnieniowe stawów;
- bóle kolan i kręgosłupa;
- zmniejszoną elastyczność stawów;
- stany pourazowe i rehabilitację pooperacyjną;
- osteoporozę;
- przeciążenia wynikające z intensywnej aktywności fizycznej.
Uzupełnienie kolagenu wspiera odbudowę chrząstki stawowej, zwiększa odporność mechaniczną kości i ścięgien oraz poprawia mobilność. Regularna suplementacja może opóźnić rozwój zwyrodnień, zmniejszyć ryzyko kontuzji oraz przyspieszyć powrót do sprawności po urazie. Włączenie wysokiej jakości suplementów jest szczególnie polecane osobom prowadzącym aktywny tryb życia, zawodowym sportowcom oraz seniorom.
Reklama
Kolagen w diecie
O poziom kolagenu możesz zadbać również poprzez prowadzenie zbilansowanej, odżywczej diety. Naturalne źródła kolagenu to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w tkanki łączne. „Menu na zdrowe stawy’ powinno obejmować między innymi buliony wolno gotowane na kościach, galarety mięsne i rybne, skórki drobiowe, golonkę czy podroby. Aby zwiększyć wchłanianie dobroczynnej substancji, warto uzupełnić posiłki o produkty bogate w witaminę C (paprykę, natkę pietruszki, cytrusy, kiszonki), glicynę (żelatynę, ryby), prolinę (nabiał, soję), lizynę (mięso, rośliny strączkowe, ser), a także cynk (pestki dyni, orzechy, jaja, czerwone mięso, rośliny strączkowe) i miedź (wątróbkę, kakao, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika).
Reklama
Czy warto suplementować kolagen? Przed i po kuracji
Badania potwierdzają, że regularne przyjmowanie hydrolizatu kolagenu może przynieść realne korzyści nie tylko w zakresie estetyki, ale przede wszystkim zdrowia układu ruchu. Włączenie peptydów kolagenowych do codziennej diety może zaowocować:
- zmniejszeniem dolegliwości bólowych w obrębie stawów;
- wzrostem gęstości mineralnej kości;
- szybszą regeneracją po wysiłku fizycznym;
- poprawą elastyczności i nawilżenia skóry;
- lepszą kondycją włosów i paznokci.
Po jakim czasie działa kolagen? Pierwsze efekty kuracji mogą być zauważalne już po 4–6 tygodniach stosowania, jednak pełne korzyści zwykle pojawiają się po 3 miesiącach.
Reklama
Z czym nie łączyć kolagenu? Sprawdzamy!
Choć kolagen jest w pełni bezpiecznym i biozgodnym suplementem, jego wchłanianie mogą zaburzać niektóre substancje. Zatem z czym nie łączyć kolagenu? Specjaliści zaznaczają, że taniny zawarte w kawie i herbacie mogą obniżać skuteczność kuracji. Ponadto zdolność organizmu do regeneracji i syntezy kolagenu obniża alkohol. Z kolei duże dawki wapnia mogą „konkurować” o wchłanianie z aminokwasami. Aby zwiększyć efektywność kuracji, kolagen warto łączyć z witaminą C, cynkiem i kwasem hialuronowym.
Reklama
Czy kolagen można pić w ciąży?
Kobiety spodziewające się dziecka chcą holistycznie wspierać swój organizm narażony na dziewięciomiesięczny wysiłek. Czy kolagen można pić w ciąży? W wielu przypadkach kolagen może wspierać organizm ciężarnej kobiety poprzez poprawienie elastyczność skóry i wzmocnienie stawów. Warto jednak pamiętać, że dieta ma ogromny wpływ na rozwijający się płód, dlatego włączenie suplementów zawsze należy konsultować z lekarzem.
Reklama
Jaki suplement wybrać?
Warto pamiętać, że na wchłanianie kolagenu wpływają nie tylko jego dawka, ale również pochodzenie i dodatkowe składniki preparatu. Najlepiej przyswajalną i wygodną w stosowaniu formą jest sproszkowany kolagen hydrolizowany, wzbogacony o witaminę C, która wspiera jego prawidłową syntezę. Dobry preparat może zawierać nawet 10 000 mg kolagenu rybiego o niskiej masie cząsteczkowej, połączonego z naturalną witaminą C pochodzącą z ekstraktu z dzikiej róży. Tego typu suplementy często nie zawierają cukru ani konserwantów, a ich stosowanie jest elastyczne – można je przyjmować o dowolnej porze dnia, najlepiej rano lub wieczorem, razem z posiłkiem.