Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
mgr Marzena Rojek-Ledwoch
dietetyczka, psychodietetyczka, specjalistka do spraw zdrowia publicznego
O autorze

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona.

Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED.

Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz trzech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia:

  • „Polskie Superfood” ,
  • „Dieta #hormony kobiecie i styl życia”,
  • „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM).

Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów w ramach Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresy żywienia w zaburzeniach odżywiania.

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku

Wykształcenie
• 2021-2022 Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku, Wydział Zdrowia, kierunek: Psychodietetyka, studia podyplomowe • 2006-2008 Śląski Uniwersytet Medyczny, Wydział Zdrowia Publicznego, kierunek: Zdrowie publiczne, studia magisterskie dzienne • 2003-2006 Śląski Akademia Medyczna, Wydział Zdrowia Publicznego, kierunek: Zdrowie publiczne w zakresie dietetyka, studia licencjackie dzienne
Doświadczenie
• „Dieta przeciwzapalna”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2024 • Konferencja „Dietetyka w neurologii i psychiatrii”, Śląska Wyższa Szkoła Medyczna, Katowice 2023- udział czynny • Konferencja „Dietetyka w ginekologii i położnictwie”, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Katowice 2023- udział czynny • V Ogólnopolska Konferencja Szkoleniowa „Żywność Żywienia i Zdrowie, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Bielsko-Biała 2022 – udział czynny • „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, Wydawnictwo SBM, warszawa 2022 • „Dieta #hormony kobiece i styl życia”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2021 • Kongres Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Iława 2019- ukończenie kursu "Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w warunkach domowych i szpitalnych" • Szkolenie „Rozpoznanie i leczenie niedożywienia, żywność medyczna w leczeniu niedożywienia", Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS im. Gromkowskiego we Wrocławiu • Szkolenie "Wykorzystanie coachingu i technik psychokorekcji w redukcji masy ciała u otyłych pacjentów", Paleta Diet • II Konferencja Medyczna w Gdyni, maj 2019- udział bierny • III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Insulinooporność problem XXI wieku, marzec 2019- udział bierny • „Polskie Superfoods”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2018 • II Konferencja Naukowa Otyłość Wieku Rozwojowego, Od przyczyn do konsekwencji, wrzesień 2018- udział bierny • Konferencja Trends In Dietetics, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, listopad 2017 • Szkolenie "Dietetyka kliniczna- insulinooporność i zespół PCOS", Śląskie Centrum Zdrowia, lipiec 2016
Hobby
joga, natura, taniec, kulinarne eksperymenty

Autoryzacje merytoryczne

Ekspert odpowiada

Wszystkie artykuły autorki

Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!