Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈

Mandarynki - poznaj ich właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie

Mandarynki to owoce cytrusowe, po które chętnie sięgamy w szczególności zimą. Ich smak i zapach wielu osobom kojarzy się z okresem świątecznym i chłodnymi, deszczowymi popołudniami. Oprócz swojego wyjątkowego smaku mandarynki cechują się też wieloma walorami zdrowotnymi.
Mandarynki
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Mandarynki to wartościowe owoce. Są źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu oraz błonnika.
  • Mandarynki i inne cytrusy mogą powodować uczulenie i reakcje alergiczne, łącznie ze wstrząsem anafilaktycznym. Niepokojące objawy to m.in. swędzenie w jamie ustnej i wysypka.
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą bezpiecznie spożywać mandarynki. Wyjątkiem są kobiety, u których stwierdzono alergię na cytrusy.
Spis treści

Reklama

Właściwości zdrowotne mandarynek. Czy są zdrowe?

Mandarynki są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, ale też pełne właściwości zdrowotnych. Mogą stanowić bardzo wartościowe źródło witamin i substancji przeciwzapalnych w okresie jesienno-zimowym, w którym dostęp do lokalnych, sezonowych owoców jest zdecydowanie ograniczony.

  • Mandarynki to bardzo dobre źródło witaminy C. Już 5-6 sztuk jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na ten składnik w 100%! Witamina C z kolei wspiera odporność, co jest szczególnie istotne zimą i jesienią. Dodatkowo poprawia wchłanianie żelaza i działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem.
  • W mandarynkach występuje również kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet planujących ciążę i spodziewających się dziecka.
  • Mandarynki to dobre źródło potasu. Minerał ten ma bardzo duże znaczenie dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia.
  • Mandarynki zawierają też błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy jelit.

Czy mandarynki są zdrowe? Zdecydowanie tak. Ich bogaty skład i wartości odżywcze sprawiają, że stanowią wartościowe źródło witamin, minerałów i substancji przeciwzapalnych.

Reklama

Ile kalorii mają mandarynki?

Wartość kaloryczna 100 g mandarynek to ok. 45-50 kalorii. Oznacza to, że jedna mandarynka o masie ok. 65 g ma jedynie 30 kcal. Nie są to więc owoce kaloryczne i zdecydowanie nie można o nich powiedzieć, że tuczą. Można śmiało spożywać je na diecie, której celem jest odchudzanie. Idealnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do słodkich dań.

Reklama

Indeks glikemiczny mandarynek

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który dzieli produkty na grupy, na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Jest to więc informacja cenna przede wszystkim dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej takimi jak cukrzyca, czy insulinooporność. Indeks glikemiczny mandarynki wynosi ok. 30. Oznacza to, że większość cukrzyków może włączać je do swojej diety. Mandarynki zawierają dużo wody, a także sporo błonnika, dzięki czemu nie mają dużo cukru i nie podnoszą go znacząco we krwi. Warto jednak pamiętać, że wpływ poszczególnych produktów spożywczych na insulinemię jest bardzo osobniczy i reakcja organizmu może różnić się u poszczególnych osób. Należy więc regularnie kontrolować poziom cukru we krwi, a wątpliwości konsultować z lekarzami i dietetykami.

Reklama

Uczulenie na mandarynki

Czy mandarynki uczulają? Tak, mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, mogą powodować uczulenie i reakcje alergiczne. Problem ten występuje u osób, których układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na zawarte w tych owocach alergeny. Alergia na mandarynki najczęściej manifestuje się jako zespół alergii błon śluzowych jamy ustnej, jednak warto pamiętać, że uczulenie może wyglądać nieco inaczej i poszczególnych osób. Objawy, które powinny nas zaniepokoić to:

  • mrowienie i swędzenie warg, języka lub gardła,
  • obrzęk warg lub dziąseł,
  • wysypka,
  • świąd i zaczerwienienie skóry dłoni.

Zdarza się, że pojawiają się też wymioty i biegunki, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Co ważne, osoby z alergią na mandarynki powinny uważać też na inne cytrusy, brzoskiwnie, trawy, roztocza kurzu domowego, a także składy kosmetyków, ponieważ możliwe jest wystąpienie alergii krzyżowych.

Reklama

Mandarynki w ciąży i podczas karmienia piersią

Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, są dość silnymi alergenami. Wiele kobiet ciężarnych i karmiących piersią obawia się jednak ich spożywania w obawie przed wystąpieniem niepożądanych dolegliwości u siebie lub dziecka. Odpowiedź na pytanie, czy w ciąży i podczas karmienia piersią można jeść mandarynki, jest jednak bardzo prosta. Jeśli są one dobrze tolerowane, nie powodują żadnych objawów charakterystycznych dla uczulenia, a wcześniej nie zdiagnozowano alergii na cytrusy, mogą być one elementem diety również w tych dwóch wyjątkowych sytuacjach. Przed ich spożyciem warto jedynie sparzyć je gorącą wodą, aby usunąć ze skórki potencjalnie szkodliwe i uczulające pozostałości pestycydów.

Reklama

Przeciwwskazania do spożywania mandarynek

Mandarynki należą do bezpiecznych owoców i większość osób może śmiało jeść je bez obaw o jakiekolwiek szkodliwe skutki uboczne. Są dozwolone na diecie redukcyjnej, cukrzycowej, wegetariańskiej. Mogą też spożywać je osoby borykające się z SIBO lub IBS, ponieważ są lekkostrawne i nie stanowią bogatego źródła fodmap. Ostrożność zaleca się zachować jednak w przypadku refluksu i zapalenia błony śluzowej żołądka. Kwasy zawarte w mandarynkach mogą drażnić wrażliwe śluzówki, utrudniać ich gojenie i nasilać dolegliwości. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania tych owoców jest alergia na cytrusy.

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Flis-Kaczykowska J., Dmowski P. Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2020/12/09_Flis_Kaczykowska.pdf [dostęp: 12.12.2024].
  • Mandarynki - wszystko co warto wiedzieć, https://vitapedia.pl/mandarynki [dostęp: 12.12.2024].
  • Mandarynka - właściwości i zastosowanie w kosmetyce, https://biotechnologia.pl/kosmetologia/mandarynka-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce,19213 [dostęp: 12.12.2024].
  • Health Benefits of Tangerines, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-tangerines [dostęp: 12.12.2024].
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Ananas - właściwości, kcal i IG. Jak obrać i czy można jeść go w ciąży?
Owoc ananas
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Owoc mango
Mango - właściwości odżywcze, zdrowotne i regeneracyjne. Dlaczego warto je jeść?
Mandarynki - poznaj ich właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!