Reklama
Właściwości zdrowotne mandarynek. Czy są zdrowe?
Mandarynki są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, ale też pełne właściwości zdrowotnych. Mogą stanowić bardzo wartościowe źródło witamin i substancji przeciwzapalnych w okresie jesienno-zimowym, w którym dostęp do lokalnych, sezonowych owoców jest zdecydowanie ograniczony.
- Mandarynki to bardzo dobre źródło witaminy C. Już 5-6 sztuk jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na ten składnik w 100%! Witamina C z kolei wspiera odporność, co jest szczególnie istotne zimą i jesienią. Dodatkowo poprawia wchłanianie żelaza i działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem.
- W mandarynkach występuje również kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet planujących ciążę i spodziewających się dziecka.
- Mandarynki to dobre źródło potasu. Minerał ten ma bardzo duże znaczenie dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia.
- Mandarynki zawierają też błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy jelit.
Czy mandarynki są zdrowe? Zdecydowanie tak. Ich bogaty skład i wartości odżywcze sprawiają, że stanowią wartościowe źródło witamin, minerałów i substancji przeciwzapalnych.
Reklama
Ile kalorii mają mandarynki?
Wartość kaloryczna 100 g mandarynek to ok. 45-50 kalorii. Oznacza to, że jedna mandarynka o masie ok. 65 g ma jedynie 30 kcal. Nie są to więc owoce kaloryczne i zdecydowanie nie można o nich powiedzieć, że tuczą. Można śmiało spożywać je na diecie, której celem jest odchudzanie. Idealnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do słodkich dań.
Reklama
Indeks glikemiczny mandarynek
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który dzieli produkty na grupy, na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Jest to więc informacja cenna przede wszystkim dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej takimi jak cukrzyca, czy insulinooporność. Indeks glikemiczny mandarynki wynosi ok. 30. Oznacza to, że większość cukrzyków może włączać je do swojej diety. Mandarynki zawierają dużo wody, a także sporo błonnika, dzięki czemu nie mają dużo cukru i nie podnoszą go znacząco we krwi. Warto jednak pamiętać, że wpływ poszczególnych produktów spożywczych na insulinemię jest bardzo osobniczy i reakcja organizmu może różnić się u poszczególnych osób. Należy więc regularnie kontrolować poziom cukru we krwi, a wątpliwości konsultować z lekarzami i dietetykami.
Reklama
Uczulenie na mandarynki
Czy mandarynki uczulają? Tak, mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, mogą powodować uczulenie i reakcje alergiczne. Problem ten występuje u osób, których układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na zawarte w tych owocach alergeny. Alergia na mandarynki najczęściej manifestuje się jako zespół alergii błon śluzowych jamy ustnej, jednak warto pamiętać, że uczulenie może wyglądać nieco inaczej i poszczególnych osób. Objawy, które powinny nas zaniepokoić to:
- mrowienie i swędzenie warg, języka lub gardła,
- obrzęk warg lub dziąseł,
- wysypka,
- świąd i zaczerwienienie skóry dłoni.
Zdarza się, że pojawiają się też wymioty i biegunki, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Co ważne, osoby z alergią na mandarynki powinny uważać też na inne cytrusy, brzoskiwnie, trawy, roztocza kurzu domowego, a także składy kosmetyków, ponieważ możliwe jest wystąpienie alergii krzyżowych.
Reklama
Mandarynki w ciąży i podczas karmienia piersią
Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, są dość silnymi alergenami. Wiele kobiet ciężarnych i karmiących piersią obawia się jednak ich spożywania w obawie przed wystąpieniem niepożądanych dolegliwości u siebie lub dziecka. Odpowiedź na pytanie, czy w ciąży i podczas karmienia piersią można jeść mandarynki, jest jednak bardzo prosta. Jeśli są one dobrze tolerowane, nie powodują żadnych objawów charakterystycznych dla uczulenia, a wcześniej nie zdiagnozowano alergii na cytrusy, mogą być one elementem diety również w tych dwóch wyjątkowych sytuacjach. Przed ich spożyciem warto jedynie sparzyć je gorącą wodą, aby usunąć ze skórki potencjalnie szkodliwe i uczulające pozostałości pestycydów.
Reklama
Przeciwwskazania do spożywania mandarynek
Mandarynki należą do bezpiecznych owoców i większość osób może śmiało jeść je bez obaw o jakiekolwiek szkodliwe skutki uboczne. Są dozwolone na diecie redukcyjnej, cukrzycowej, wegetariańskiej. Mogą też spożywać je osoby borykające się z SIBO lub IBS, ponieważ są lekkostrawne i nie stanowią bogatego źródła fodmap. Ostrożność zaleca się zachować jednak w przypadku refluksu i zapalenia błony śluzowej żołądka. Kwasy zawarte w mandarynkach mogą drażnić wrażliwe śluzówki, utrudniać ich gojenie i nasilać dolegliwości. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania tych owoców jest alergia na cytrusy.