Mózg seniora jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia oksydacyjne, wywoływane przez naładowane elektrycznie cząstki, zwane wolnymi rodnikami.
Są one niebezpieczne dla osób w każdym wieku ponieważ powodują uszkodzenia DNA komórek. Mózg seniora - osłabiony ze względu na swój wiek, jest szczególnie podatny na uszkodzenia wolnymi rodnikami i nie ma jak się bronić.
Antyoksydanty mogą pomagać chronić mózg seniora, pomagając unieszkodliwić wolne rodniki.
Reklama
Mózg seniora – niszczony przez wolne rodniki
Procesy neurodegeneracyjne zachodzą w każdej chwili w mózgu i dotyczą osób w każdym wieku. Do przyspieszonego starzenia się mózgu przyczyniają się wolne rodniki, które uszkadzają komórki i tworzą miejsca, w których powstają stany zapalne, a nawet zmiany nowotworowe.
Mózgi seniorów są szczególnie narażone na działanie wolnych rodników ponieważ są osłabione na skutek wieku, zażywanych leków, przebytych urazów. Wolne rodniki mogą przyspieszać uszkadzanie komórek, przez co powodują przyspieszone starzenie się mózgu.
Reklama
Dieta dla mózgu seniora - czego unikać
Źródłem wolnych rodników, które znajdują się w pożywieniu i niszczą mózg jest m.in.:
- przetworzona żywność typu fast food
- sztuczne napoje w puszkach i plastikowych butelkach
- produkty instant
- produkty w metalowych puszkach
- woda w plastikowych butelkach
- sztuczne oleje używane do smażenia
- konserwanty, polepszacze smaku i zapachu
Reklama
Dieta dla mózgu - źródło antyutleniaczy
Nie jesteśmy w stanie w pełni uchronić się przed działaniem wolnych rodników zawartych w pożywieniu, jednak należy zrobić wszystko, co jest możliwe, aby ograniczyć ich negatywne działanie. W pierwszej kolejności należy ograniczyć źródła wolnych rodników w swojej diecie oraz zadbać o codzienne spożywanie antyutleniaczy.
Źródło antyoksydantów, których nie powinno zabraknąć w diecie seniora to:
- witamina C występująca w owocach cytrusowych, ananasach, czarnych porzeczkach, truskawkach oraz warzywach – brokułach, jarmużu, szpinaku, pomidorach, kapuście, brukselce, papryce czy rzodkiewce.
- witamina E - jej źródłem są oliwki oraz oliwa z oliwek, a także jaja, masło, ryby, kiełki, ziemniaki, orzechy.
- wywar z czystka – posiada on silniejsze działanie antyutleniające niż zielona herbata i ma przyjemny, łagodny ziołowy smak.
- świeży sok z owoców granatu - posiada bardzo silne działanie antyutleniające
- woda jonizowana
- kwas alfa-liponowy - występuje w ziemniakach, brokułach, szpinaku
Dieta dla seniora bogata w antyoksydanty posiada pozytywne oddziaływanie na działanie mózgu. Wykazano, że spożywanie warzyw, zwłaszcza zielonych warzyw liściowych ze słabszym pogorszeniem działania poznawczego.
Czytaj też: