Immunoglobuliny - co to jest? Klasy przeciwciał

Immunoglobuliny, czyli przeciwciała, są kluczowe dla odporności człowieka. Niszczą bakterie i wirusy, a także niektóre pasożyty. Zobacz, jak działają i jakie wyróżnia się klasy przeciwciał. Przeczytaj, dlaczego warto przyjmować preparaty zawierające w swoim składzie immunoglobuliny.
Przeciwciała u człowieka
Źródło: 123RF

Spis treści

Co to są immunoglobuliny?

Immunoglobuliny to białka stanowiące jeden z najważniejszych elementów odpowiedzi odpornościowej organizmu. Chronią ustrój przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi, w mniejszym stopniu zapewniają też obronę przed grzybami oraz pasożytami wewnątrzkomórkowymi.

Odgrywają istotną rolę w niszczeniu takich drobnoustrojów, jak:

Immunoglobuliny znajdują się w płynach ustrojowych wszystkich kręgowców, takich jak osocze krwi czy limfa. Reakcja odpornościowa, w której biorą udział tego typu białka, nazywana jest humoralną (od łacińskiego słowa humor, oznaczającego płyn).

Jak immunoglobuliny chronią organizm?

Istnieją dwa podstawowe rodzaje odporności. Nieswoista (wrodzona), mająca charakter uniwersalny oraz swoista (nabyta), powstająca na skutek kontaktu organizmu z określoną bakterią czy wirusem. Do każdego patogenu przypisany jest specyficzny zestaw antygenów.

W przypadku powtarzającego się zagrożenia są one rozpoznawane przez układ odpornościowy, który uruchamia zestaw mechanizmów obronnych. Za bezpośredni atak na zidentyfikowane antygeny odpowiadają limfocyty T i B (komórki zaliczane do białych krwinek).

Natomiast immunoglobuliny, które są wytwarzane przez pobudzone limfocyty B, wiążą antygeny i niszczą bakterie, wirusy i pasożyty wraz z innymi cząsteczkami oraz komórkami odpornościowymi.

Jak działa immunoglobulina?

Immunoglobulina wyzwala kaskadę procesów prowadzących do unicestwienia patogenu. Należą do nich:

  • uruchamianie tzw. układu dopełniacza, czyli zestawu kilkudziesięciu białek bezpośrednio powodujących rozpad komórek bakteryjnych, a także istotnych dla reakcji zapalnej;
  • indukowanie tzw. fagocytozy, a wiec mechanizmu polegającego na pochłanianiu patogenów przez komórki żerne (fagocyty);
  • indukowanie tzw. cytotoksyczności komórkowej, której istotą jest zabijanie patogenu przez wyspecjalizowane komórki nazywane NK (natural killers);
  • stymulowanie ogólnej reakcji zapalnej organizmu;
  • bezpośrednie neutralizowanie bakterii oraz wirusów.

Klasy przeciwciał

Immunoglobuliny mają kształt litery Y. Z chemicznego punktu widzenia, są cząsteczkami zbudowanymi z dwóch łańcuchów białkowych ciężkich i dwóch lekkich, połączonych ze sobą wiązaniami dwusiarczkowymi.

W zależności od budowy łańcuchów ciężkich, wyróżnia się określone klasy przeciwciał, z których każda ma swoją specyfikę.

  • IgA nazywane są wydzielniczymi. W dużych ilościach wytwarzane są w ślinie i łzach oraz w błonach śluzowych. Stanowią 15-20 proc. wszystkich immunoglobulin. Zapewniają miejscową ochronę np. w obrębie układu pokarmowego lub moczowo-płciowego.
  • IgD – słabo poznane i nieliczne (poniżej 1 proc. udziału w ogólnej populacji immunoglobulin).
  • IgE – też rzadkie (poniżej 1 proc.), ale bardzo ważne: odpowiadają za reakcje alergiczne, prowadząc do uwalniania substancji zwanej histaminą i przyczyniając się w ten sposób do powstawania odczynu zapalnego.
  • IgG – bardzo trwale, podstawowe przeciwciała biorące udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Ich udział w ogólnej puli szacowany jest na 70-80 proc.
  • IgM – także produkowane w odpowiedzi na wniknięcie do organizmu szkodliwych patogenów, ale mniej trwałe, niż IgG (około 10 proc.).

Rodzaje przeciwciał w siarze

Immunoglobuliny znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Do celów leczniczych produkowane są w postaci syntetycznej lub też w chodzą w skład produktów bogatych w tego typu substancję.

Dobrym tego przykładem jest colostrum, zwane też siarą albo młodziwem. Jest to mleko pozyskiwane w pierwszych godzinach laktacji, np. od krów. Stanowi ono bazę dla preparatów wzmacniających odporność i wspierających siły witalne.

Jego skład i właściwości są bardzo zbliżone do młodziwa ludzkiego, a więc pierwszego mleka, którym karmione są noworodki tuż po przyjściu na świat.

Siara charakteryzuje się ogromnym natężeniem substancji odżywczych oraz kształtujących odporność, takich jak immunoglobuliny właśnie. W siarze bydlęcej (krowiej), tak jak w ludzkiej, przeważają białka klasy IgG (60-90 proc.). Oprócz tego istotny jest też udział IgA (około 15 proc.) oraz IgM (5 proc.).

Uwaga: badania wykazują, że stężenie immunoglobulin, jak też innych komponentów młodziwa, szybko spada.

Dlatego największą wartość ma siara pobrana tuż po ocieleniu się zwierzęcia, w ciągu pierwszych 2 godzin. Warto na to zwracać uwagę szukając preparatu na odporność, zawierającego colostrum.

Czytaj też:

Bibliografia

  • Marta Wieczorek-Dąbrowska, Piotr Wójcik, Eugeniusz Malinowski, Znaczenie siary krów oraz czynniki warunkujące jej jakość, przegląd hodowlany nr 4/2013.
  • Jolanta Król, Aneta Brodziak, Białka mleka o właściwościach antybakteryjnych, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2).
  • Sławomir Tokarski, Marek L. Kowalski, Immunomodulacyjne działania i zastosowania immunoglobulin, Alergia Astma Immunologia 2014, 19 (4).
  • Katarzyna Napiórkowska i inni, Oznaczanie przeciwciał w codziennej praktyce. Część I – właściwości przeciwciał, Alergia Astma Immunologia 2019, 24 (2).

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

17905
Pytanie: Kiedy najczęściej sięgasz po suplementy wzmacniające organizm?

  W okresie wzmożonych zachorowań

  Po chorobie

  Suplementuję profilaktycznie cały rok

  Nie stosuję suplementów

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.
Zamknij