Dieta w łuszczycy czyli co i jak jeść

Dieta w łuszczycy to nieustanne testowanie. Jak nigdzie ważna jest zasada o obserwowaniu reakcji własnego organizmu na poszczególne pokarmy. Każdy indywidualnie musi „przetestować”, co może jeść.

Dieta w łuszczycy to nieustanne testowanie. Jak nigdzie ważna jest zasada o obserwowaniu reakcji własnego organizmu na poszczególne pokarmy. Każdy indywidualnie musi „przetestować”, co może jeść, żeby znaleźć idealny sposób na życie z łuszczycą. Nie ma złotej reguły, której należy się trzymać. Pewne produkty potęgują objawy łuszczycy u jednych osób, u innych zaś, nie wywołując żadnych dolegliwości.

Zobacz: Jakie są objawy łuszczycy?

Produkty często nasilające objawy łuszczycy:

alkohol, kawa, czekolada i inne słodycze, ostre przyprawy, tłuste potrawy, owoce cytrusowe, sery żółte i pleśniowe, a także żywność wysoko przetworzona z dodatkiem różnego rodzaju wspomagaczy (konserwantów, emulgatorów, itd.)

Czytaj też: Rybia łuska

Zalecenia żywieniowe:

Warzywa i owoce wskazane są w dużych ilościach, przede wszystkim surowe, gdyż zawierają dużą dawkę witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który pomaga w usuwaniu toksycznych substancji. Uwaga! Pamiętaj, aby wykluczyć z diety owoce cytrusowe.

Produkty zbożowe są żywnością, którą należy przetestować na własnej skórze. Część chorych cierpi na nietolerancję glutenu, co uniemożliwia stosowanie produktów z pełnego ziarna, natomiast wymusza stosowanie diety takiej jak w przypadku choroby trzewnej.

Tłuste ryby prawdopodobnie łagodzą objawy łuszczycy, zwłaszcza świąd skóry. Są bogatym źródłem witaminy D oraz kwasów omega-3, dlatego też warto regularnie wprowadzać do jadłospisu ryby morskie oraz stosować kapsułki tranu.

Woda. Przyjmowanie dużej ilości płynów zmniejsza utratę wody ze skóry, co powoduje, że jest ona elastyczna i bardziej odporna na powstawanie stanów zapalnych. Szczególnie pożądana jest woda mineralna, soki warzywne i owocowe, a także herbaty ziołowe. Wiele naparów ziołowych działa łagodząco i kojąco na zmienioną chorobowo skórę. Stosuj:

  • dziurawiec zwyczajny, który charakteryzuje się zdolnością regenerowania uszkodzonej skóry oraz zmniejszaniem stanów zapalnych,
  • pokrzywa, wykazuje właściwości łagodzące stany zapalne błon śluzowych,
  • nagietek lekarski, działa przeciwzapalnie oraz nawilża zmienione chorobowo partie skóry; może być stosowany także zewnętrznie w postaci okładów,
  • krwawnik pospolity, o działaniu przeciwzapalnym i odkażającym; podobnie jak nagietek może być stosowany zewnętrznie, gdyż przyspiesza gojenie ran,
  • fiołek trójbarwny, może być stosowany doustnie i zewnętrznie, gdyż odtruwa i oczyszcza organizm, a także zmiany skórne.

Zobacz także: Łuszczycowe zapalenie stawów

Składniki odżywcze podejrzewane o dobroczynne działanie w łuszczycy

Składnik odżywczy

Działanie

Źródła pokarmowe

Beta-karoten

działa na skórę ujędrniająco, a także zwiększa jej odporność

marchew, brokuły, szpinak, szparagi, zielony groszek, dynia, kabaczek, morele, brzoskwinie, wiśnie

Kwas foliowy

reguluje wzrost i rozwój komórek

kapusta, sałata, kalafior, szparagi, rzepa, brokuły, buraki, natka pietruszki, pomidory, jaja, nasiona słonecznika, fasola biała, banany, pomarańcze, awokado

Cynk

przyspiesza gojenie ran

mięso (zwłaszcza indyk i wątroba), jaja, ostrygi, dynia, sery żółte

Selen

działa przeciwzapalnie i wzmacniająco

orzechy, nasiona słonecznika, ziarna zbóż, mięso (zwłaszcza drób i wątroba), skorupiaki, ryby morskie, pomidory, czosnek

Ek

Oceń artykuł

(liczba ocen 20)

Pytanie: W jakich okolicznościach najczęściej korzystasz z plastrów z opatrunkiem?

  Przy skaleczeniach

  Przy odciskach i pęcherzach (np. na stopach)

  Przy stłuczeniach z naruszeniem skóry

  Przy oparzeniach

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA