Dieta w łuszczycy to ciągłe próbowanie, ponieważ nie ma złotej reguły, której należy się trzymać. Pewne produkty potęgują objawy łuszczycy u jednych osób, u innych zaś, nie wywołując żadnych dolegliwości.
Reklama
Dieta w łuszczycy - przeciwwskazania
Przede wszystkim warto poznać produkty, które nasilają występowanie objawów u osób chorych na łuszczycę. Czego nie lubi łuszczyca? Należy unikać takich produktów, jak:
- alkohol,
- kawa,
- czekolada i inne słodycze,
- ostre przyprawy,
- tłuste potrawy,
- owoce cytrusowe,
- sery żółte i pleśniowe,
- żywność wysoko przetworzona z dodatkiem różnego rodzaju wspomagaczy (konserwantów, emulgatorów, itd.)
Dieta w łuszczycy - zalecenia żywieniowe
Jak można wspomagać organizm w leczeniu łuszczycy? Które produkty warto włączyć do diety?
- Warzywa i owoce wskazane są w dużych ilościach, przede wszystkim surowe, gdyż zawierają dużą dawkę witamin i składników mineralnych oraz błonnika, który pomaga w usuwaniu toksycznych substancji. Uwaga! Pamiętaj, aby wykluczyć z diety owoce cytrusowe.
- Produkty zbożowe są żywnością, którą należy przetestować na własnej skórze. Część chorych cierpi na nietolerancję glutenu, co uniemożliwia stosowanie produktów z pełnego ziarna, natomiast wymusza stosowanie diety takiej jak w przypadku choroby trzewnej.
- Tłuste ryby prawdopodobnie łagodzą objawy łuszczycy, zwłaszcza świąd skóry. Są bogatym źródłem witaminy D, a przede wszystkim zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego też warto regularnie wprowadzać do jadłospisu ryby morskie oraz stosować kapsułki tranu.
- Woda. Przyjmowanie dużej ilości płynów zmniejsza utratę wody ze skóry, co powoduje, że jest ona elastyczna i bardziej odporna na powstawanie stanów zapalnych. Szczególnie pożądana jest woda mineralna, soki warzywne i owocowe, a także herbaty ziołowe.
Reklama
Zioła na łuszczycę
Wiele naparów ziołowych działa łagodząco i kojąco na zmienioną chorobowo skórę. Przebieg łuszczycy warto niwelować stosując nie tylko produkty bogate właśnie w kwasy tłuszczowe, ale również napary ziołowe, jak:
- dziurawiec zwyczajny, który charakteryzuje się zdolnością regenerowania uszkodzonej skóry oraz zmniejszaniem stanów zapalnych,
- pokrzywa, wykazuje właściwości łagodzące stany zapalne błon śluzowych,
- nagietek lekarski, działa przeciwzapalnie oraz nawilża zmienione chorobowo partie skóry; może być stosowany także zewnętrznie w postaci okładów,
- krwawnik pospolity, o działaniu przeciwzapalnym i odkażającym; podobnie jak nagietek może być stosowany zewnętrznie, gdyż przyspiesza gojenie ran,
- fiołek trójbarwny, może być stosowany doustnie i zewnętrznie, gdyż odtruwa i oczyszcza organizm, a także zmiany skórne.
Jaka dieta przy łuszczycy?
Podobno dobroczynny wpływ mają również takie składniki odżywcze, jak:
- Beta-karoten - działa na skórę ujędrniająco, a także zwiększa jej odporność. Znajduje się w takich produktach, jak: marchew, brokuły, szpinak, szparagi, zielony groszek, dynia, kabaczek, morele, brzoskwinie, wiśnie;
- Kwas foliowy - reguluje wzrost i rozwój komórek. Zawierają go: kapusta, sałata, kalafior, szparagi, rzepa, brokuły, buraki, natka pietruszki, pomidory, jaja, nasiona słonecznika, fasola biała, banany, pomarańcze, awokado;
- Cynk - przyspiesza gojenie ran. Źródła: mięso (zwłaszcza indyk i wątroba), jaja, ostrygi, dynia, sery żółte
- Selen - działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Zawierają go: orzechy, nasiona słonecznika, ziarna zbóż, mięso (zwłaszcza drób i wątroba), skorupiaki, ryby morskie, pomidory, czosnek.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny: