Dieta paleo – jadłospis, zasady, efekty

Produkty z diety paleo
Źródło: 123RF
Dieta paleo to jeden z najmodniejszych ostatnio systemów żywieniowych. Tym bardziej trudno uwierzyć w to, że jego korzenie sięgają czasów prehistorycznych. Na czym polega dieta paleo i czemu zawdzięcza swoją niebywałą popularność?
 

Dieta paleo została opracowana przez doktora Lorena Cordaina i opiera się na prawdopodobnej diecie naszych przodków z okresu paleolitu. Nie jest to dieta typowo odchudzająca, ponieważ nie określa dokładnie ilości spożywanych  pokarmów, a jedynie ich rodzaj. Wykorzystuje się ją nie tylko w celu utraty wagi, ale też leczeniu wielu chorób, m.in. cukrzycy, astmy, anemii i nadciśnienia oraz problemów skórnych. Osoby stosujące paleo często zauważają u siebie zwiększoną odporność, szybszy wzrost włosów i paznokci, a także regenerację skóry. Dzięki uregulowaniu gospodarki hormonalnej, w niektórych przypadkach dieta ta może ułatwić zajście w ciążę.

Dieta paleo – produkty i efekty

Dieta paleo to dieta wysokobiałkowa, dlatego jej podstawą jest chude mięso, ryby i owoce morza. Uzupełnia się je niezawierającymi skrobi warzywami (brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, rzodkiewka, awokado, szparagi, papryka) i owocami, takimi jak maliny, borówki, jabłka czy cytrusy. Należy przy tym unikać zbóż, roślin strączkowych, nabiału oraz cukru produktów przetworzonych. Co ciekawe, w diecie paleo można pozwolić sobie na jedną lampkę wina dziennie. Trzeba też pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody, np. z dodatkiem soku z cytryny.

W pierwszych tygodniach stosowania diety obserwuje się szybki spadek wagi, który jest spowodowany przede wszystkim utratą wody. Na dalszym etapie paleo chudnie się około kilograma tygodniowo. Zależy to jednak nie tylko od ograniczania spożywanych węglowodanów, ale też wagi wyjściowej.

Dieta paleo – przykładowy jadłospis

Dzień pierwszy

Śniadanie: surówka z jabłka, marchewki i łyżki rodzynek, 2 jajka na miękko, herbata lub kawa bezkofeinowa

II śniadanie: sałatka z tuńczyka, pomidorów i cebuli ze szczypiorkiem, garść migdałów

Obiadokolacja: surówka z dowolnych warzyw lub zupa jarzynowa, grillowana pierś indyka bez skóry z warzywami gotowanymi na parze: (do wyboru: brokuły, marchew, kalafior, szparagi), kiwi i mandarynki lub kiść winogron

Przekąski: do wyboru: seler naciowy, marchewka, orzechy włoskie, grillowany łosoś, suszone morele

Dzień drugi

Śniadanie: plaster chudej wołowiny lub kawałek chudej kiełbasy z dziczyzny, gruszka lub śliwki, herbata lub kawa bezkofeinowa

II śniadanie: awokado faszerowane krewetkami, świeże lub mrożone maliny, jeżyny lub wiśnie

Obiadokolacja: sałata z oliwkami, dorsz lub inna ryba morska pieczona w folii, pieczarki lub inne grzyby duszone z cebulą na oliwie, pieczone jabłka z orzechami

Przekąski: do wyboru: jajka gotowane na twardo, dowolne niesolone orzechy, korzeń selera pokrojony w słupki, pomidory

Dzień trzeci

Śniadanie: 3 jajka na miękko, marchewka

II śniadanie: sałatka z wędzoną rybą i warzywami: porem, kalarepą, selerem, cebulą, rzodkiewką, przyprawami i oliwą z oliwek

Obiadokolacja: ryba gotowana na parze, szpinak na maśle klarowanym

Przekąski: mandarynki

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA