
Spis treści
Dieta paleo została opracowana przez doktora Lorena Cordaina i opiera się na prawdopodobnej diecie naszych przodków z okresu paleolitu. Nie jest to dieta typowo odchudzająca, ponieważ nie określa dokładnie ilości spożywanych pokarmów, a jedynie ich rodzaj. Wykorzystuje się ją nie tylko w celu utraty wagi, ale też leczeniu wielu chorób, m.in. cukrzycy, astmy, anemii i nadciśnienia oraz problemów skórnych. Osoby stosujące paleo często zauważają u siebie zwiększoną odporność, szybszy wzrost włosów i paznokci, a także regenerację skóry. Dzięki uregulowaniu gospodarki hormonalnej, w niektórych przypadkach dieta ta może ułatwić zajście w ciążę.
Dieta paleo – produkty i efekty
Dieta paleo to dieta wysokobiałkowa, dlatego jej podstawą jest chude mięso, ryby i owoce morza. Uzupełnia się je niezawierającymi skrobi warzywami (brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, rzodkiewka, awokado, szparagi, papryka) i owocami, takimi jak maliny, borówki, jabłka czy cytrusy. Należy przy tym unikać zbóż, roślin strączkowych, nabiału oraz cukru produktów przetworzonych. Co ciekawe, w diecie paleo można pozwolić sobie na jedną lampkę wina dziennie. Trzeba też pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody, np. z dodatkiem soku z cytryny.
W pierwszych tygodniach stosowania diety obserwuje się szybki spadek wagi, który jest spowodowany przede wszystkim utratą wody. Na dalszym etapie paleo chudnie się około kilograma tygodniowo. Zależy to jednak nie tylko od ograniczania spożywanych węglowodanów, ale też wagi wyjściowej.
Dieta paleo – przykładowy jadłospis
Dzień pierwszy
Śniadanie: surówka z jabłka, marchewki i łyżki rodzynek, 2 jajka na miękko, herbata lub kawa bezkofeinowa
II śniadanie: sałatka z tuńczyka, pomidorów i cebuli ze szczypiorkiem, garść migdałów
Obiadokolacja: surówka z dowolnych warzyw lub zupa jarzynowa, grillowana pierś indyka bez skóry z warzywami gotowanymi na parze: (do wyboru: brokuły, marchew, kalafior, szparagi), kiwi i mandarynki lub kiść winogron
Przekąski: do wyboru: seler naciowy, marchewka, orzechy włoskie, grillowany łosoś, suszone morele
Dzień drugi
Śniadanie: plaster chudej wołowiny lub kawałek chudej kiełbasy z dziczyzny, gruszka lub śliwki, herbata lub kawa bezkofeinowa
II śniadanie: awokado faszerowane krewetkami, świeże lub mrożone maliny, jeżyny lub wiśnie
Obiadokolacja: sałata z oliwkami, dorsz lub inna ryba morska pieczona w folii, pieczarki lub inne grzyby duszone z cebulą na oliwie, pieczone jabłka z orzechami
Przekąski: do wyboru: jajka gotowane na twardo, dowolne niesolone orzechy, korzeń selera pokrojony w słupki, pomidory
Dzień trzeci
Śniadanie: 3 jajka na miękko, marchewka
II śniadanie: sałatka z wędzoną rybą i warzywami: porem, kalarepą, selerem, cebulą, rzodkiewką, przyprawami i oliwą z oliwek
Obiadokolacja: ryba gotowana na parze, szpinak na maśle klarowanym
Przekąski: mandarynki
Czytaj też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 20)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!