Zatrucia pokarmowe

Gorączka, wymioty, biegunka, utrata przytomności – to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. W zakładce Zatrucia pokarmowe znajdziesz porady jak postępować gdy występuje zatrucie grzybami, zatrucie alkoholowe czy zatrucie jadem kiełbasianym. Dowiesz się także czym jest zatrucie ciążowe i jakie są jego konsekwencje.

Zatrucia pokarmowe – jak im zapobiegać? Poznaj przyczyny, objawy i sposoby leczenia zatruć

Zatrucie to stan, gdy czynności organizmu zostają zaburzone za skutek wprowadzenia do niego trującej substancji. Zatrucia dzieli się na przypadkowe, a także celowe. Pierwsze z nich mają miejsce, gdy dochodzi do powikłań leczenia, skażenia środowiska lub przypadkowego zażycia lub nadużycia toksycznej substancji. Natomiast celowe najczęściej mają związek z umyślnym działaniem na szkodę zdrowia – próbami samobójczymi.

Zatrucie pokarmowe

Zatrucia pokarmowe są powszechnie występującą grupą zatruć. Dochodzi do nich na skutek spożycia skażonego pokarmu: bakteriami, grzybami i pierwotniakami.

Objawy zatrucia pokarmowego zależą od rodzaju trucizny, jednak większość z nich wywołuje biegunkę, wymioty i nudności, gorączkę oraz bóle brzucha.

Najczęstsze zatrucia pokarmowe:

  • Zatrucia salmonellą
  • Zatrucia grzybami
  • Zatrucia jadem kiełbasianym

Zatrucie salmonellą

Niebezpieczne dla organizmu jest zatrucie salmonellą. Jest to bakteria, która wstępuje u zwierząt dzikich i hodowlanych, a także u ludzi. Można się nią zarazić poprzez spożywanie żywności i wody, która jest zainfekowana kałem zwierząt. Rozpoznanie pokarm jest skażony jest trudne, ponieważ najczęściej ma on niezmienioną barwę i smak.

Objawy salmonelli to:

  • Biegunka
  • Nudności i wymioty
  • Gorączka
  • Skurcze jelit

Leczenie wymaga lekkostrawnej diety i nawadniania organizmu. W poważniejszych przypadkach niezbędne jest podanie antybiotyków, a nawet hospitalizacja.

Zatrucie grzybami

Wiele trujących grzybów jest podobnych do tych jadalnych, które często wykorzystuje się w kuchni. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby zbierać je uważnie i wybierać tylko te dobrze znane.

Zjedzenie grzybów takich jak wieruszka ciemna, gąska lub gołąbka wymiotnego wywołują ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Objawia się wymiotami i nudnościami, biegunką, gorączką i ogólnym osłabieniem. Symptomy te pojawiają się zazwyczaj po 3-5 godzin po zjedzeniu posiłku.

Lejówki i strzępiaki wywołują poważniejsze dolegliwości. Oprócz wyżej wymienionych objawów pojawiają się nadmierne wydzielanie śliny, łez i potu. Dochodzi także do duszności astmatycznej, zaburzonego widzenia, niskiego ciśnienia i obniżonej aktywności serca. Zatrucie tymi grzybami w skrajnych przypadkach może powodować śmierć.

Trzecia, najbardziej toksyczna grupa grzybów to muchomory. Zatrucie muchomorem sromotnikowym ujawnia się po około 6 godzinach. Po wystąpieniu objawów żołądkowych pojawiają się symptomy ciężkiego uszkodzenia wątroby. Najczęściej jedynym ratunkiem dla chorego jest przeszczep wątroby, dlatego zatrucia te mają wysoki wskaźnik śmiertelności.

Zatrucie jadem kiełbasianym – botulizm

Zatrucie jadem kiełbasianym następuje najczęściej w wyniku zjedzenia nieświeżych konserw – mięsnych, rybnych, warzywnych oraz owocowych. Należy bezwzględnie unikać przeterminowanych, a także tych, gdzie widoczne jest wydęcie denka. Syczący odgłos w momencie otwierania konserwy także jest sygnałem ostrzegawczym.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym dzielą się na dwa etapy. W początkowym stadium u chorego występują:

  • Zawroty głowy
  • Zmęczenie i osłabienie
  • Suchość jamy ustnej

Natomiast po upływie kilku godzin rozpoczynają się symptomy neurologiczne i gastryczne:

  • Zaburzenie widzenia – podwójne widzenie, zez, światłowstręt
  • Cicha mowa
  • Utrudnione połykanie
  • Zahamowane wydzielanie śliny
  • Wzdęcia i zaparcia
  • Osłabienie mięśni

Śmierć chorego najczęściej jest wynikiem osłabienia aparatu oddechowego lub zatrzymania krążenia.

Zatrucie ciążowe

Zatrucie ciążowe, znane także jako gestoza, dotyka najczęściej kobiety w drugiej połowie ciąży, które rodzą po raz pierwszy. Przyczyny wciąż nie są znane, jednak zatrucie może wynikać z nieprawidłowej pracy nerek, złej diety, a także genetyki.

Objawy zatrucia ciążowego to:

Leczenie zatrucia ciążowego rozpoczyna się od hospitalizacji i dokładnych badań laboratoryjnych. Ciężarnej najczęściej podawane są leki obniżające ciśnienie, uzupełniające elektrolity i utracone białko, a także zapobiegające skurczom. Niezbędna jest obserwacja chorej ze względu na ryzyko wstąpienia rzucawki, która jest bezpośrednim zagrożeniem dla matki i dziecka. 

Zatrucie alkoholowe

Zatrucie alkoholowe jest jednym z najczęściej diagnozowanych zatruć. Jest efektem ciężkiego upojenia alkoholem etylowym.  Często występuje u dzieci i młodzieży i jest szczególnie niebezpieczne.

Zatrucie alkoholem objawia się:

  • Drgawkami
  • Dreszczami
  • Wymiotami
  • Spłyconym oddechem
  • Utratą przytomności

Żadnych z objawów nie należy lekceważyć. Każda osoba, która spożywała alkohol może doświadczyć zatrucia. Szkodliwa ilość zależna jest od masy, wieku, płci, sposoby życia i odżywiania, przyjmowanych leków, a także rodzaju spożywanego alkoholu.

Leczenie zatrucia alkoholem prowadzone jest w warunkach szpitalnych, gdyż konieczne jest dożylne podanie płynów, glukozy, elektrolitów, a także witamin.

Znacznie bardziej niebezpieczne jest zatrucie metanolem, czyli alkoholem metylowym. Jest on bardzo podobny do alkoholu etylowego w wyglądzie i smaku. Jednak działanie ma zdecydowanie bardziej toksyczne.

Objawy zatrucia początkowo są bliźniacze do zatrucia etanolem. Dopiero po upływie kilku godzin dochodzi do przekrwienia oczu, zaburzenia widzenia, śpiączki, a nawet zgonu. Ten rodzaj zatrucia wymaga natychmiastowej hospitalizacji i pomocy specjalistów.

Zatrucia chemiczne

Wyróżnia się także zatrucia chemiczne. Najczęściej dochodzi do nich poprzez inhalację toksycznej substancji do organizmu. Szczególnie niebezpieczne jest: