Trupi jad (ptomainy) - czym jest? Czy jest niebezpieczny?

Zwłoki człowieka
Źródło: 123RF
Trupi jad, podobnie jak putrescyna i kadaweryna są to aminy, które mogą działać niekorzystnie na organizm. Substancje te są wytwarzane przez ciało osoby zmarłej, dlatego nie zaleca się przebywania zbyt długo w tym samym pomieszczeniu ze zwłokami. Również firmy sprzątające powinny szczególnie rzetelnie wykonywać swoją pracę, by pozbyć się wszelkich szkodliwych związków z danego miejsca.

Zwłoki mogą nieść niebezpieczeństwo dla osób przebywających w tym samym pomieszczeniu. Wynika to z wydzielania przez nie wielu szkodliwych czynników, takich właśnie jak np. trupi jad, które mogą doprowadzić do licznych powikłań zdrowotnych, jak chociażby zatrucia układów:

  • pokarmowego,
  • oddechowego,
  • krwionośnego.

Dodatkowo, może wystąpić również kaszel, a także duszności, dlatego nie należy przebywać zbyt długo w tym samym pomieszczeniu co zmarła osoba, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.

Trupi jad – co to jest?

Trupi jad to aminy, które produkowane są w czasie procesów gnilnych o intensywnym zapachu, będącym typowym dla rozkładających się zwłok. Nie należy zbyt długo przebywać
w jednym pomieszczeniu z ciałem osoby zmarłej, a pracownicy firm sprzątających powinni być wyposażeni w specjalną odzież ochronną, gdyż trupi jad staje się najbardziej toksyczny
i niebezpieczny po ok. 10 godzinach od momentu zgonu.

W celu pozbycia się szkodliwych substancji z pomieszczenia, należy używać specjalnych, silnych środków chemicznych. Wszystkie ptomainy, w tym właśnie trupi jad w temperaturze pokojowej przybierają postać bezbarwnych cieczy.

Putrescyna i kadaweryna – czyli co?

Ptomainy, czyli właśnie putrescyna i kadaweryna są to aminy, które wytwarzają się w procesach gnilnych, na skutek reakcji chemicznej z udziałem aminokwasów.

Cechują się przede wszystkim bardzo silnym, brzydkim zapachem. Aminy te są toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia w nadmiernych ilościach.

Nazwa kadaweryna pochodzi od łacińskiego wyrazu, który oznacza zwłoki. Charakteryzuje ją nieprzyjemna woń, a także szkodliwość dla zdrowia, gdyż wpływa negatywnie na układ krwionośny człowieka.

Czytaj: Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy, leczenie i pierwsza pomoc

Trupi jad – powikłania

Kontakt z trupim jadem może doprowadzić do wielu powikłań zdrowotnych, a po zauważeniu u siebie jakichkolwiek niepokojących objawów, należy niezwłocznie skontaktować się
z lekarzem.

Niestety objawy nie występują od razu po kontakcie z substancją, dlatego rzadko się z nią kojarzone. Zwykle mylone są z grypą jelitową, a do głównych symptomów należą:

Powikłania najczęściej dotyczą układu oddechowego, pokarmowego oraz trawiennego, a do pierwszych objawów należą  zwykle kaszel, ból głowy oraz duszności.

Trupi jad – jak się można zarazić?

Istnieje niewiele badań mówiących o zarażaniu się szkodliwymi substancjami wytwarzanymi przez ciała zmarłych. W momencie rozkładu ciała, uwalnianych jest aż około 30 związków chemicznych, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia osób przebywających w otoczeniu zmarłego.

Przyjmuje się, że do zarażenia się toksycznymi substancjami może dojść poprzez:

  • bezpośredni kontakt z ciałem zmarłego – dotyk, pocałunek, itp.,
  • noszenie odzieży, która mogła mieć styczność ze zmarłym.

By doszło do zarażenia się, musi dojść do bezpośredniego kontaktu osoby z ciałem zmarłego.

Trupi jad – po jakim czasie atakuje organizm?

Trupi jad jest najbardziej toksyczny po ok. 10 godzinach od momentu zgonu, dlatego nie zaleca się przebywania w tym samym pomieszczeniu z osobą zmarłą.

Jeśli chodzi o czas od zarażenia się do wystąpienia pierwszych objawów, zwykle jest to co najmniej kilkanaście godzin, dlatego często symptomy takie jak kaszel czy biegunka są lekceważone.

Zobacz również: Groźny jad

Oceń artykuł

(liczba ocen 37)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA