Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy, leczenie i pierwsza pomoc

Zatrucie jadem kiełbasianym

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Zatrucie jadem kiełbasianym najczęściej następuje po zjedzeniu mięsa zawierającego bakterie jadu kiełbasianego, ale nie tylko. Najczęściej bakterie znajdują się w konserwach: mięsnych, jarzynowych i rybnych, także w wyrobach domowej robota oraz niewłaściwie przechowywanej żywności. Jakie są objawy zatrucia jadem kiełbasianym? Jak rozpoznać jad kiełbasiany w kiełbasie? Jak przebiega zatrucie jadem kiełbasianym u dzieci?

Jad kiełbasiany

Jad kiełbasiany nazywany jest również toksyną botulinową, w związku z tym zatrucie jadem kiełbasianym określane jest również jako botulizm.

Laseczka jadu kiełbasianego w zależności od ilości i sposobu dostarczonego do organizmu może mieć właściwości trujące lub lecznicze.

  • Właściwości lecznicze – jad kiełbasiany stosuje się w medycynie estetycznej, najczęściej przy usuwaniu zmarszczek mimicznych, leczeniu kurczu twarzy oraz powiek, a także przy nadmiernej potliwości. Ponadto kwas kiełbasiany może być pomocny w leczeniu zeza, tików nerwowych, kręczu karku, stopy końsko-szpotawej, achalazji przełyku oraz nadmiernej spastyczności (w szczególności u dzieci z porażeniem nerwowym).
  • Właściwości trujące – pałeczki jadu kiełbasianego są trujące kiedy zjemy je wraz z zepsutą lub źle przechowywaną żywnością, w szczególności znaleźć je można w konserwach, mięsnych, rybnych i jarzynowych oraz w wyrobach domowej roboty. 

Czytaj też: Woda w płucach - objawy, przyczyny i leczenie

Zatrucie jadem kiełbasianym – objawy

Zatrucie jadem kiełbasianym przebiega dwutorowo i może dawać następujące objawy:

  • Przewód pokarmowy: nudności, wymioty, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, problemy z oddawaniem moczu;
  • Działanie toksyny botulinowej: porażenie różnych grup mięśni, osłabienie, podwójne widzenie, opadanie powieki, zawroty głowy, trudności w mówieniu i połykaniu, ślinotok, trudności w oddychaniu, światłowstręt, poszerzone źrenice.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym u dzieci są podobne do tych, które występują u osób dorosłych. Szacuje się, że około 10% do 25% ciężkich przypadków zatruć toksyną botulinową jest śmiertelnych ze względu na:

  • zatrzymanie akcji serca,
  • niewydolność oddechową,
  • zachłystowe zapalenie płuc.

Po jakim czasie objawy zatrucia jadem kiełbasianym zaczynają występować? Pierwsze objawy pojawiają się około 12 godzin po jego spożyciu do nawet 14 dni. Im później chory trafi do lekarza i rozpocznie się leczenie tym ryzyko większej liczby poważnych uszkodzeń w organizmie, a nawet zgonu.

Zatrucie jadem kiełbasianym – pierwsza pomoc i leczenie

W zatruciu jadem kiełbasianym pierwsza pomoc jest niezwykle ważna. Liczy się czas, dlatego im szybciej zadzwoni się po karetkę lub skontaktuje się bezpośrednio z lekarzem tym lepiej.

Leczenie zatrucia jadem kiełbasianym odbywa się w warunkach szpitalnych. W lekkich przypadkach zatrucia oraz we wczesnych fazach pomaga płukanie żołądka i jelit. Mogą być to również kontrolowane głębokie lewatywy lub wywoływane wymioty. Natomiast, gdy zatrucie jest już mocno zaawansowane i silne, choremu podaje się surowicę antybotulinową oraz antybiotyki, aby zminimalizować powikłania.

Po zatruciu toksyną botulinową organizm bardzo długo dochodzi do siebie. Jad kiełbasiany mocno osłabia organizm, co sprawia, że czas rekonwalescencji mocno się wydłuża.

Jad kiełbasiany – jak poznać?

Zatrucie jadem kiełbasianym – profilaktyka: w walce z zatruciem, a także w profilaktyce może pomóc kilka prostych rad:

  • zawsze kupuj produkty z wiadomego i sprawdzonego źródła. Jeśli masz wątpliwości, co do ich pochodzenia nie kupuj ich lub nie jedz;
  • jeśli konserwa ma wybrzuszone wieczko lub syczy (świszczy) w trakcie otwierania na pewno nie nadaje się do spożycia. Wyrzuć ją!
  • zawsze sprawdzaj termin ważności do spożycia nie tylko konserw, ale wszystkich produktów spożywczych, które jesz;
  • jad kiełbasiany – gotowanie: wyroby domowe zawsze przygotowuj w czystych warunkach, poddawaj je pasteryzacji!
  • jad kiełbasiany – temperatura: bakterie zawierające toksynę botulinową giną już w 60 stopniach Celsjusza;
  • jad kiełbasiany – zapach: wąchaj to, co jesz. Zazwyczaj nadpsute jedzenie, zarażone jadem pachnie zjełczałym tłuszczem. 

Zobacz też: Zaburzenia błędnika – najczęstsze choroby, objawy i leczenie

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa