Reklama
Rana pooperacyjna
Rana pooperacyjna jest bolesną pamiątką po przebytym zabiegu chirurgicznym. W zależności od charakteru operacji, rana może być niewielka i stosunkowo mało uciążliwa, ale może też być rozległa, sącząca, trudno gojąca, podatna na zakażenia bakteryjne oraz urazy mechaniczne. Tego typu rana operacyjna wymaga od pacjenta znaczącego ograniczenia aktywności. Niezwykle istotna jest też pielęgnacja rany pooperacyjnej. Szczególne znaczenie ma odpowiedni opatrunek na ranę – taki, który nie będzie do niej przywierać, który będzie chronić przed zanieczyszczeniami, i który będzie zapobiegać namnażaniu się bakterii.
Pamiętajmy, że gojenie ran pooperacyjnych przyspieszają też odpowiedni ubiór oraz stosownie skomponowana dieta.
Początek treści sponsorowanej
W przypadku nieestetycznych blizn pooparzeniowych, powypadkowych czy pooperacyjnych warto sięgnąć po lek w formie żelu dostępny w aptekach. Preparat, zawiera substancje czynne, takie jak heparyna, allantoina i wyciąg z cebuli. Współdziałanie tych składników w szczególności reguluje syntezę kolagenu, będącego głównym białkiem tkanki łącznej, co pozytywnie wpływa na wygląd i sposób gojenia uszkodzonej skóry. Jeśli chcesz pozbyć się blizny kliknij tutaj.
Koniec treści sponsorowanejReklama
Pielęgnacja rany pooperacyjnej - higiena
Pielęgnacja rany pooperacyjnej składa się z kilku elementów. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny, dlatego każdorazowo szczegółowych zaleceń powinien udzielić operujący nas chirurg, nie mniej pewne ogólne zasady są niezmienne.
Pielęgnacja rany pooperacyjnej w domu lub w szpitalu wymaga przede wszystkim zachowania czystości. Jeżeli więc lekarz nie zaleci inaczej, ranę pooperacyjną można a nawet powinno się myć. Zamiast długiej kąpieli w wannie pełnej wody, wybierzmy jednak krótki prysznic, pamiętając przy tym, by strumień wody nie był kierowany bezpośrednio na ranę. Woda powinna być letnia – ani za ciepła, ani za zimna. Do mycia ran pooperacyjnych wybieramy bezzapachowe mydło hypoalergiczne. Po kąpieli ranę pooperacyjną możemy dodatkowo przemyć środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
Opatrunki na rany
Tak jak wspomnieliśmy, kluczową rolę odgrywają opatrunki na rany. Dobre będą przyspieszać gojenie ran pooperacyjnych, złe – wręcz przeciwnie. Polecanym rozwiązaniem do pielęgnacji rany pooperacyjnej i pozabiegowej jest chłonny opatrunek z delikatnej włókniny, który osusza i wentyluje ranę, chroniąc przed powstaniem zbyt wilgotnego środowiska i zapobiegając w ten sposób infekcjom. Opatrunek ten nie przywiera do rany, dzięki czemu jego zmiana jest bezbolesna. Dodatkową zaletą jest zdolność dopasowania do kształtu ciała, dzięki czemu opatrunek lepiej się trzyma i nie krępuje ruchu, co pozwala zwiększyć naszą codzienną aktywność.
Reklama
Gojenie rany po szyciu – przewiewny ubiór
Pamiętajmy, że nie tylko opatrunki na rany powinny być przewiewne. Podobne wymagania dotyczą też ubioru na te szczególne dni po operacji. Przegrzewanie, przepacanie i brak cyrkulacji powietrza sprzyjać będą infekcjom bakteryjnym i grzybiczym, zatem za wszelką cenę unikać powinniśmy ubrań wykonanych z tkanin sztucznych (poliester, wiskoza, elastan itd.), wybierając tylko te naturalne (bawełna, len). Ubrania zakładane na rany operacyjne powinny też mieć odpowiednią szerokość, nie są w tym przypadku wskazane spodnie czy bluzki obcisłe. Oczywiście mieć na uwadze należy także dostępność, tak aby opatrunki na rany można było zmieniać bez konieczności zdejmowania z siebie kilku warstw ubrania (co jest czasochłonne, niewygodne, bolesne a w niektórych przypadkach niebezpieczne).
Reklama
Jak przyspieszyć gojenie ran pooperacyjnych za pomocą diety?
Rana pooperacyjna wymaga też stosowania odpowiedniej diety. Zaleca się w takim przypadku dietę lekkostrawną, ale bogatą w białka, witaminy oraz minerały przyspieszające procesy regeneracji tkanki. Spożywane produkty nie powinny zalegać długo w żołądku, dlatego dieta pooperacyjna powinna zawierać składniki będące źródłem błonnika. Nie powinno się natomiast spożywać wszystkich tych potraw, które powodują wzdęcia, a więc między innymi roślin strączkowych. Pamiętajmy też, że poszczególne dania powinny być niewielkie, za to regularne – spożywamy 5 posiłków dziennie w odstępach co 2-3 godziny.
ktu