Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Ryby w ciąży - jakie wybrać? Czy można je jeść?

Ryby są źródłem cennych składników odżywczych. Dlatego w czasie ciąży nie należy zupełnie rezygnować z ich jedzenia. Należy jednak wiedzieć, które z nich mogą być szkodliwe. Sprawdź, jakie ryby w ciąży są bezpieczne.
Grillowana ryby dla kobiety w ciąży
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Ryby są cennym źródłem składników odżywczych i nie należy z nich rezygnować w trakcie ciąży. Należy jednak wiedzieć, które są bezpieczne dla zdrowia.
  • Ryby w ciąży, których nie powinno się spożywać, to w znacznej większości drapieżniki, w których organizmach mogą kumulować się szkodliwe substancje.
  • Kwasy omega-3 zawarte w rybach są bardzo ważne dla przyszłej mamy, dlatego nie należy całkowicie rezygnować z ryb. Warto spożywać je przynajmniej 2 razy w tygodniu.
SPRAWDŹ TEŻ: Jakie ryby są najzdrowsze?
Spis treści

W trakcie ciąży należy zadbać o to, by dostarczać dziecku wartościowe składniki odżywcze  – świeże produkty, warzywa, owoce, nabiał, bogate w białko mięso, a także ryby, których nie trzeba się obawiać. Należy jedynie pamiętać, które z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia matki oraz dziecka.

Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży

Jakich ryb nie można jeść w ciąży?

Coraz większe zanieczyszczenie środowiska ma wpływ na jakość spożywanych ryb morskich oraz owoców morza. W czasie ciąży należy przede wszystkim zrezygnować ze spożywania takich ryb, które są drapieżnikami i kumulują w sobie zanieczyszczenia, a także mają w sobie wysoki poziom rtęci, które może powodować zatrucie rtęcią. To głównie:

  • rekin,
  • tuńczyk,
  • marlin,
  • miecznik,
  • makrela królewska.

Obok nich znajdują się także ryby, których poziom rtęci jest nieco mniejszy, ale równie niebezpieczny. Są to:

  • dorsz,
  • halibut,
  • maślana,
  • węgorz.

Rtęć z łatwością przedostaje się do łożyska. Może spowodować uszkodzenie płodu, a zwłaszcza mózgu oraz układu nerwowego.

Reklama

Spożywanie ryb słodkowodnych a ciąża

W ciąży lepiej zrezygnować ze spożywania ryb słodkowodnych, które żyją w zamkniętych akwenach. Istnieje bowiem ryzyko zanieczyszczenia. Wysoki poziom rtęci kumulują w sobie takie ryby słodkowodne, jak:

  • okoń,
  • płoć.

Unikać należy również takich ryb, jak:

  • szczupak,
  • sandacz,
  • miętus,
  • panga,
  • tilapia.

Reklama

Czy można jeść owoce morza w ciąży?

Podobnie rzecz ma się w przypadku owoców morza. W trakcie ciąży należy zrezygnować z jedzenia mięczaków, ponieważ absorbują w sobie wysoki poziom zanieczyszczeń. Skorupiaki natomiast mogą przenosić tasiemca, którym bardzo łatwo się zarazić.

Reklama

Co z sushi i rybami wędzonymi w ciąży?

W okresie ciąży trzeba zrezygnować ze spożywania surowego mięsa ryb i owoców morza. Popularne sushi, w którym znajduje się surowa ryba, może doprowadzić do zatrucia bakteriami listeria monocytogenes, które wywołują niebezpieczną listeriozę.

Należy również ograniczyć jedzenie ryb wędzonych, marynowanych oraz smażonych. Ich jedzenie może przyczynić się w przyszłości do rozwoju alergii u dziecka.

Reklama

Jakie ryby jeść w ciąży?

Ryby, które może spożywać przyszła mama, powinny przede wszystkim pochodzić z pewnego źródła. Najlepsze są ryby łowione z Pacyfiku, Atlantyku oraz Morza Północnego, niedrapieżne i tłuste. Najmniej szkodliwych substancji zawierają w sobie:

Możliwe jest spożywanie ryb słodkowodnych, takich jak:

  • pstrąg,
  • karp.

Nie trzeba rezygnować z krewetek i małży, o ile zostały uprzednio ugotowane. Są równie bogatym źródłem kwasów omega-3, co tłuste, morskie ryby.

Reklama

Jak często jeść rybę w ciąży?

Młoda mama powinna jeść rybę 2-3 razy w tygodniu, by dostarczyć odpowiednią ilość wartościowych składników. Najważniejsze dla mamy i dziecka są przede wszystkim kwasy omega-3, zawarte w rybach morskich. 

Jedzenie ryb niweluje ryzyko wystąpienia nadciśnienia podczas ciąży, a także wpływa korzystnie na rozwój dziecka, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży. W spożywaniu ryb należy kierować się różnorodnością, by dostarczyć wszelkich potrzebnych substancji odżywczych.

Bibliografia

  • Jamioł‒Milc D., Stachowska E., Chlubek D., Skutki spożywania trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w okresie ciąży i laktacji, ,,Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie”, 2010, 56, nr 1, s. 21‒27
  • Charles J., Lockwood M.D., Więcej owoców morza dla ciężarnych, ,,Ginekologia Po Dyplomie”, listopad 2010, s. 51‒64
  • Mozaffarian D, Rimm EB. Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and benefits. JAMA. 2006;296 (15):1885-1899. Erratum in: JAMA. 2007;297(6):590
  • Mahaffey KR. Fish and shellfish as dietary sources of methylmercury and the omega-3 fatty acids, eicosahexaenoic acid and docosahexaenoic acid: risks and benefits. Environ Res. 2004;95(3):414-428
  • Judd N, Griffith WC, Faustman EM. Contribution of PCB exposure from fish consumption to total dioxin-like dietary exposure. Regul Toxicol Pharmacol. 2004;40(2):125-135.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Dieta w ciąży
Zdrowe przekąski w ciąży - co jeść, żeby nie przytyć w ciąży?
Bakalie leżące na stole
Dieta cukrzycowa w ciąży - przepisy. Czego należy unikać?
Kobieta w ciąży sprawdzająca poziom cukru
Picie mięty ciąży - czy można pić herbatę miętową?
Napar z mięty
Podobne artykuły
Grillowana ryby dla kobiety w ciąży
Ryby w ciąży - jakie wybrać? Czy można je jeść?
Produkty wskazane do spożywania w ciąży
Czego nie można jeść w ciąży? Jakie produkty są zakazane i dlaczego?
Sałatka z warzyw na białym talerzu
Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację
Kobieta w ciąży podczas posiłku
Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad
Kobieta w ciąży pijąca kawę
Kawa w ciąży - czy można ją pić i jaką wybrać? Z kofeiną czy bezkofeinową?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!