
Spis treści
- Składniki odżywcze
- Jakich ryb nie można jeść w ciąży?
- Ryby słodkowodne
- Owoce morza
- Sushi i ryby wędzone w ciąży
- Jakie ryby jeść w ciąży?
- W jakich ilościach jeść rybę?
Składniki odżywcze
W trakcie ciąży należy zadbać o to, by dostarczać dziecku wartościowe składniki odżywcze – świeże produkty, warzywa, owoce, nabiał, bogate w białko mięso, a także ryby, których nie trzeba się obawiać. Należy jedynie pamiętać, które z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia matki oraz dziecka.
Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży
Jakich ryb nie można jeść w ciąży?
Coraz większe zanieczyszczenie środowiska ma wpływ na jakość spożywanych ryb morskich oraz owoców morza. W czasie ciąży należy przede wszystkim zrezygnować ze spożywania takich ryb, które są drapieżnikami i kumulują w sobie zanieczyszczenia, a także mają w sobie wysoki poziom rtęci. To głównie:
- rekin
- tuńczyk
- marlin
- miecznik
- makrela królewska
Obok nich znajdują się także ryby, których poziom rtęci jest nieco mniejszy, ale równie niebezpieczny. Są to:
- dorsz
- halibut
- maślana
- węgorz
Rtęć z łatwością przedostaje się do łożyska. Może spowodować uszkodzenie płodu, a zwłaszcza mózgu oraz układu nerwowego.
Ryby słodkowodne
W ciąży lepiej zrezygnować ze spożywania ryb słodkowodnych, które żyją w zamkniętych akwenach. Istnieje bowiem ryzyko zanieczyszczenia. Wysoki poziom rtęci kumulują w sobie takie ryby słodkowodne, jak:
- okoń
- płoć
Unikać należy również takich ryb, jak:
- szczupak
- sandacz
- miętus
- panga
- tilapia
Owoce morza
Podobnie rzecz ma się w przypadku owoców morza. W trakcie ciąży należy zrezygnować z jedzenia mięczaków, ponieważ absorbują w sobie wysoki poziom zanieczyszczeń. Skorupiaki natomiast mogą przenosić tasiemca, którym bardzo łatwo się zarazić.
Sushi i ryby wędzone w ciąży
W okresie ciąży trzeba zrezygnować ze spożywania surowego mięsa ryb i owoców morza. Popularne sushi, w którym znajduje się surowa ryba, może doprowadzić do zatrucia bakteriami listeria monocytogenes, które wywołują niebezpieczną listeriozę.
Należy również ograniczyć jedzenie ryb wędzonych, marynowanych oraz smażonych. Ich jedzenie może przyczynić się w przyszłości do rozwoju alergii u dziecka.
Jakie ryby jeść w ciąży?
Ryby, które może spożywać przyszła mama, powinny przede wszystkim pochodzić z pewnego źródła. Najlepsze są ryby łowione z Pacyfiku, Atlantyku oraz Morza Północnego, niedrapieżne i tłuste. Najmniej szkodliwych substancji zawierają w sobie:
- łosoś
- śledź
- mintaj
- szprotki
- sardynki
- sola
Możliwe jest spożywanie ryb słodkowodnych, takich jak:
- pstrąg
- karp
Nie trzeba rezygnować z krewetek i małży, o ile zostały uprzednio ugotowane. Są równie bogatym źródłem kwasów omega-3, co tłuste, morskie ryby.
W jakich ilościach jeść rybę?
Młoda mama powinna jeść rybę 2-3 razy w tygodniu, by dostarczyć odpowiednią ilość wartościowych składników. Najważniejsze dla mamy i dziecka są przede wszystkim kwasy omega-3, zawarte w rybach morskich.
Jedzenie ryb niweluje ryzyko wystąpienia nadciśnienia podczas ciąży, a także wpływa korzystnie na rozwój dziecka, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży. W spożywaniu ryb należy kierować się różnorodnością, by dostarczyć wszelkich potrzebnych substancji odżywczych.
Czytaj też:
Zobacz Także:
Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację
Zobacz Także:
Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad
Oceń artykuł
(liczba ocen 17)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!