Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie w rożnych wariantach i na różne sposoby - to typowa polska potrawa, goszcząca od pokoleń na naszym stole nie tylko w czasie postu. Ze względu na niepowtarzalny smak mają wielu kulinarnych fanów. Są zdrowe - chronią nas przed miażdżycą, chorobami układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pracę serca i mózgu.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Spis treści

Śledź należy do ryb tłustych, bogatych w kwasy tłuszczowe Omega3. Ponadto są dobrym źródłem białka, zawierają witaminę D3, witaminy A, E, PP, oraz minerały – żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor. Śledzie są kaloryczne. W 100 g surowych śledzi znajdziemy aż 160 kcal, a w 100 g śledzi w oleju – ponad 300 kcal.

Kilka ważnych uwag:

1. Śledzie najlepiej kupować z beczki i samodzielnie przygotować z nich potrawy. Unikajmy śledzi gotowych.

2. Śledzia należy moczyć w wodzie lub mleku. Tylko wtedy traci nadmiar soli. Czas zależy od słoności śledzia, ale minimum to 4 godziny.

3. Śledzia świetnie podaje się z cebulą, ogórkiem kiszonym lub cytryną.

4. Sałatki ze śledzi muszą kilka godzin odleżeć, aż przenikną się aromaty wszystkich składników.

Śledź w cieście piwnym

Składniki:

- 1 kg płatów śledziowych,
- mleko,
- 2 jaja,
- duża cebula,
- pół szklanki jasnego piwa,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- mąka,
- olej,
- sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie: Śledzie moczyć w mleku przez 3-4 godziny. Jajka roztrzepać, dodać do nich proszek do pieczenia, drobno posiekaną cebulę, piwo, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie dosyć gęste. Obtaczać płaty śledziowe w cieście i smażyć na oleju.

Reklama

Tatar śledziowy

Składniki:

- 6 dużych ziemniaków,
- 8 filetów śledziowych,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki masła,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki gęstej śmietany.

Przygotowanie: Ziemniaki gotować w mundurkach około 10 minut. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki i szczypiorek opłukać i posiekać, wymieszać ze śledziami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w półtora centymetrowe plastry, zrumienić z obu stron na maśle, osączyć, przestudzić. Na każdy plaster nakładać śledziowy tatar, dekorować kleksem z ubitej śmietany i gałązką koperku.

Reklama

Sałatka śledziowa w przyprawach korzennych

Składniki:
- 400 g filetów śledziowych solonych,
- 2 duże cebule,
- 100 ml octu winnego,
- łyżeczka cukru,
- 3 liście laurowe,
- 1 laseczka kory cynamonowej,
- 4 goździki,
- pieprz czarny.

Przygotowanie:
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie około 2-3 godziny. Po odsączeniu z wody kroimy na mniejsze kawałki i układamy w salaterce. Cebulę pokrojoną w plastry gotujemy w occie winnym z dodatkiem przypraw. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym zalewamy śledzie. Gotową potrawę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Gęsi smalec do smarowania
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda