Co jest najlepsze na przeziębienie?
O przeziębienie nie trudno zwłaszcza na przełomie zimy i wiosny. Należy pamiętać, że walkę z wirusami powinniśmy zacząć, gdy tylko poczujemy, że coś nas „łamie”. Jeśli odpowiednio wcześnie podejmiemy działania, istnieje duża szansa, że choroba się nie rozwinie lub jej przebieg będzie łagodniejszy.
W walce z infekcją warto wykorzystać domowe sposoby. Ich skuteczność jest niekiedy porównywalna z działaniem niektórych preparatów z apteki, nie wywołują one za to skutków ubocznych, są tanie i zwykle mogą stosować je nawet dzieci i kobiety w ciąży.
Jednym z najpopularniejszych „babcinych” sposobów na przeziębienie jest mleko z czosnkiem z dodatkiem miodu.
Na czym polega fenomen tej mikstury?
Dlaczego mleko z czosnkiem i miodem działa?
Każdy z tych składników posiada moc właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Mleko to bogactwo witamin i minerałów wspierających układ odpornościowy. Wśród nich znajduje się witamina A, która utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe.
Dzięki temu mogą one skutecznie osłaniać układ oddechowy i zabezpieczać go przed wnikaniem bakterii i wirusów, dlatego w medycynie tradycyjnej stosowane jest w leczeniu przeziębienia i leczeniu kaszlu. Stanowić może pomoc także w walce z anginą.
W mleku obecne są także witaminy z grupy B i cynk, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czosnek a zdrowie
Genialne właściwości posiada również czosnek, który często nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Wszystko przez znajdujące się w nim związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).
Równie istotne są zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Hamują one rozwój bakterii i dzięki temu zwalczają infekcję.
Dlaczego miód jest zdrowy?
Bakteriobójcze działanie posiada również miód. Pszczoły wytwarzają bowiem związki antybiotyczne, takie jak lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one m.in. na gronkowce i paciorkowce, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzyby drożdżoidalne ze szczepu Candida.
Miód zawiera również mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt) i witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem?
Przygotowanie napoju jest dziecinnie proste. Według przepisu potrzebujemy:
- 250 ml mleka,
- łyżki miodu,
- ząbka czosnku,
- masło (opcjonalnie).
W rondelku podgrzewamy szklankę mleka, uważając, aby go nie zagotować. Gdy mleko będzie już ciepłe, dodajemy do niego łyżkę miodu i masła, (jeśli z niego korzystamy). Następnie rozgniatamy ząbek czosnku i dokładamy go do wywaru. Miksturę wypijamy kiedy jest ciepła.
Spożywamy ją 1-2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Najlepiej działa przed snem, kiedy od razu po wypiciu można położyć się do łózka i dobrze wygrzać.
Warto wspomnieć, że niektórzy dodają do napoju także cytrynę bądź kurkumę.
Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży
Napój ten jest świetny dla ciężarnych. Dlaczego? Pomaga zarówno pokonać chorobę, jak i podnieść odporność. Kiedy przyszła mama nie może przyjmować wszystkich leków ze względu na dziecko, a także już po porodzie podczas karmienia piersią, mleko z miodem i czosnkiem może stanowić ratunek. Jest ono w pełni bezpieczne.
Nie jest ono zalecane jedynie w przypaku, gdy ciężarna ma problemy z żołądkiem, gdyż czosnek może działać podrażniająco.