Mleko z miodem i czosnkiem - domowy przepis na przeziębienie

Mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie
Źródło: 123RF
Choć połączenie tych trzech składników może nie wydawać się zbyt zachęcające, mleko z miodem i czosnkiem to stary, sprawdzony przepis na walkę z przeziębieniem. Czy czosnek z miodem naprawdę działa? Jak przyrządzić taki napój? Oto kompendium wiedzy na temat połączenia czosnku z mlekiem i miodem.

O przeziębienie nie trudno zwłaszcza na przełomie zimy i wiosny. Należy pamiętać, że walkę z wirusami powinniśmy zacząć, gdy tylko poczujemy, że coś nas „łamie”. Jeśli odpowiednio wcześnie podejmiemy działania, istnieje duża szansa, że choroba się nie rozwinie lub jej przebieg będzie łagodniejszy. W walce z infekcją warto wykorzystać domowe sposoby. Ich skuteczność jest porównywalna z działaniem niektórych preparatów z apteki, nie wywołują one za to skutków ubocznych, są tanie i zwykle mogą stosować je nawet dzieci i kobiety w ciąży. Jednym z najpopularniejszych „babcinych” sposobów na przeziębienie jest mleko z czosnkiem z dodatkiem miodu. Na czym polega fenomen tej mikstury?

Mleko z czosnkiem i miodem – dlaczego działa?

Dlaczego czosnek z mlekiem i miodem działa? Każdy z tych składników posiada moc właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Mleko to bogactwo witamin i minerałów wspierających układ odpornościowy. Wśród nich znajduje się witamina A, która utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe. Dzięki temu mogą one skutecznie osłaniać układ oddechowy i zabezpieczać go przed wnikaniem bakterii i wirusów. W mleku obecne są także witaminy z grupy B i cynk, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku

Mleko miód czosnek

Genialne właściwości posiada również czosnek, który często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko przez znajdujące się w nim związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Równie istotne są zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Hamują one rozwój bakterii i dzięki temu zwalczają infekcję.

Miód z czosnkiem

Bakteriobójcze działanie posiada również miód. Pszczoły wytwarzają bowiem związki antybiotyczne, takie jak lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one m.in. na gronkowce i paciorkowce, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzyby drożdżoidalne ze szczepu Candida. Miód zawiera również mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt) i witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem? 

Przygotowanie napoju jest dziecinnie proste. Potrzebujemy:

  • 250 ml mleka
  • łyżki miodu
  • ząbka czosnku
  • masło (opcjonalnie)

W rondelku podgrzewamy szklankę mleka, uważając, aby go nie zagotować. Gdy mleko będzie już ciepłe, dodajemy do niego łyżkę miodu i masła, jeśli z niego korzystamy. Następnie rozgniatamy ząbek czosnku i dokładamy go do wywaru. Miksturę wypijamy kiedy jest ciepła. Spożywamy ją 1-2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 26)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA