Mak polny - co leczy?

Mak polny od wielu wieków stosowany był w medycynie ludowej jako środek uspokajający oraz łagodzący dolegliwości gardła. Gatunek ten często mylony jest z makiem lekarskim, który ma silne właściwości uzależniające i przeciwbólowe.

Surowcem zielarskim maku polnego są jego płatki kwiatowe (Flos Rhoeados). Zawierają one związki biologicznie czynne takie jak:

  • alkaloidy ( m.in. readynę),
  • fitosterole,
  • kwasy organiczne,
  • antocyjany,
  • śluzy (ok. 10 %),
  • sole mineralne.

Ponadto w całej roślinie maku polnego znajduje się sok mleczny, który jest silnie trujący.

Surowiec zielarski maku polnego ma właściwości przeciwzapalne, uspokajające oraz powlekające. Płatki kwiatowe maku często dodawane są do różnych mieszanek ziołowych. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, ekstrakt z tej rośliny wchodzi w skład wielu płynów do higieny intymnej.

Roślina ta ma niewielkie zastosowanie w medycynie w porównaniu do maku lekarskiego. Napary z maku polnego pomagają w problemach z zasypianiem oraz działają uspokajająco przy nadmiernej pobudliwości. Są też umiarkowanie pomocne w łagodzeniu kaszlu i przy zaburzeniach trawiennych o podłożu nerwicowym.

Zewnętrznie napary z kwiatów maku polnego stosuje się w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Ponadto mogą być one dodawane do kąpieli w przypadku dolegliwości kobiecych. Napary z kwiatów łagodzą stany zapalne spojówek.

Źródła:

• Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
• Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
• Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA