NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Mak lekarski – leczniczy i zakazany

Ze względu na właściwości narkotyczne mak lekarski znajdował różnorakie zastosowanie od wieków, również w zwykłych gospodarstwach domowych. Dziś jego uprawa wymaga specjalnych pozwoleń – dowiedz się, dlaczego.
Spis treści

Właściwości lecznicze maku lekarskiego (Papaver somniferum) znane były już w starożytności. Odwar z główek maku lub z makowin stosowany był w polskiej medycynie ludowej jako środek uspokajający płaczące niemowlęta. Przez wiele wieków ludzie stosowali wyciągi z tej rośliny, nie wiedząc o skutkach ubocznych, które powodowała. W tej chwili można uprawiać mak lekarski wyłącznie na specjalne pozwolenie.

Skład maku lekarskiego

Surowcami zielarskimi maku lekarskiego są nasiona oraz opium, które otrzymuje się po wysuszeniu soku mlecznego. Opium zawiera m.in.:

  • alkaloidy (morfinę, narkotynę, kodeinę, papawerynę),
  • fenolokwasy,
  • flawonoidy,
  • sterole.

Natomiast w nasionach dodatkowo znajdują się:

  • olej (do ok. 60 %),
  • białka,
  • sole mineralne,
  • witaminy.

Jak działa mak

Mak lekarski swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartym w nim alkaloidom oraz opium. Morfina jest silnym lekiem przeciwbólowym, hamuje czynność przewodu pokarmowego, ale jednocześnie bardzo szybko uzależnia. Narkotyna ma właściwości pobudzające czynności ośrodka oddechowego oraz przeciwkaszlowe. Papaweryna działa rozkurczowo na mięśnie moczowodów, macicy, pęcherza, dróg żółciowych oraz jelit. Z kolei opium wykazuje działanie silnie przeciwbólowe, rozkurczowe, zapierające, przeciwkaszlowe, ale również narkotyczne.

Mimo właściwości uzależniających morfina często stosowana jest jako silny lek przeciwbólowy na szpitalnych oddziałach onkologicznych. Kodeina polecana jest w leczeniu suchego kaszlu oraz jako środek uspokajający przy nadmiernej pobudliwości. Papawerynę natomiast stosuje się przy zaburzeniach krążenia wieńcowego, trawienia oraz przy kamicy moczowej i kolkach nerkowych.

Czytaj też: Szałwia lekarska - właściwości lecznicze i działanie w ciąży

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań,
  • Klasztorna apteka- zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008,
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Podobne artykuły
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Zimne dłonie – jak leczyć? Przyczyny i domowe sposoby
Ukruszony ząb - co należy zrobić, gdy dojdzie do urazu?
Skoki ciśnienia - przyczyny i objawy. Od czego nagłe?
Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Reklama