Dla Ciebie, na zdrowie!

Witamina E - działanie, właściwości i występowanie. Czym skutkuje jej niedobór?

​Witamina E nazywana witaminą młodości zwalcza wolne rodniki i chroni nasze komórki przed starzeniem. Jest niezbędna na każdym etapie naszego życia, dlatego warto sprawdzić, gdzie występuje i jakie są skutki jej niedoborów. Ale uwaga, groźne może być także przedawkowanie witaminy E.
Źródła witaminy E
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Witamina E, nazywana też witaminą młodości ma za zadanie chronić komórki organizmu przed starzeniem. Zwalcza wolne rodniki, zapobiegając tym samym rozwijaniu się wielu chorób.
  • Dzięki swojemu działaniu, witamina E znajduje zastosowanie w kosmetyce. Używa się jej jednak również w medycynie. U cukrzyków zwiększa skuteczność insuliny, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.
  • Mimo tego wszechstronnego działania, należy zachować dużą ostrożność w dawkowaniu witaminy E, ponieważ kumuluje się ona w organizmie. Jej nadmiar skutkuje zmęczeniem, bólami głowy, czy kłopotami jelitowymi.
SPRAWDŹ TEŻ: Po co nam witaminy i jaką rolę odgrywają?
Spis treści

Reklama

Funkcje witaminy E

Niektórzy uważają, że witamina E potrafi zdziałać cuda i to nie tylko w medycynie, ale także kosmetyce.

Rzeczywiście jej główną rolą w naszym organizmie jest utrzymywanie w młodym stanie naszych komórek i zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu oraz powstawanie wielu chorób.

Jest potrzebna do prawidłowego rozwoju każdej osobie, bez względu na wiek i na płeć.

W związku z tym, że należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, jej niedobory nie są tak powszechne, jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Istnieje natomiast ryzyko przedawkowania witaminy E, dlatego najlepiej, żeby dostarczać ją organizmowi w naturalnej postaci, a ewentualnie zażywane suplementy konsultować z lekarzem (w aptekach można kupić witaminę E w kapsułkach oraz witaminę E w kroplach).

Gdzie występuje witamina E?

Naturalna witamina E występuje w warzywach liściastych, olejach roślinnych, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, jajach, maśle. Najwięcej jej jednak w 100 gramach produktu występuje w:

  • orzechach laskowych: 38 mg;
  • nasionach słonecznika: 27 mg;
  • pestkach dyni: 26 mg;
  • migdałach: 24 mg.
Chcesz poprawić stan skóry? Kliknij tutaj

Działanie witaminy E

Witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów wątroby i prostaty, zwiększa skuteczność insuliny u cukrzyków, zapobiega zakrzepom krwi i zawałom, obniża poziom złego cholesterolu we krwi – lista leczniczych właściwości witaminy E jest bardzo długa. Witamina E nazywana jest też witaminą płodności, bo wspomaga produkcję nasienia u mężczyzn.

Pozwala także na lepsze wchłanianie się innych cennych dla zdrowia substancji, w tym:

Reklama

Dawkowanie witaminy E

Według Instytutu Żywności i Żywienia dziennie dawki witaminy są uzależnione od wieku człowieka oraz płci i wynoszą:

  • dla dzieci: 6 mg,
  • dla mężczyzn: 10 mg,
  • dla kobiet 8 mg,
  • dla seniorów po 75. roku życia: 20-50 mg.

Prawidłowe dawkowanie witaminy E jest bardzo ważne, bo jest to jedna z witamin, które mają tendencje do kumulowania się w organizmie. Nadmiar tej witaminy może objawiać się zmęczeniem, bólami głowy, osłabieniem mięśni, kłopotami jelitowymi, a nawet zaburzeniami wzroku.

Reklama

Niedobór witaminy E

Objawy niedoboru witaminy E można zaobserwować głównie u pacjentów z zaburzonym procesem wchłaniania tłuszczu. Mukowiscydoza i celiakia również mogą wiązać się z niedoborami. Objawiają się anemią, osłabieniem mięśni i koncentracji, zmęczeniem, wypadaniem włosów, pogorszeniem się stanu zębów, kłopotami ze wzrokiem i płodnością.

Niedobory witaminy E widoczne są także na skórze, która szybciej się starzeje, rogowacieje, trudniej goją się na niej rany (przy kłopotach skórnych pomocna będzie maść z witaminą E).

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w ciąży wynosi 15-19 mg. Witamina ta pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie przyszłej matki, bo zapobiega utlenianiu witaminy A, lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest niezwykle silnym antyoksydantem, który chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem. Jej niedobory mogą stanowić przyczynę poronień.

Reklama

Witamina E na twarz


Poza suplementacją odpowiednich witamin, powinniśmy pamiętać o kosmetykach pielęgnujących- a szczególnie tych do skóry wrażliwej. W przypadku skóry suchej, skłonnej do podrażnień dobrym rozwiązaniem będą emolienty, które dzięki właściwościom olejów i innych składników, nawilżają, łagodzą podrażnienia i swędzenie. Przywracają jej naturalną funkcję ochronną przez wspomaganie odbudowy naturalnej bariery ochronnej naskórka. Borykasz się z problemami skórnymi? Kliknij tutaj i dowiedz się więcej na temat działania emolientów.

Trudno się dziwić, że witamina E nazywana jest również witaminą młodości, skoro znalazła szerokie zastosowanie w kosmetologii. Neutralizacja wolnych rodników pozwala na ochronę lipidową naskórka, włókien kolagenowych i ogólnie rzecz ujmując zapewnia młodszy wygląd skóry.

Olejki z witaminą E i inne kosmetyki poprawiają ukrwienie skóry, ujędrnienie i odpowiednie nawilżenie. Krem z witaminą E powinien być także obowiązkowym kosmetykiem podczas wakacyjnych podróży, bo witamina ta łagodzi podrażnienia skóry po nadmiernej ekspozycji na słońce.

W jakiej formie występuje witamina E? Możemy kupić kremy, pomadki do ust, balsamy. Wybór na rynku jest ogromny.

Czytaj również

Bibliografia

  • W. Czerwonka, D. Puchalska, R. Zarzycka-Bienias, M. Lipińska, R. Witek, A. Habrat, S. Południak, Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 1, 2019, vol. 8.
  • A. Zaborska, J. Krol, A. Brodziak, Witamina E właściwości i znaczenie dla człowieka, Przemysł Spożywczy, 2015, 69, 12.
  • E. Bielak, K. Pasternak, Biologiczna rola witaminy E, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2001, 34, 1.
  • M. Gornicka, Witamina E a rak okreznicy, Żywność, Żywienie a Zdrowie, 1999, 08, 4.
  • P. Pasko, Z. Zachwieja, Interakcje witaminy E z pozywieniem, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2008, 41, 3.
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Pomarańcze to nauralne źródło witaminy C
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Przeczytaj artykuł
Produkty bogate w magnez: gdzie jest go najwięcej? Przykłady
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Podobne artykuły
Kobieta z długimi włosami
Witaminy na włosy – jakie na wypadanie i porost włosów?
Wzór chemiczny D-pantenolu
D-pantenol - działanie i właściwości. Jak i na co stosować?
Duża dawka witaminy D
Przedawkowanie witaminy D u dzieci i dorosłych - czym grozi?
Próbka krwi do badania poziomu witaminy D
Badanie poziomu witaminy D - kiedy wykonać, czy na czczo?
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Odczuwasz niedobór magnezu?
Kliknij tutaj!