Pieczenie w gardle: przyczyny i domowe sposoby. Co stosować?

Pieczenie w gardle, powszechnie kojarzone z chorobą refluksową, może być objawem wielu różnych chorób – począwszy od infekcji, poprzez cukrzycę, na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Jakie mogą być przyczyny palenia w gardle i przełyku? Co stosować na złagodzenie pieczenia w gardle?
Pieczenie w gardle
Źródło: 123RF

Spis treści

Pieczenie w gardle – czy to BMS?

Pieczenie w gardle odczuwane długotrwale, któremu towarzyszą zaburzenia smaku, suchość w jamie ustnej, a niekiedy także dolegliwości psychiatryczne określane jest mianem zespołu pieczenia jamy ustnej, w skrócie BMS. Dolegliwość została uwzględniona w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10 jako ból języka i przypisano jej kod K14.6. W literaturze medycznej BMS występuje pod różnymi nazwami, takimi jak glossodynia, stomatodynia czy dyzestezja jamy ustnej.

Zespół pieczenia jamy ustnej jest jednostką chorobową o słabo poznanej i wieloczynnikowej etiologii. Ze względu na powszechność występowania przemijającego pieczenia w gardle, przysparza trudności diagnostycznych, a także terapeutycznych. Podstawowym kryterium diagnostycznym BMS jest codzienne występowanie pieczenia w gardle, palenia, parzenia, mrowienia, bez uchwytnej przyczyny, przez co najmniej 3 miesiące.

Brak jednoznacznym i szczegółowych wytycznych sprawia, że częstość występowania zespołu pieczenia w jamie ustnej jest trudna do ustalenia. W jednych źródłach podaje się, że dotyczy 0,7 proc. populacji, a w innych, że dotyka nawet 15 proc.

Pieczenie w gardle i przełyku

Pieczenie w gardle i przełyku bardzo często jest kojarzone z chorobą refluksową, nazywaną potocznie refluksem. Czym jest refluks? Istotą choroby jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy), a niekiedy także wyżej – do krtani i gardła (refluks krtaniowo-gardłowy), powodujące szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:

  • pieczenie w gardle i przełyku,
  • uczucie suchości w gardle,
  • uczucie obecności ciała obcego w gardle lub przełyku,
  • ściskanie w gardle (globus),
  • trudność w przełykaniu,
  • nadmierne pragnienie,
  • chrząkanie,
  • kaszel,
  • duszność,
  • chrypki,
  • załamywanie głosu.

W wielu przypadkach pacjenci ze zdiagnozowanym BMS wcześniej byli nieskutecznie leczeni na refluks.

Reklama

Przyczyny pieczenia w gardle

Pieczenie w gardle przyczyny może mieć także inne. Wśród najczęstszych schorzeń, które objawiają się pieczeniem w gardle wymienia się:

  • infekcje bakteryjne, wirusowe lub grzybicze gardła,
  • chorobę nowotworową,
  • galwanizm,
  • parafunkcje narządu żucia,
  • alergie,
  • niedobory żywieniowe,
  • cukrzycę,
  • hipotyreozę,
  • choroby autoimmunologiczne, takie jak zespół Sjögrena i toczeń rumieniowaty,
  • choroby neurologiczne: stwardnienie rozsiane, neuropatia, neuralgia, choroba Parkinsona.

Co warto podkreślić, pieczenie w gardle jest częstym skutkiem ubocznym zażywania leków. Wymienia się nawet 400 preparatów aptecznych, które wywołują działanie niepożądane w postaci palenia czy pieczenia w gardle.

Preparat na ból gardła

Co na pieczenie w gardle warto stosować? Skuteczne będą preparaty, które zawierają substancje o działaniu osłaniającym, nawilżającym i ochronnym. Jedną z najbardziej cenionych substancji czynnych w tego typu dolegliwościach jest wyciąg z porostu islandzkiego, który wykazuje właściwości:

  • powlekające,
  • nawilżające,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwzapalne,
  • immunostymulujące.

Szukając odpowiedniego preparatu należy zwrócić uwagę na znajdujące się w nim substancje. Wartościowymi składnikami są nanosrebro i porost islandzki. Srebro koloidalne działa antyseptycznie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Natomiast porost islandzki ma właściwości powlekające i nawilżające. Takie połączenie sprawdza się przy infekcjach w jamie ustnej i gardle.

Domowe sposoby na pieczenie w gardle

Pieczenie w gardle można także spróbować złagodzić domowymi sposobami, zwłaszcza w czasie oczekiwania na wizytę u lekarza lub w trakcie diagnostyki. Skuteczną metodą są inhalacje z użyciem ziół – zwłaszcza rumianku. Innym domowym sposobem na pieczenie w gardle, polecanym przez zwolenników medycyny naturalnej, jest picie lub płukanie gardła naparem z siemienia lnianego.

Warto pamiętać, że jeśli pieczenie w gardle jest wyjątkowo dokuczliwe lub utrzymuje się przez co najmniej tydzień, nie należy zwlekać z wizytą u lekarza.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Bibliografia

  • https://uniben.pl/uniben-silver.html
  • Jerzy Ostrowski, Palenie w obrębie jamy ustnej i gardła nie jest pozaprzełykowym objawem choroby refluksowej przełyku, Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 112–116.
  • Piotr t. Wysocki, Zespół pieczenia jamy ustnej, Gastroenterologia Kliniczna 2017, tom 9, nr 1, 7–18.

Oceń artykuł

(liczba ocen 4)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->