Nowy sklep

już ON-LINE

Pieczenie w gardle: przyczyny i domowe sposoby. Co stosować?

Pieczenie w gardle, powszechnie kojarzone z chorobą refluksową, może być objawem wielu różnych chorób – począwszy od infekcji, poprzez cukrzycę, na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Jakie mogą być przyczyny palenia w gardle i przełyku? Co stosować na złagodzenie pieczenia w gardle?
Pieczenie w gardle
Źródło: 123RF

Spis treści

Pieczenie w gardle – czy to BMS?

Pieczenie w gardle odczuwane długotrwale, któremu towarzyszą zaburzenia smaku, suchość w jamie ustnej, a niekiedy także dolegliwości psychiatryczne określane jest mianem zespołu pieczenia jamy ustnej, w skrócie BMS. Dolegliwość została uwzględniona w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10 jako ból języka i przypisano jej kod K14.6. W literaturze medycznej BMS występuje pod różnymi nazwami, takimi jak glossodynia, stomatodynia czy dyzestezja jamy ustnej.

Zespół pieczenia jamy ustnej jest jednostką chorobową o słabo poznanej i wieloczynnikowej etiologii. Ze względu na powszechność występowania przemijającego pieczenia w gardle, przysparza trudności diagnostycznych, a także terapeutycznych. Podstawowym kryterium diagnostycznym BMS jest codzienne występowanie pieczenia w gardle, palenia, parzenia, mrowienia, bez uchwytnej przyczyny, przez co najmniej 3 miesiące.

Brak jednoznacznym i szczegółowych wytycznych sprawia, że częstość występowania zespołu pieczenia w jamie ustnej jest trudna do ustalenia. W jednych źródłach podaje się, że dotyczy 0,7 proc. populacji, a w innych, że dotyka nawet 15 proc.

Pieczenie w gardle i przełyku

Pieczenie w gardle i przełyku bardzo często jest kojarzone z chorobą refluksową, nazywaną potocznie refluksem. Czym jest refluks? Istotą choroby jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy), a niekiedy także wyżej – do krtani i gardła (refluks krtaniowo-gardłowy), powodujące szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:

  • pieczenie w gardle i przełyku,
  • uczucie suchości w gardle,
  • uczucie obecności ciała obcego w gardle lub przełyku,
  • ściskanie w gardle (globus),
  • trudność w przełykaniu,
  • nadmierne pragnienie,
  • chrząkanie,
  • kaszel,
  • duszność,
  • chrypki,
  • załamywanie głosu.

W wielu przypadkach pacjenci ze zdiagnozowanym BMS wcześniej byli nieskutecznie leczeni na refluks.

Reklama

Przyczyny pieczenia w gardle

Pieczenie w gardle przyczyny może mieć także inne. Wśród najczęstszych schorzeń, które objawiają się pieczeniem w gardle wymienia się:

  • infekcje bakteryjne, wirusowe lub grzybicze gardła,
  • chorobę nowotworową,
  • galwanizm,
  • parafunkcje narządu żucia,
  • alergie,
  • niedobory żywieniowe,
  • cukrzycę,
  • hipotyreozę,
  • choroby autoimmunologiczne, takie jak zespół Sjögrena i toczeń rumieniowaty,
  • choroby neurologiczne: stwardnienie rozsiane, neuropatia, neuralgia, choroba Parkinsona.

Co warto podkreślić, pieczenie w gardle jest częstym skutkiem ubocznym zażywania leków. Wymienia się nawet 400 preparatów aptecznych, które wywołują działanie niepożądane w postaci palenia czy pieczenia w gardle.

Spray do gardła

Co na pieczenie w gardle warto stosować? Skuteczne będą preparaty, które zawierają substancje o działaniu osłaniającym, nawilżającym i ochronnym. Jedną z najbardziej cenionych substancji czynnych w tego typu dolegliwościach jest wyciąg z porostu islandzkiego, który wykazuje właściwości:

  • powlekające,
  • nawilżające,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwzapalne,
  • immunostymulujące.

Nowością na rynku aptecznym jest Uniben Silver – lek w formie sprayu na gardło, który oprócz porostu islandzkiego zawiera także srebro, znane z właściwości bakteriobójczych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, antygrzybicznych i łagodzących ból.

Zaletą leku Uniben Silver jest szerokie spektrum działania, wynikające z innowacyjnego połączenia nanosrebra i porostu islandzkiego.

Reklama

Domowe sposoby na pieczenie w gardle

Pieczenie w gardle można także spróbować złagodzić domowymi sposobami, zwłaszcza w czasie oczekiwania na wizytę u lekarza lub w trakcie diagnostyki. Skuteczną metodą są inhalacje z użyciem ziół – zwłaszcza rumianku. Innym domowym sposobem na pieczenie w gardle, polecanym przez zwolenników medycyny naturalnej, jest picie lub płukanie gardła naparem z siemienia lnianego.

Warto pamiętać, że jeśli pieczenie w gardle jest wyjątkowo dokuczliwe lub utrzymuje się przez co najmniej tydzień, nie należy zwlekać z wizytą u lekarza.

Artykuł powstał we współpracy z Zakładami Farmaceutycznymi “Unia”. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • https://uniben.pl/uniben-silver.html
  • Jerzy Ostrowski, Palenie w obrębie jamy ustnej i gardła nie jest pozaprzełykowym objawem choroby refluksowej przełyku, Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 112–116.
  • Piotr t. Wysocki, Zespół pieczenia jamy ustnej, Gastroenterologia Kliniczna 2017, tom 9, nr 1, 7–18.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)