Reklama
Co to jest stres oksydacyjny?
O stresie oksydacyjnym (tlenowym) mówimy w momencie zachwiania równowagi pomiędzy ilością antyoksydantów i wolnych rodników w organizmie. Nadmiar produkcji tych drugich związany jest z niezdrowym trybem życia.
Konsekwencją zanieczyszczenia organizmu są poważne schorzenia, w tym nowotwory, choroby układu oddechowego i nerek, zaburzenia hormonalne. Chory może się też zmagać z degenerującymi układ nerwowy Parkinsonem i Alzheimerem, jak również problemami z układem sercowo-naczyniowym, które mogą skończyć się zawałem serca.
Uogólniając, stres oksydacyjny to zanieczyszczenie organizmu, do którego dochodzi w komórkach. „Winowajcami” takiego stanu są wolne rodniki, czyli cząsteczki, które nie posiadają na swojej orbicie elektronu. Aby go uzupełnić są zdolne do utleniania cząsteczek sąsiednich. Fizjologiczne ilości wolnych rodników zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórkom, jednak ich nadmiar prowadzi do uszkadzania komórek i zaburza pracę organizmu.
Reklama
Stres oksydacyjny – przyczyny
Na tworzenie się w nadmiarze wolnych rodników wpływają różne czynniki, w tym palenie papierosów i spożywanie dużych ilości alkoholu, dieta bogata w utlenione tłuszcze, pestycydy i inne związki chemiczne zawarte w żywności, a także spożywanie zbyt dużej ilości cukrów. Wśród czynników zwiększających ryzyko wystąpienia są też zanieczyszczenia powietrza, nadmierny wysiłek fizyczny, długotrwały stres oraz promieniowanie UV.
Reklama
Stres oksydacyjny – objawy
Wśród pierwszych objawów wystąpienia stresu oksydacyjnego znajdują się:
- bóle głowy,
- bóle mięśni i stawów,
- zaparcia,
- problemy trawienne,
- wysypka.
W dalszej kolejności pojawić się mogą:
- stany zapalne,
- niedobór witamin,
- osłabienie.
Reklama
Stres oksydacyjny – diagnoza
Choć o szkodliwym wpływie wolnych rodników mówi się coraz więcej, to o diagnostyce już niewiele. Tymczasem najnowsze technologie umożliwiają badania pod tym kątem oraz monitorowanie zmian ilości wolnych rodników w organizmie w trakcie i po leczeniu.
Testy z krwi pozwalają na określenie ilości atakujących wolnych rodników oraz określają aktualny potencjał antyoksydacyjny. Dzięki specjalnej aparaturze możliwe jest wykrycie stresu oksydacyjnego już w jego wczesnym stadium.
Reklama
Stres oksydacyjny - jak zapobiegać rozwojowi wolnych rodników
Aby uniknąć stresu oksydacyjnego należy dostarczać organizmowi antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegając niszczeniu komórek. Należą do nich witaminy C, E i A oraz flawonoidy i karotenoidy. Znaleźć je można w owocach i warzywach, m.in.:
- marchwi,
- dyni,
- batatach,
- pomarańczy,
- cytrynie,
- brokułach,
- papryce czerwonej,
- jabłkach,
- winogronach,
- roślinach strączkowych,
- orzechach.
Zamiast niedostępnych zimą świeżych warzyw i owoców sięgać można po ich mrożone wersje. Przechowywane w niskich temperaturach wcale nie stracą swoich właściwości antyoksydacyjnych.
Artykuł zawiera lokowanie produktu