Najlepszymi odmianami omega-3 są EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), które są łatwo przyswajalne dla organizmu. Omega 3 wraz z kwasami omega 6 zaliczane są do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Jak sama nazwa wskazuje, są one niezbędne dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych i musi przyjmować je wraz z pożywieniem.
Reklama
DHA dla dziecka - dieta
Kwasy tłuszczowe omega 3 DHA są bardzo ważne, aby mózg dziecka mógł się prawidłowo rozwijać.
Komórki budujące mózg (neurony) otoczone są błoną komórkową, która składa się z trzech warstw – dwóch białkowych i jednej, umieszczonej między nimi jak w kanapce, warstwy tłuszczowej. To właśnie warstwa tłuszczowa w ogromnej mierze determinuje to, jak działa komórka.
Jeśli brakuje w niej zdrowych tłuszczy – kwasów tłuszczowych omega 3 DHA, najprawdopodobniej komórki nie będą rozwijać się prawidłowo. Niedobór kwasów omega 3 może powodować także utrudnienia w komunikacji między komórkami nerwowymi, co nie pomaga w rozwoju mózgu dziecka.
Reklama
DHA dla dziecka w trakcie ciąży
O prawidłowy poziom kwasów tłuszczowych omega 3 DHA w mózgu dziecka można zadbać już w trakcie ciąży.
Badania naukowe ujawniły, że substancje odżywcze spożywane przez mamę w trakcie ciąży przenikają do mózgu dziecka. Oznacza to, że zbilansowana dieta mamy, bogata w kwasy omega 3 DHA, już w okresie płodowym może przyczynić się do wsparcia rozwoju dziecka. Pytanie brzmi zatem – skąd brać kwasy tłuszczowe omega-3 DHA?
Reklama
DHA - czy warto jeść ryby?
Można spotkać się z opinią, że warto jeść ryby. Nie jest to jednak do końca prawda.
- Około 15-18% tłuszczu ryby to kwasy omega 3, których potrzebujesz. Pozostałe 70-80% tłuszczy zawartych w rybie to mieszanka nasyconych i różnych nienasyconych tłuszczów, które są szkodliwe dla twojego zdrowia.
- Dodatkowo ryby zawierają metylortęć i inne zanieczyszczenia znajdowane w wielu gatunkach ryb – na przykład w tuńczyku, który słynie z tego, że jest bogatym źródłem omega 3.
Wielu ekspertów poleca ryby z tego względu że są one po prostu mniejszym złem w porównaniu do czerwonego mięsa. Są jednak o wiele zdrowsze roślinne alternatywy, w których można znaleźć DHA.
Reklama
DHA w olejach roślinnych
Warto szukać źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 DHA wśród produktów roślinnych. Sprawa jednak się na tym nie kończy. Aby zadbać o optymalny poziom omega 3 musimy także zapewnić sobie odpowiedni poziom kwasów omega 6. Jak to zrobić?
- Aby móc w precyzyjny sposób kontrolować ilość spożywanych kwasów omega 3 i omega 6 najlepiej dbać o profilaktykę za pomocą olejów roślinnych – z pomocą przychodzi tutaj olej lniany i słonecznikowy.
- W praktyce wygląda to tak, że przygotowujemy mieszankę składającą się z 300 ml oleju słonecznikowego i 100 ml oleju lnianego, i z tej mieszanki codziennie 1 łyżeczkę wypijamy lub polewamy nią jedzenie. Ta mieszanka ma łagodny aromat dlatego też z pewnością nie popsuje smaku potraw.
Warto pamiętać o tym, że produkty roślinne to najzdrowsze i najpełniejsze źródła kwasów tłuszczowych omega 3 DHA, które wchodzą w skład Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Aby zapewnić optymalny poziom kwasów tłuszczowych warto zaopatrzyć się w olej słonecznikowy i olej lniany nierafinowany, w ciemnych butelkach, bez konserwantów.
Tylko takie produkty posiadają pełnowartościową zawartość, która korzystnie wpłynie na zdrowie twoje i twojego dziecka i zapewni wam właściwy poziom DHA.
Czytaj też: