Dla Ciebie, na zdrowie!

Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości, działanie i dawkowanie

Organizm ludzki nie potrafi wytwarzać niezbędnej do życia witaminy C. Kwas askorbinowy, który jest remedium na wiele chorób, musimy dostarczać sobie sami wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Sprawdź właściwości, działanie i dawkowanie witaminy C.
Kwas askorbinowy
Źródło: 123RF
Spis treści

Witamina C została wyizolowana po raz pierwszy w 1928 roku (zsyntetyzowana w 1933 r.) przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta-Görgyiego, za co otrzymał nagrodę Nobla. Pierwsza wyodrębniona witamina C pochodziła z węgierskiej papryki.

Zsyntetyzowaną witaminę C nazwano kwasem askorbinowym z powodu szkorbutu – choroby, którą wywoływały niedobory tej witaminy. Była to częsta przypadłość marynarzy i mieszkańców Europy Północnej, którzy mieli ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Reklama

Witamina C - właściwości

Witamina C jest bardzo nietrwała, rozkłada się pod wpływem powietrza, temperatury i światła. Choć witamina C pozyskiwana z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, to trzeba szczególnej ostrożności w trakcie obróbki produktów. Nawet połowa tej witaminy może ulec rozkładowi podczas krojenie warzyw i owoców, gotowania, marynowania. Jedynie mrożenie pozwala na najmniejszą utratę witaminy C w przechowywanych produktach.

Witamina C - działanie

Lista zalet kwasu askorbinoweg o wydaje się być nieskończenie długa. Legendarna jest jego rola w leczeniu infekcji wirusowych. O 10 procent łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Co ciekawe lepiej działa u osób, które profilaktycznie zażywają regularne dawki witaminy C, niż u tych chorych, którzy sięgają po suplement dopiero w momencie zachorowania. Oprócz tego witamina C:

  • podnosi odporność i pobudza produkcję białych krwinek
  • poprawia przyswajalność żelaza
  • korzystnie wpływa na cholesterol
  • chroni przed miażdżycą
  • zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed nowotworami
  • wspomaga proces regeneracji
  • pomaga złamanym kościom w zrastaniu się, dzięki niej szybciej goją się rany
  • wspomaga układ krążenia
  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • obniża stężenie glukozy we krwi
  • chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB
  • ułatwia zwalczanie nastrojów depresyjnych

Prof. Linus Pauling, laureat dwóch nagród Nobla, fizyk i biochemik twierdził nawet, że regularne przyjmowanie witaminy C może opóźnić rozwój wielu groźnych chorób i wydłużyć życie. Zmarł w wieku 94 lat i do końca życia wierzył, że dobre zdrowie zawdzięcza właśnie witaminie C.

Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.

Chcesz uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Kliknij tutaj

Komu brakuje witaminy C?

Szczególne niedobory kwasu askorbinowego mają nie tylko osoby, które nie jedzą odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców, ale także osoby obciążone nałogami:

  • palacze
  • alkoholicy
  • narkomani

Na niedobory witaminy C wpływa też nadmiar cukru w diecie, stres i intensywny wysiłek fizyczny, częste stany zapalne, zabiegi i operacje, ukąszenia przez owady, które wywołują reakcję alergiczną, niektóre leki. Większe dawki witaminy C powinny przyjmować także dzieci z astmą i alergiami, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Niedobory witaminy C objawiają się:

  • spadkiem odporności
  • sennością
  • stanami chronicznego zmęczenia
  • brakiem apetytu
  • bólami reumatycznymi
  • krwawieniem dziąseł.

Reklama

Witamina C dawkowanie

Prof. Pauling uważał, że można wydłużyć sobie życie nawet o 18 lat, jeśli w codziennej diecie znajdzie się 3,2-18 g witaminy C.  Przyjmuje się jednak, że zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka.

Witamina C dla dzieci nie powinna przekraczać 40 mg dziennie. U dorosłych mogą to być dawki od 100 do 200 mg kwasu askorbinowego na dobę. Przy grypie może to być 100-150 g na dobę w 8-20 dawkach, przy przeziębienie 30-60 g na dobę w 6-10 dawek, przy infekcjach bakteryjnych 30-200 g na dobę, w 10-25 dawkach.

Czy witaminę C można przedawkować? Można, ale nie skutkuje to niczym poważnym. Nadmiar kwasy askorbinowego jest wydalany z moczem, ale może być przyczyną krótkotrwałych biegunek. Przy bardzo dużych dawkach witaminy C dochodzi do zakwaszenia moczu, które sprzyja wytrącaniu się moczanów i tworzeniu kamieni w drogach moczowych. Suplementacji kwasem askorbinowym na własna rękę nie powinni więc podejmować chorzy z kamicą nerkową.

Reklama

W czym jest naturalna witamina C?

Choć jedna tabletka witaminy C 1000 dostarcza organizmowi tyle witaminy, co 2 kg pomarańczy lub 20 kg jabłek, to i tak najlepiej przyswajalna jest naturalna postać tej witaminy. Źródłem naturalnej witaminy C są:

  • wszystkie owoce cytrusowe
  • owoce róży
  • czarna i czerwona porzeczka
  • truskawki
  • papryka
  • kapusta kiszona
  • zielone warzywa
  • natka pietruszki

Najwięcej witaminy C ma pochodząca z Barbadosu acerola. W jednym jej maleńkim owocu znajdziemy tyle witaminy C co w kilogramie cytryn. 

Czytaj również
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Pomarańcze to nauralne źródło witaminy C
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Przeczytaj artykuł
Produkty bogate w magnez: gdzie jest go najwięcej? Przykłady
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Podobne artykuły
Kobieta z długimi włosami
Witaminy na włosy – jakie na wypadanie i porost włosów?
Wzór chemiczny D-pantenolu
D-pantenol - działanie i właściwości. Jak i na co stosować?
Duża dawka witaminy D
Przedawkowanie witaminy D u dzieci i dorosłych - czym grozi?
Próbka krwi do badania poziomu witaminy D
Badanie poziomu witaminy D - kiedy wykonać, czy na czczo?
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Odczuwasz niedobór magnezu?
Kliknij tutaj!