Dla Ciebie, na zdrowie!

Uczulenie na pomidory – objawy na rękach, w ustach. Jak leczyć alergię?

Uczulenie na pomidory najczęściej ma charakter kontaktowy – powoduje wystąpienie objawów na dłoni, która trzymała warzywo, a także na wargach i w ustach. Zobacz, jakie są symptomy alergii. Przeczytaj, w jaki sposób można ją leczyć.
Kobieta nie chce jeść pomidorów
źródło:123RF
W skrócie
  • Uczulenie na pomidory objawia się poprzez wysypkę, pokrzywkę i świąd skóry oraz obrzęk i pieczenie warg, języka, podniebienia, gardła. Mogą też wystąpić nudności, biegunki i wymioty.
  • Alergia na pomidory często występuje krzyżowo z uczuleniem na pyłki kwitnących traw oraz brzóz.
  • Uczulenie na pomidory leczy się poprzez unikanie kontaktu z substancją alergizującą, rzadziej – stosując immunoterapię, czyli odczulanie.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak rozpoznać alergię?
Spis treści

Reklama

Czy pomidory uczulają? 

Uczulenie na pomidory jest alergią, która objawia się przede wszystkim różnego typu dolegliwościami skórnymi, choć nie tylko. Jest ono stosunkowo słabo zbadane i opisane w literaturze naukowej. Brak jest precyzyjnych danych dotyczących populacji polskiej, natomiast z badań przeprowadzonych wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego wynika, że dotyka ono w tamtym rejonie Europy 6,5 procent osób (za: K. Buczyłko). Do głównych alergenów znajdujących się w pomidorach należą białka takie, jak:

  • Sola l 1 – profilina, znajdująca się przede wszystkim w miąższu warzywa. Jest to najsilniej uczulający ze wszystkich składników pomidora;
  • Sola l -  beta - fruktofuranozydaza pomidorowa. Białko to wykazuje właściwości uczulające, ale mało istotne klinicznie;
  • Sola l 3 lipid transfer protein - białko przenoszące lipidy, znajdujące się w miąższu, skórce i pestkach. Stanowi przyczynę sporadycznych, ale bardzo ciężkich reakcji uogólnionych.

Inne alergizujące białka pomidora to: Sola l 4 - homolog Bet v 1, Sola l 1,3 - beta – glukanaza, Sola l chitynaza, Sola l peroksydaza, Sola l 11S Globulina, Sola l wicylina. Dodatkowo wskazuje się na aminy biogenne, takie jak tyramina, serotonina i tryptamina, które wprawdzie nie są alergenami, ale mogą wywoływać podobne objawy. 

Warto w tym miejscu wspomnieć, że pomidory są ważnym czynnikiem uczulającym w reakcjach krzyżowych, zwłaszcza z pyłkami traw oraz brzóz. 

Reklama

Objawy uczulenia na pomidory 

Jak wygląda uczulenie na pomidory? Objawy alergii występujące najczęściej, to przede wszystkim:

  • wypryski, pokrzywka, rumień, uczucie pieczenia i szczypania skóry, zwłaszcza na ręce, która trzymała warzywo;
  • pieczenie, świąd, opuchnięcie warg, ale też języka oraz błon śluzowych podniebienia i gardła;
  • pieczenie oczu, łzawienie;
  • uczucie goryczy w ustach, odbijanie, refluks;
  • alergiczny nieżyt nosa, kaszel, astma;
  • uczucie ściskania spowodowane obrzękiem krtani;
  • nudności, biegunki, wymioty.

Alergia na pomidory rzadko przybiera postać uogólnioną, ale jeśli tak się stanie – konsekwencje dla zdrowia mogą być bardzo poważne. Efektem kontaktu z pomidorem przez osobę uczuloną może być w skrajnych przypadkach nawet potencjalnie śmiertelny wstrząs anafilaktyczny. Odpowiada za to wspomniane wyżej białko Sola l 3.

Reklama

Objawy uczulenia na pomidory u dziecka 

Uczulenie na pomidory u dziecka daje takie same objawy, jak u osób dorosłych – symptomy zazwyczaj widoczne są na skórze, dotykają też błon śluzowych ust oraz układu pokarmowego. 

Warzywa te wprowadza się do menu malucha około 10. miesiąca życia, jednak reakcje uczuleniowe mogą wystąpić wcześniej. Powodem będzie wówczas obecność białek w mleku matki lub jakakolwiek forma kontaktu fizycznego ze skórą dziecka. Alergia na pomidory u niemowlaka, która często ma charakter kontaktowy, wystąpić może nawet po krótkotrwałym dotknięciu warzywa rączką. 

Uczulenie na pomidory, tak jak wiele tego typu przypadłości, może przechodzić z wiekiem, ale zjawisko to nie jest szerzej opisane w literaturze naukowej. 

Ważne jest, by pamiętać o powiązaniach krzyżowych. Jedno z badań wykazało, że aż 40 proc.  maluchów cierpiących na pyłkowicę traw, było jednocześnie uczulonych na pomidory (dane: K. Buczyłko).

Reklama

Wysypka po pomidorach 

Wysypka po pomidorach najczęściej występuje na rękach, a mówiąc dokładniej – tej dłoni, w której trzymane było warzywo. Wskazuje to w jasny sposób na kontaktowy, bezpośredni charakter alergii. 

Tego typu uczulenie po pomidorach często przyjmuje postać białkowego zapalenia skóry. Jest ono typowe wśród osób zajmujących się sprzedażą warzyw, czy zbieraniem pomidorów w szklarniach i na plantacjach, stanowiąc swego rodzaju chorobę zawodową. 

Białkowe zapalenie skóry przypomina inne dermatozy wypryskowe – pojawiają się wysypka i świąd, niekiedy nawet bąble typowe dla pokrzywki, a dzieje się to w ciągu nie więcej niż kilku minut od kontaktu z pomidorem. Wskazuje to na udział przeciwciał klasy IgE, które powodują niemal natychmiastowe występowanie objawów. 

Reklama

Jak leczyć uczulenie na pomidory?

Uczulenie na pomidory u dorosłych i dzieci leczy się dziś praktycznie tylko w jeden sposób – prosty i skuteczny. Remedium jest unikanie kontaktu z substancją alergizującą. Objawy uczulenia znikają w ciągu kilku godzin i nie pojawią się ponownie, jeśli pacjent nie dotknie lub nie zje ponownie pomidora. Ze względu na niezbyt nasilony charakter alergii, osobom uczulonym na pomidory rzadko podaje się leki łagodzące objawy. Jeśli doraźna farmakoterapia okaże się jednak niezbędna, lekarz może zaordynować:

●   leki przeciwhistaminowe, blokujące tzw. receptory histaminowe, a przez to hamujące reakcję alergiczną;

●  łagodne glikokortykosteroidy o działaniu przeciwzapalnym.

Stosunkowo rzadko stosuje się immunoterapię, czyli odczulanie za pomocą coraz większych, kontrolowanych dawek alergenu. Lepsze efekty przynosi odczulanie skierowane przeciw alergenom biorącym udział w reakcjach krzyżowych, a więc pyłkom traw i brzóz.

Czytaj również

Bibliografia

  • Krzysztof Buczyłko, Nie tylko alergeny: pomidor, Alergia, 2013, 2: 16-19
  • Edward Rudzki, Uczulenie na pomidora, Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
  • Cheryl Levin, Erin Warshaw, Protein contact dermatitis: allergens, pathogenesis, and management, Dermatitis, Sep-Oct 2008;19(5):241-51
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Alergie
Odczulanie (immunoterapia alergenowa) - na czym polega i jakie są jej skutki uboczne?
Pacjent podczas odczulania
Cladosporium - co to jest i gdzie występuje? Alergia i leczenie
Cladosporium w łazience
Skaza białkowa u dorosłych - objawy i dieta. Jak ją rozpoznać?
Szklanka mleka a problem skazy białkowej
Podobne artykuły
Kobietę swędzi nos
Swędzenie nosa - w środku, z lewej i prawej strony. Co oznacza?
Kobietę swędzi twarz
Uczulenie na twarzy – od kosmetyków, słońca, maseczki. Jak łagodzić objawy?
Jabłka
Dlaczego uczulenie na jabłka występuje razem z alergią na pyłki brzóz? Przyczyny i objawy
Roztocza - czym są, gdzie występują i jak się ich pozbyć?
Bylica
Alergia na bylicę - jak ją leczyć i czego nie jeść? Objawy

Reklama


Czy gluten naprawdę szkodzi? 😯
Poznaj mity!