Znajdź chorobę

Salmonella (salmonelloza) - zatrucie, objawy, leczenie

Salmonelloza to bakteria, która występuje u dzikich i hodowlanych zwierząt. Jej najczęstszymi objawami są: gorączka, silne bóle brzucha, biegunka i skurcze jelit. Niepokojące symptomy zaczynają występować od 6 do 72 godzin od zakażenia. Jakie badania wykona specjalista oraz jak wygląda leczenie Salmonelli?

Spis treści

Bakterie Salmonella występują u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie. Największa epidemia salmonellozy w Polsce miała miejsce w 1980 roku, kiedy to odnotowano 700 000 zachorowań.

Czytaj też: Wygraj z salmonellą

Co to jest Salmonella?

Salmonelloza jest to zakażenie bakteriami o nazwie Salmonella powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe, potocznie nazywane zatruciem pokarmowym. U większości osób zakażenie objawia się biegunką, gorączką, bólami i skurczami jelit, czasami nudnościami i wymiotami pojawiającymi się po 6 do 72 godzin od zakażenia. Choroba trwa zwykle od 3 do 7 dni, w większości przypadków dochodzi do samowyleczenia.

Jednak u niektórych osób, biegunka i związane z tym odwodnienie organizmu oraz utrata elektrolitów (np. potasu) mogą być tak poważne, że pacjent musi być hospitalizowany. W przypadku niektórych zarażeń bakterie z jelit mogą przenosić się do krwiobiegu, a następnie przy braku odpowiedniego leczenia, atakować inne narządy i tkanki, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci. Osoby starsze, dzieci i osoby z obniżoną odpornością są bardziej narażone na ciężki przebieg zakażenia. Po przebyciu choroby bakterie mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.

Salmonelloza wywoływana jest przez bakterię o nazwie Salmonella enterica subsp. enterica posiadająca kilka odmian serologicznych wymienionych według częstości ich spotykania w Polsce: S. Enteritidis (najczęściej izolowana od pacjentów), S. Typhimurium, S. Hadar, S. Infantis, S. Virchof (najrzadsza). Bakterie z rodzaju Salmonella są bezwzględnie chorobotwórcze. Mają kształt pałeczek (stąd mówi się o pałeczkach salmonelli). Wywołują stan zapalny jelita cienkiego, tzw. toksykoinfekcję (infekcyjne zatrucie pokarmowe).

Salmonella - objawy

Objawy zakażenia salmonellą zależą od stanu zdrowia danej osoby (odporność, prawidłowa flora jelitowa itd.) oraz od ilości bakterii, które dostały się do organizmu. U niektórych osób postać jest łagodna, czasem praktycznie bezobjawowa i szybko ustępuje (3-4 dni), u innych osób objawy mogą być znacznie cięższe, w skrajnych przypadkach prowadząc do śmierci.

Do najczęstszych objawów zakażenia Salmonellą należą:

  • gorączka,
  • silne bóle brzucha,
  • odczuwane bolesne skurcze jelit,
  • biegunka,
  • czasami nudności i wymioty.

Objawy pojawiają się po 6 do 72 godzin od zakażenia. W przypadku salmonellozy biegunka jest głównym objawem zakażenia, stolec jest luźny i zawiera domieszkę śluzu, czasem także krwi, w badaniu mikroskopowym obecne są w nim granulocyty.

W skrajnych przypadkach może dojść do rozwoju posocznicy (sepsy). U niektórych osób zakażonych salmonellą pojawiają się:

  • bóle w stawach,
  • podrażnienie oczu,
  • bolesne oddawanie moczu.

Jest to tak zwany zespół Reitera. Może trwać miesiące lub lata i prowadzić do przewlekłego zapalenia stawów.

Salmonella - nosicelstwo

Rezerwuarem tych bakterii są:

  • zwierzęta hodowlane i dzikie,
  • głównie ptaki (drób, ale też dzikie ptactwo, w tym również gołębie, tak chętnie karmione przez dzieci),
  • bydło,
  • trzoda.

Dla zwierząt bakteria ta jest pierwotnym patogenem. Człowiek zakaża się nią drogą pokarmową, spożywając żywność nie poddaną obróbce termicznej albo nie dogotowaną (zakażenie wtórne), żywość skażoną odchodami lub picie zanieczyszczonej wody (zakażenie pierwotne).



Bibliografia

  • Anusz Z.,Podstawy epidemiologii i kliniki chorób zakaźnych,PZWL,2002
  • Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliński A. ,Choroby zakaźne i pasożytnicze – epidemiologia i profilaktyka,-medica Press.,2004
  • Rudkowski Z. ,Choroby zakaźne i pasożytnicze u dzieci ,PZWL,2008
  • Szewczyk E.M.,Diagnostyka bakteriologiczna,Wydawnictwo Naukowe PWN,2005
  • Darby G., Sheorehy H.,Searching for Salmonella. Australian Family Physician Vol. 37, No. 10.,,2008
  • Państwowy Zakład Higieny,Ulotka informacyjna,,
Pytanie: Jak często uprawiasz seks?

  codziennie lub prawie codziennie

  kilka razy w tygodniu

  kilka razy w miesiącu

  nie uprawiam seksu