Cząber - właściwości lecznicze i zastosowanie

Ziele cząbru
Źródło: 123RF

Autor

Anna Żuber

Cząber często używany jest w kuchni jako przyprawa do tłustych mięs, warzyw strączkowych i zup. Jednak cząber ma też właściwości lecznicze. Zioło to polecane jest m.in. do łagodzenia przewlekłej biegunki, wzdęć czy bólu gardła. Świetnie znosi suszę i jej uprawa nie jest skomplikowana, dlatego warto mieć tą roślinę w swoim ogrodzie.
 

Co to jest cząber? To nieduża, bo sięgająca kilkudziesięciu centymetrów wzrostu, roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego.

Cząber - przyprawa

Cząber jako przyprawa ma szerokie zastosowanie. Wszystko przez jego ostry, wręcz pieprzny smak i wyrazisty korzenny aromat.

Cząber - do czego?

W połączeniu z bułką tartą z powodzeniem można go używać do różnego rodzaju farszów. Najsmaczniejsze jest połączenie z roślinami strączkowymi - grochem, fasolą, jak też z soczewicą, ale można go dodać również do zup (np. krupnik, grochówka), sosów czy gulaszu. Przyprawimy nim też ryby, przede wszystkim pstrąga, a także wieprzowinę, dziczyznę, baraninę. Zioło to dobrze komponuje się również z pomidorami oraz ziemniakami.

Cząber świetnie sprawdza się w towarzystwie tymianku. Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania, aby potrawa nie zgorzkniała.  

Cząber - właściwości

Cząber ma liczne właściwości lecznicze:

  • antyseptyczne
  • moczopędne
  • wiatropędne
  • przeciwzapalne
  • wykrztuśne
  • przeciwbólowe
  • lekko obstrukcyjne
  • poprawiające trawienie
  • pobudzające apetyt

Cząber - zastosowanie lecznicze

Cząber można stosować przy biegunkach i wzdęciach oraz niedokwaśności, a także przy bólu gardła. Można go wykorzystywać przy stanach zapalnych skóry (zewnętrznie), a także łagodzić bolące miejsca od ukąszeń owadów.

Cząber zastosowanie w kosmetyce

Cząber ma też zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się jako składnik maseczek ściągających. Jeśli mamy tłustą cerę warto przemywać twarz naparem z tego zioła.

Cząber ogrodowy zastosowanie

Cząber ogrodowy hodowany jest w wielu rejonach naszego globu. Ta jednoroczna roślina świetnie znosi suszę. Powinna być wysiewana do gruntu w maju, w bezwietrznym miejscu. Podlewać ją należy jedynie wówczas, gdy występują wysokie temperatury.

Napar z cząbru

Po zebraniu świeże bądź suszone liście posłużą do wykonania naparu. Na jedną łyżkę zioła potrzebna jest szklanka wrzącej wody. Wrzątkiem zalewamy zebrane zioło i odstawiamy na 25 minut. Po tym czasie odcedzamy miksturę. Napar możemy posłodzić łyżeczką miodu.

Uzyskany w ten sposób napar znajdzie zastosowanie przy stanach zapalnych gardła, przeziębieniach czy grypie. Za to w wersji bez miodu posłużyć może do wykonania okładu, jako środek przeciwbiegunkowy lub pobudzający trawienie oraz środek przeciwbakteryjny.

Olej z cząbru

W aptekach i sklepach zakupić można także olej z cząbru. Należy go stosować regularnie, dodając niewielkie ilości na przykład do sałatek, surówek czy zup.

Cząber odstraszy szkodniki

Hodowcy warzyw strączkowych, takich jak bób czy fasola, powinni sadzić w ich sąsiedztwie cząber, który uchroni ich uprawy przed mszycami.

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA