Reklama
Cząber - przyprawa
Co to jest cząber? To nieduża, bo sięgająca kilkudziesięciu centymetrów wzrostu, roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Cząber jako przyprawa ma szerokie zastosowanie. Wszystko przez jego ostry, wręcz pieprzny smak i wyrazisty korzenny aromat.
Cząber - do czego?
W połączeniu z bułką tartą z powodzeniem można go używać do różnego rodzaju farszów. Najsmaczniejsze jest połączenie z roślinami strączkowymi - grochem, fasolą, jak też z soczewicą, ale można go dodać również do zup (np. krupnik, grochówka), sosów czy gulaszu. Przyprawimy nim też ryby, przede wszystkim pstrąga, a także wieprzowinę, dziczyznę, baraninę. Zioło to dobrze komponuje się również z pomidorami oraz ziemniakami.
Cząber świetnie sprawdza się w towarzystwie tymianku. Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania, aby potrawa nie zgorzkniała.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Cząber - właściwości
Cząber ma liczne właściwości lecznicze:
- antyseptyczne
- moczopędne
- wiatropędne
- przeciwzapalne
- wykrztuśne
- przeciwbólowe
- lekko obstrukcyjne
- poprawiające trawienie
- pobudzające apetyt
Cząber - zastosowanie lecznicze
Cząber można stosować przy biegunkach i wzdęciach oraz niedokwaśności, a także przy bólu gardła. Można go wykorzystywać przy stanach zapalnych skóry (zewnętrznie), a także łagodzić bolące miejsca od ukąszeń owadów.
Reklama
Cząber zastosowanie w kosmetyce
Cząber ma też zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się jako składnik maseczek ściągających. Jeśli mamy tłustą cerę warto przemywać twarz naparem z tego zioła.
Reklama
Cząber ogrodowy zastosowanie
Cząber ogrodowy hodowany jest w wielu rejonach naszego globu. Ta jednoroczna roślina świetnie znosi suszę. Powinna być wysiewana do gruntu w maju, w bezwietrznym miejscu. Podlewać ją należy jedynie wówczas, gdy występują wysokie temperatury.
Reklama
Napar z cząbru
Po zebraniu świeże bądź suszone liście posłużą do wykonania naparu. Na jedną łyżkę zioła potrzebna jest szklanka wrzącej wody. Wrzątkiem zalewamy zebrane zioło i odstawiamy na 25 minut. Po tym czasie odcedzamy miksturę. Napar możemy posłodzić łyżeczką miodu.
Uzyskany w ten sposób napar znajdzie zastosowanie przy stanach zapalnych gardła, przeziębieniach czy grypie. Za to w wersji bez miodu posłużyć może do wykonania okładu, jako środek przeciwbiegunkowy lub pobudzający trawienie oraz środek przeciwbakteryjny.
Olej z cząbru
W aptekach i sklepach zakupić można także olej z cząbru. Należy go stosować regularnie, dodając niewielkie ilości na przykład do sałatek, surówek czy zup.
Cząber odstraszy szkodniki
Hodowcy warzyw strączkowych, takich jak bób czy fasola, powinni sadzić w ich sąsiedztwie cząber, który uchroni ich uprawy przed mszycami.