Jak przebiega trawienie?

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Aby uniknąć następstw nieprawidłowego odżywiania się, warto poznać tajemnice trawienia ludzkiego organizmu. Dzięki temu łatwiej będzie stymulować proces rozkładania się pokarmów.

Spis treści

Trawienie jest to skomplikowany proces rozkładania złożonych tłuszczy, białek i węglowodanów do dużo prostszych związków, które organizm w łatwy sposób może  przyswoić. Przetwarzanie białek, tłuszczy i węglowodanów to proces niezwykle uporządkowany, a w dużej mierze zależy od ilości enzymów trawiennych. Trawić zaczynamy już w jamie ustnej, choć największa jego część zachodzi w jelicie cienkim.

Zobacz: Naturalny sposób na przejedzenie

Proces trawienia

Trawienie rozpoczyna się od jamy ustnej. Zauważyć możemy wzmożone wydzielanie śliny, w której znajduje się amylaza ślinowa – jeden z pierwszych enzymów trawiennych, z jakimi spotyka się przyjmowany pokarm. Amylaza to enzym mający za zadanie rozkładanie na elementy prostsze przede wszystkim skrobi, ale odpowiedzialna jest również za inne wielocukry oraz węglowodany. W jamie ustnej pożywienie jest rozdrabniane, potem miesza się ze śliną, a ostatecznie zostaje przeżute za pomocą języka i zębów. Pokarm w jamie ustnej zostaje ukształtowany w kęs, a następnie połknięty. Mijając gardło oraz przełyk, trafia do żołądka.

W żołądku pokarm miesza się z tzw. sokiem żołądkowym, który zalicza się do soków trawiennych wydzielających gruczoły trawienne umieszczone w błonie śluzowej żołądka. To przezroczysty, bezbarwny płyn o kwaśnym odczynie. Sok żołądkowy ma niskie pH, co spowodowane jest wysokim stężeniem kwasu solnego. Niskie pH przyczynia się do dezaktywowania amylazy ślinowej. Amylaza pozostaje jednak aktywna do momentu odpowiedniego zakwaszenia pokarmu. Konsekwencją takiego działania jest rozkładanie od 20 do 40% wielocukrów. Żołądek to organ, zadaniem którego jest trawienie głównie białek oraz tłuszczów.

Sprawdź: Bluszczyk kurdybanek – niezawodny na trawienie i przemianę materii

Trawienie w jelicie cienkim

Dalszy proces trawienia przebywa w jelicie cienkim. Partiami pokarm przekazywany jest do dwunastnicy. Hormony znajdujące się w jelicie powodują wydzielania żółci, soku trzustkowego oraz soku jelitowego. Sok trzustkowy to płynna wydzielina, w skład której wchodzi głównie woda, elektrolity, wodorowęglany oraz enzymy trawienne. Sok jelitowy to wydzielany przez gruczoły jelita cienkiego płyn zawierający enzymy wytworzone ze złuszczonej błony śluzowej. To właśnie w jelicie cienkim, a w szczególności w dwunastnicy odbywa się największa część trawienia. Uprzednio zakwaszona w żołądku treść pokarmowa zostaje zneutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy. Umożliwia to działanie dalszym enzymom trawiennym. Do dwunastnicy docierają również sole żółciowe, które mają za zadanie zemulgowanie tłuszczów, aby ułatwić lipazie jej działanie.

W jelicie grubym wchłaniane są pewne określone witaminy oraz woda. Niestrawione resztki pokarmowe w postaci kału są wydalane z organizmu.

Poznaj: Naturalny sposób na przejedzenie

Czytaj też: Gazy, bąki, wiatry – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć, a wstydzisz się zapytać