Kardamon - właściwości lecznicze indyjskiej przyprawy

Kardamon jest prawdopodobnie jedną z najstarszych, a zarazem najdroższych przypraw na świecie. Ma niesamowity aromat, dlatego jest stosowany jako dodatek do czekolady, herbaty lub kawy. Dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym kardamon wykorzystywany jest też jako lek, przyprawa i afrodyzjak.

Jak wygląda kardamon? Kardamon jest rośliną zaliczaną do bylin. Roślina posiada bulwiaste kłącze, z którego wyrastają długie, lancetowate liście. To one tworzą 3-metrową łodygę, zawierającą strąki nasion. Kardamon ma zielone kwiaty z białą końcówką i fioletowymi żyłkami. Osiąga wysokość pięciu metrów, dojrzewa trzy lata i owocuje do lat piętnastu.

Kardamon występuje w tropikalnych lasach na Dalekim Wschodzie. Porasta południowe Indie, Sri Lankę, Gwatemalę i Tanzanię. Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki, a czarny – z Himalajów. Różnica w nazwie pochodzi od koloru owoców. Kardamon zielony ma drobniejsze owoce niż kardamon czarny, którego owoce osiągają nawet trzy centymetry długości.  

Aromatyczny kardamon – kardamon malabarski

Obok szafranu i wanilii kardamon jest najdroższą przyprawą na świecie.

  • Odmianą najwyższej jakości jest kardamon malabarski. Jego cena też jest najwyższa.

Tańsze odpowiedniki to między innymi kardamon:

  • jawajski
  • nepalski.

Wysoka cena kardamonu jest wynikiem czasochłonnej uprawy, która wymaga właściwych warunków klimatycznych i odpowiedniej gleby. Jako przyprawę wykorzystuje się drobne, czarne nasiona.

Jak zmielić strąk kardamonu?

Decydując się na zakup kardamonu, najlepiej kupić cały strąk, gdyż nie traci swojego smaku tak szybko jak kardamon mielony. Kardamon kupiony w całości używa się po uprzednim zmiażdżeniu ziarenek w moździerzu. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Jeśli pokusimy się o kupno kardamonu w postaci nasion to szukajmy go w sklepach zielarskich i sklepach z żywnością naturalną. Suszony i zmielony kardamon można dostać w supermarketach gdzie sprzedawany jest w zgrzewanych saszetkach.

Kardamon – właściwości i zastosowanie

  • Kardamon jest doskonałym afrodyzjakiem, a jego spożywanie pomaga w leczeniu zaburzeń erekcji i impotencji.
  • Kardamon ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, przy produkcji kadzidełek, odświeżaczy powietrza i perfum (zwłaszcza męskich) jako afrodyzjak. Ekstrakt z kardamonu uważany jest za naturalny feromon.
  • Kardamon idealnie nadaje się do żucia w celu odświeżenia oddechu. W taki sposób stosowany był już w starożytnej Grecji i Rzymie.
  • W krajach skandynawskich wykorzystywany jest jako aromatyczny dodatek do wypieków oraz aromatyzowania alkoholu.

Poznaj: Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn

Olejek kardamonowy

Kardamon ma zastosowanie także w kosmetyce. Z rośliny produkuje się olejek kardamonowy, który wykorzystywany jest w aromaterapii, a także pielęgnacji skóry. Olejek kardamonowy, ze względu na właściwości odżywcze, jest popularnym składnikiem balsamów i kremów wyszczuplających, ponieważ rozgrzewa skórę wspomagając redukcję cellulitu.

Aromatyczny kardamon – jak smakuje kardamon?

Owoce kardamonu mają intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu. Bukiet jest ostry, ciepły i aromatyczny. Przyprawa posiada charakterystyczny piekący, słodkawy smak z lekko cytrynowo-pieprzową nutą.

Kardamon - właściwości lecznicze

Kardamon, oprócz tego, że nadaje potrawom wyjątkowego smaku, posiada wiele właściwości zdrowotnych i z tych powodów uważany jest za jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Jakie właściwości lecznicze ma kardamon?

  • Roślina pomocna jest przy kuracji zakażeń jamy ustnej i gardła, przy przeziębieniach i grypie. Posiada właściwości przeciwzapalne.
  • Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu.
  • Kardamon ma korzystny wpływ na układ trawienny. Poprawia przemianę materii, pobudza apetyt, wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek.
  • Przyprawa jest zalecana przy gazach, nadkwasocie, nudnościach, utracie apetytu, wzdęciach, zaparciach i zgadze.
  • Spożywanie kardamonu może pobudzić działanie nerek.
  • Kardamon obniża ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się skrzepów. Zawarte w nim związki korzystnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyniowego, pomagają regulować poziom lipidów we krwi oddziałując na funkcje wątroby.
  • Kardamon ma właściwości moczopędne. Eliminuje toksyny z dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek oraz pomaga usunąć nadmiar wody i soli.
  • Jest źródłem magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.
  • W składzie kardamonu znajdują się związki garbnikowe (naturalne przeciwutleniacze), kwasy organiczne, olejki eteryczne (np. kamfora, eucalyptol, pineol).
  • Olejki lotne w kardamonie hamują wzrost wirusów, bakterii, grzybów i pleśni.

Owoc kardamonu zawiera 3-8 proc. olejku eterycznego ok. 10 proc. tłuszczu, 20-40 proc. skrobi, sole mineralne.

  • Kardamon jest powszechnie stosowany jako dodatek do leków związanych z zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego: wzmacnia apetyt i łagodzi smak lekarstwa.
  • Herbacie z kardamonem przypisuje się właściwości antydepresyjne.
  • Antyoksydacyjne i antyproliferacyjne właściwości kardamonu mogą zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym. Hinduskie badania wykazały, że dieta obfita w kardamon czterokrotnie zwiększa apoptozę – proces obumierania komórek rakowych. Związki aktywne zawarte w kardamonie dodatnio wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu w organizmie, zabezpieczając go przed groźnymi chorobami.

Ciekawostka: działanie rozkurczające kardamonu pozwala szybko pozbyć się czkawki.

Kardamon przyprawa - właściwości zdrowotne aromatycznej przyprawy

Kardamon jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, głównie witamin i mikroelementów, takich jak: niacyny, pirydoksyny, ryboflawiny, tiamina, witamina A, witamina C, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, fosfor, cynk.

100 g kardamonu zawiera 11 g białka oraz 68 g węglowodanów, w tym 28 g błonnika. Spożycie takiej ilości przynosi organizmowi ok. 300 kcal.

Kardamon przyprawa – właściwości

Kardamon, wraz z pieprzem, stanowi królewską parę przypraw. Najczęściej stosowany jest w kuchni indyjskiej, jako obowiązkowy składnik potraw, tj. garam masala, pilaw czy curry. Stanowi doskonałą mieszankę z imbirem i cynamonem. Wydobywa smak potraw nadając im również niezwykły aromat. Jakie zastosowanie ma kardamon?

  • Kardamon znajduje zastosowanie w potrawach słodkich: deserach, lodach, ciastach, piernikach, naleśnikach z jabłkowym nadzieniem, owocowych sałatkach i marcepanach.
  • Oprócz dań na słodko można go dodawać do gulaszu, potraw z mięsa drobiowego, wołowiny, wieprzowiny.
  • Jest też dobrym dodatkiem do pasztetów, kiełbas, pieczeni i przetworów z ryb.
  • Kardamon wykorzystuje się jako dodatek do wyrobu nalewek, wódek i likierów, grzanego wina.
  • Kawa doprawiona odrobiną tej przyprawy nabiera doskonałego smaku i aromatu.

Herbata z kardamonem (na trawienie)

  • łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka,
  • zalać wrzątkiem,
  • parzyć 10-15 minut.   

Napar z kardamonu (na grypę i przeziębienie)

Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę:

  • kurkumy (1/4 łyżeczki),
  • cynamonu (1/4 łyżeczki),
  • imbiru (1/4 łyżeczki).

Kawa z kardamonem

  • Łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wymieszaj z dwoma łyżeczkami świeżo zmielonej kawy
  • Mieszankę kawy i kardamonu zalej zimną wodą i zagotuj od czasu do czasu mieszając
  • Gotowy napój przecedź przez papierowy filtr do kawy

Oto przykładowe propozycje dań z dodatkiem kardamonu:

  • ciasto z imbirem i kardamonem
  • czekolada na gorąco z kardamonem
  • koktajl wytrawny z kardamonem, imbirem i sokiem malinowym
  • lody piernikowe z kardamonem
  • pieczone ziemniaki z kardamonem i cynamonem

Autor: Bruno Brześciński

Czytaj też:

Najczęściej czytane
  1. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  2. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  3. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  4. Borówka brusznica – działanie i właściwości lecznicze
  5. Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyk radzi
Powiązane artykuły
  1. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  2. 15 niezwykłych właściwości imbiru
  3. 5 znanych diet, które nie działają
  4. Aloes – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
  5. Amarantus - zboże XXI wieku
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy