Jak suszyć bazylię?

Liście bazylii
Źródło:123RF

Autor

Agnieszka Tomczyk

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Świeża jest bardzo aromatyczna i dodaje potrawom nieco włoskiego klimatu, ale suszona też ma swoich fanów. Jak prawidłowo suszyć bazylię? Jakie ma walory zdrowotne?

Bazylię w doniczkach można kupić niemalże w każdym supermarkecie. Jest to rozwiązanie wygodne i proste, choć miłośnicy tej rośliny twierdzą, że taka nieukorzeniona bazylia nie jest tak aromatyczna, jak ta uprawiana w gruncie. Niestety, sezon na bazylię w ogrodzie kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami, dlatego należy poszukać alternatywnych metod zatrzymania jej w kuchni na dłużej. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście suszenie.

Prawidłowe suszenie ziół

Wydawać by się mogło, że suszenie ziół to nic trudnego. Jednak by zrobić to prawidłowo i cieszyć się ciekawym smakiem bazylii (choć zdecydowanie innym niż świeżej!), warto pamiętać o kilku zasadach. 

  1. Najlepiej jest suszyć zioła w suchym i przewiewnym miejscu, takim jak altana, podcienia itp. Ważne, by zioła nie były eksponowane bezpośrednio na promienie słoneczne.
  2. Zioła można suszyć także w piekarniku i jest to dość popularna metoda, jednak łatwo tutaj popełnić błąd i ustawić zbyt wysoką temperaturę, co poskutkuje ściemnieniem ziół i niekorzystną zmianą ich smaku. Zioła w piekarniku należy suszyć powoli, w temperaturze do 40 st. C. i z uchylonymi drzwiczkami.
  3. Bezpieczną metodą jest suszenie ziół w suszarce do owoców i grzybów.
  4. Dobrze ususzone zioła mają naturalny kolor, ich liście kruszą się, a łodygi – trzeszczą i łamią się bez nadmiernego użycia siły. 
  5. Zioła z łodygami najefektywniej suszy się związując je w pęczki, jednak bazylię lepiej suszyć w listkach. Wówczas należy rozłożyć je na płasko na przewiewnym podłożu, np. na jutowym worku. 

A może domowa oliwa bazyliowa?

Aby utrzymać intensywny aromat bazylii i cieszyć się nim przez cały rok, można także pokusić się o zrobienie domowych przetworów z bazylii. Najlepiej zacząć od oliwy bazyliowej, choć ona stać długo nie może. Poszatkowane liście świeżej bazylii należy zalać oliwą extra vergine i lekko podgrzać. Potem przecedzić wszystko przez filtr do kawy i serwować jako dodatek do sałat, makaronów i mięs. 

Aromat świeżej bazylii na dłużej pomoże zachować np. masło bazyliowe, które z powodzeniem można mrozić. Wykonuje się je analogicznie do innych ziołowych lub czosnkowych smarowideł. Dla wygody użytkowania, można je przez włożeniem do zamrażarki uformować w kulki będące odpowiednikiem jednej porcji.  

Czy można mrozić bazylię?

Oliwa czy masło to o wiele ciekawsze formy zachowania smaku świeżej bazylii od mrożenia pojedynczych listków. Te po rozmrożeniu ciemnieją, a po dodaniu do dań zdarza się, że mają gorzkawy posmak. 

Warto sięgać po bazylię

Bazylia nie tylko poprawia walory smakowe dań, ale korzystnie wpływa na organizm. Neutralizuje wzdęcia i jest polecana kobietom w ciąży, skarżącym się na nudności i wymioty. Dodatkowo ma działanie zbliżone do melisy– pomaga wyciszyć organizm i ułatwia zasypianie. 

Czytaj także: 

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA