Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Goździki na gardło - jak stosować na ból? Do ssania, żucia i napar

Goździki na gardło są skutecznym, naturalnym lekarstwem na takie dolegliwości, jak ból gardła, chrypka, kaszel, a także inne objawy związane z przeziębieniem czy grypą. Dlaczego właściwie pomagają? Sprawdź, jak je przygotowywać.
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
źródło:123RF
W skrócie
  • Goździki stosowane są powszechnie w kuchni ze względu na wartość smakową i aromatyczną, jednak działają także leczniczo. W jaki sposób?
  • Goździki pomagają na problemy trawienne, ale także na ból gardła. Na co jeszcze?
  • Goździki można ssać jak tabletki lub żuć, a inną popularną metodą ich spożywania jest napar. Jak go zrobić?
SPRAWDŹ TEŻ: Co pomaga na ból gardła? Skuteczny lek
Spis treści

Reklama

Czym są goździki?

Goździki to tak naprawdę ususzone i odymione pąki kwiatowe rośliny o wiecznie zielonych liściach, która nosi nazwę goździkowiec korzenny. Drzewo to naturalnie występuje na Zanzibarze, Madagaskarze, Seszelach, Sri Lance, w Indonezji, czy Kenii.

Kwiaty goździkowca korzennego mają charakterystyczny, ostry zapach oraz smak, za które w większości odpowiada substancja o nazwie eugenol.

Poza nią w skład goździków wchodzą takie komponenty jak:

  • błonnik, 
  • witamina C, A, E,
  • witaminy z grupy B, 
  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo, 
  • potas, 
  • fosfor i cynk, 
  • odmładzające polifenole. 

Jeśli więc zastanawiasz się, czy goździki są jadalne, krótka odpowiedź brzmi: tak. Nie należy się ich obawiać tylko dlatego, że jako przyprawa w postaci suszonej mają dość ostry smak.

Ogromny popyt na goździki wynika nie tylko z ich walorów aromatyczno-smakowych, który wzbogacając potrawy i trunki, ale też ich właściwości leczniczych. 

Ich wykorzystanie w kuchni oraz medycynie, zwłaszcza chińskiej czy ajurwedyjskiej, jest ogromne. Wynika to z ich właściwości rozgrzewających, odświeżających i aseptycznych, odmładzających oraz przeciwbólowych, a na przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwpasożytniczych i przeciwgrzybiczych skończywszy.

Goździki coraz śmielej wkraczają też na stoły, do apteczek i kosmetyczek mieszkańców Zachodu. Ich cena jest również bardzo przystępna. Małe opakowanie można otrzymać za około 2 zł w każdym markecie. Olejki z goździków natomiast kosztować mogą do 25 złotych i dostępne są w aptekach, a także sklepach zielarskich.

Reklama

Jak i na co działają goździki?

Na co pomagają goździki? Między innymi na:

  • gardło,
  • przeziębienie,
  • grypę,
  • katar,
  • ból zęba,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • polepszenie trawienia,
  • kłopoty wątrobowe.

A to tylko niektóre z wielu zdrowotnych oddziaływań tej rośliny.

Okazuje się, że ssanie goździków wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.

Poza tym silny, aromatyczny olejek, który jest wydzielany po nagryzieniu przy stłuczeniu goździka, działa przeciwbólowo i sprawia, że zatkany nos się udrażnia, co przy katarze i dolegliwościach związanych z gardłem stanowi dobre wsparcie.

Oprócz wymienionych już cech dodatnich tej rośliny należy wspomnieć także o następujących:

  • działanie antypasożytnicze w zakażeniach (np. lambliozie),
  • działanie łagodzące bóle zębowe oraz oznaki zapalenia dziąseł
  • działanie niwelujące bóle stawowe i mięśniowe.

Reklama

Jak używać goździków na gardło?

Jak stosować tę cenną przyprawę, żeby była jak najbardziej pomocna dla zdrowia? Ssanie goździków na ból gardła to jedna z możliwości jakie istnieją.

By działanie było intensywniejsze można także żuć goździka. Jak to robić i ile razy dziennie?  2/3 goździki dziennie wystarczą, a żuje się je przez około 5 minut. Należy pamiętać, że w zbyt wielkiej ilości mogą wywołać skutki uboczne, np. zaburzenia układu trawiennego.

Mielona wersja nie jest jednak do tego odpowiednia. Należy stosować przyprawę w postaci całego ususzonego kwiatka.

Ten sposób łagodzenia bólu sprawdzi się również najlepiej na zęby. Goździki żuje się wtedy w konkretnym miejscu.

Inna metoda polega na dodaniu kilku kropli olejku goździkowego (czyli oleju pozyskanego z goździków) do soli fizjologicznej i inhalowaniu tym roztworem nosa oraz jamy ustnej.

Dzięki tej procedurze uda się zwalczyć stan zapalny gardła, katar oraz przeziębienie. Natomiast w przypadku kaszlu warto pić wywar z goździków. Jak go zaparzyć?

Łyżkę suszonych owoców goździkowca zalewa się szklanką wody, po przestudzeniu - napój słodzi się miodem (wedle uznania) i spożywa póki płyn całkiem nie ostygnie.

Kolejnym sposobem na lecznicze wykorzystanie tej rośliny jest wrzucenie 1-2 główek goździków do gorącej herbaty.

By goździki na przeziębienie miały większą moc, warto do takiej herbatki dodać korzeń imbiru, plasterek cytryny, szczyptę cynamonu, kurkumy, a po przestygnięciu napoju - także miód.

Reklama

Zastosowanie goździków w praktyce

Jak sprawdzić, czy goździki do ssania na gardło okażą się skuteczne? Lepszym działaniem odznaczają się całe goździki od tych zmielonych. Poza tym nie powinny być zbyt twarde, tak by po naciśnięciu, sączył się z nich olej.

Warto przechowywać je w suchym, ciemnym pomieszczeniu, szczelnie zamknięte. Po otwarciu ich termin do spożycia mija po około 12 miesiącach.

Bardzo przydatna może okazać się wiedza dotycząca tego, jak przyrządzać syrop goździkowy, który wykazuje:

  • właściwości rozrzedzające wydzielinę z gardła, dzięki czemu łatwiej jest ją odkrztusić,
  • wartości uśmierzające ból gardła oraz zmniejszające chrypkę.

Należy przygotować słoik miodu (ok 120 ml), do którego wrzuca się 6 goździków (powinno się je zatopić w miodzie) i zostawić na noc. Następnego dnia wyławia się goździki i już można stosować syrop, przyjmując łyżeczkę dziennie.

Łyżeczkę syropu można także rozpuścić w ciepłej wodzie lub herbacie, jednak taki napar z goździków na gardło nie może być gorący, bo wówczas właściwości lecznicze miodu zostają utracone.

Zastosowanie goździków obejmuje poprzez cechy pobudzające także sferę intymną. Tę przyprawę już od starożytnych czasów używa się na Dalekim Wschodzie jako afrodyzjaku.

Jednym z przepisów, które warto znać, szczególnie w kontekście zbliżających się jesienno-zimowych wieczorów, jest grzaniec z goździkami i pomarańczą albo nalewka z goździkami.

Reklama

Czy goździki są szkodliwe?

Goździki na bolące gardło mogą być sprzymierzeńcem w walce z tą dolegliwością, jednak u niektórych osób mogą zaburzyć funkcjonowanie pewnych procesów ustrojowych.

Należy do nich m.in. krzepnięcie krwi, które przy regularnym, częstym stosowaniu goździków może być utrudnione. Dlatego pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe oraz przygotowywani do zabiegu bądź operacji, nie powinni nadużywać tej przyprawy.

Innym przeciwwskazaniem do spożywania goździków jest skłonność do występowania alergii skórnych. Nadmierne przyjmowanie goździków może wywołać skutek uboczny w postaci wysypki lub opuchlizny.

Mowa tutaj o przypadkach, kiedy dziennie zjada się więcej goździków niż 2,5 mg na kg masy ciała.

Międzynarodowa Organizacja Zdrowia uznaje komponenty znajdujące się w tej przyprawie za bezpieczne, dlatego spożywanie goździków w ciąży nie stanowią ryzyka ani dla przyszłej mamy, ani na jej dziecka.

Także kobiety karmiące piersią mogą stosować taki naturalny lek na gardło.

Czytaj również

Bibliografia

  • Smardzewska-Lasota Renata, Historia i zastosowanie przypraw i aromatów cz. IV - Goździki, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2010, zeszyt 3.
  • Rient Robert, Wizje roślin – goździki, Przekrój, 2019.
  • Kędzia Andrzej i in,. Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego, Postępy Fitoterapii, 2014.
  • Jaroniewski W.,5. Goździki (Caryophylli) - Azjatycki surowiec leczniczy i przyprawa aromatyczna, Farmacja Polska, 1983, 39(12), 719-722.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Przyprawy
Goździki w ciąży – czy można stosować? Na co pomagają?
Goździki na drewnianej łyżce
Imbir na przeziębienie - dlaczego tak skutecznie działa? Właściwości i przepisy
Herbata z imbirem na grypę i przeziębienie
Cząber - jak wygląda i do czego dodawać? Właściwości i zastosowanie
Ziele cząbru
Podobne artykuły
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
Goździki na gardło - jak stosować na ból? Do ssania, żucia i napar
Suszone liście oregano
Oregano - właściwości przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Właściwości lenu mielonego
Len mielony - właściwości i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga i jak go stosować?
Przyprawa kardamon
Kardamon właściwości. Do czego dodawać i czy ma działanie uboczne?
Różowa sól himalajska
Sól himalajska (różowa) - właściwości, skład i zastosowanie

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!