Goździki na gardło – do ssania, żucia i napar. Działanie

Goździki na gardło są skutecznym, naturalnym lekarstwem na dolegliwości, jak ból gardła, chrypka, kaszel, a także inne objawy związane z przeziębieniem, czy grypą. Goździki można ssać, przyjmować w formie syropu, wywaru, a nawet nalewki.
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
źródło:123RF

Spis treści

Czym są goździki?

Goździki to tak naprawę ususzone i odymione pąki kwiatowe rośliny o wiecznie zielonych liściach, która nosi nazwę goździkowiec korzenny. Drzewo to naturalnie występuje na Zanzibarze, Madagaskarze, Seszelach, Sri Lance, w Indonezji, czy Kenii. 

Kwiaty goździkowca korzennego mają charakterystyczny, ostry zapach oraz smak, za które w większości odpowiada substancja o nazwie eugenol. Poza nią w skład goździków wchodzą takie komponenty jak:

  • błonnik, 
  • witamina C, A, E,
  • witaminy z grupy B
  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo, 
  • potas, 
  • fosfor i cynk, 
  • odmładzające polifenole. 

Stąd ogromny popyt na goździki, które poza walorami aromatyczno-smakowymi, wzbogacającymi potrawy i trunki, posiadają także właściwości lecznicze. 

Ich wykorzystanie w kuchni oraz medycynie, zwłaszcza chińskiej, czy ajurwedyjskiej jest ogromne. Począwszy od korzyści rozgrzewających, odświeżających i aseptycznych, poprzez odmładzające oraz przeciwbólowe, a na przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwpasożytniczych i przeciwgrzybiczych skończywszy. Goździki coraz śmielej wkraczają też na stoły, do apteczek i kosmetyczek mieszkańców Zachodu.

Jak i na co działają goździki?

Na co pomagają goździki? Na gardło, na przeziębienie, a nawet grypę, katar, ból zęba, nieprzyjemny zapach z ust, czy kłopoty wątrobowe – to tylko niektóre z wielu zdrowotnych oddziaływań tej rośliny. 

Okazuje się, że ssanie goździków wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Poza tym silny, aromatyczny olejek, który jest wydzielany po nagryzieniu przy stłuczeniu goździka, działa przeciwbólowo i sprawia, że zatkany nos się udrażnia, co przy katarze i dolegliwościach związanych z gardłem stanowi dobre wsparcie. Powyższe walory tej przyprawy sprawiają, że goździki na ból gardła będą rozsądnym rozwiązaniem.

Oprócz wymienionych już cech dodatnich tej rośliny należy wspomnieć także o następujących: działanie antypasożytnicze w zakażeniach (np. lambliozie), działanie łagodzące bóle zębowe oraz oznaki zapalenia dziąseł oraz działanie niwelujące bóle stawowe i mięśniowe. Goździki stosuje się również na pozbycie się przykrego zapachu z ust, a także na polepszenie trawienia.

Reklama

Jak używać goździków na gardło?

Jak stosować tę cenną przyprawę, żeby była jak najbardziej pomocna dla zdrowia? Ssanie goździków na ból gardła to jedna z możliwości jakie istnieją. By działanie było intensywniejsze można także rzuć goździka. 

Inna metoda polega na dodaniu kilku kropli olejku goździkowego (czyli oleju pozyskanego z goździków) do soli fizjologicznej i inhalowaniu tym roztworem nosa oraz jamy ustnej. Dzięki tej procedurze uda się zwalczyć stan zapalny gardła, katar oraz przeziębienie. Natomiast w przypadku kaszlu warto pić wywar z goździków

Łyżkę suszonych owoców goździkowca zalewa się szklanką wody, po przestudzeniu – napój słodzi się miodem (wedle uznania) i spożywa póki płyn całkiem nie ostygnie. 

Kolejnym sposobem na lecznicze wykorzystanie tej rośliny jest wrzucenie 1-2 główek goździków do gorącej herbaty. By goździki na przeziębienie miały większą moc, warto do takiej herbatki dodać korzeń imbiru, plasterek cytryny, szczyptę cynamonu, kurkumy, a po przestygnięciu napoju – także miód.

Zastosowanie goździków w praktyce

Jak sprawdzić, czy goździki do ssania na gardło okażą się skuteczne? Lepszym działaniem odznaczają się całe goździki od tych zmielonych. Poza tym nie powinny być zbyt twarde, tak by po naciśnięciu, sączył się z nich olej. Warto przechowywać je w suchym, ciemnym pomieszczeniu, szczelnie zamknięte. Po otwarciu ich termin do spożycia mija po około 12 miesiącach.

Bardzo przydatna może okazać się wiedza dotycząca tego jak przyrządzać syrop goździkowy, który wykazuje: właściwości rozrzedzające wydzielinę z gardła, dzięki czemu łatwiej jest ją odkrztusić, i wartości uśmierzające ból gardła oraz zmniejszające chrypkę. 

Należy przygotować słoik miodu (ok 120 ml), do którego wrzuca się 6 goździków (powinno się je zatopić w miodzie) i zostawić na noc. Następnego dnia wyławia się goździki i już można stosować syrop, przyjmując łyżeczkę dziennie. Łyżeczkę syropu można także rozpuścić w ciepłej wodzie lub herbacie, jednak taki napar z goździków na gardło nie może być gorący, bo wówczas właściwości lecznicze miodu zostają zniesione.

Zastosowanie goździków obejmuje poprzez cechy pobudzające także sferę intymną. Tę przyprawę już od starożytnych czasów używa się na Dalekim Wschodzie jako afrodyzjaku. Jednym z przepisów, które warto znać, szczególnie w kontekście zbliżających się jesienno-zimowych wieczorów, jest grzaniec z goździkami i pomarańczą albo nalewka z goździkami. 

Kto nie powinien używać goździków?

Goździki na bolące gardło mogą być sprzymierzeńcem w walce z tą dolegliwością, jednak u niektórych osób mogą zaburzyć funkcjonowanie pewnych procesów ustrojowych. Należy do nich m.in. krzepnięcie krwi, które przy regularnym, częstym stosowaniu goździków może być utrudnione. Dlatego pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe oraz przygotowywani do zabiegu, bądź operacji, nie powinni nadużywać tej przyprawy. 

Innym przeciwwskazaniem do spożywania goździków jest skłonność do występowania alergii skórnych. Nadmierne przyjmowanie goździków może wywołać skutek uboczny w postaci wysypki lub opuchlizny.

Mowa tutaj o przypadkach kiedy dziennie zjada się więcej goździków niż 2,5 mg na kg masy ciała.

Międzynarodowa Organizacja Zdrowia uznaje komponenty znajdujące się w tej przyprawie za bezpieczne, dlatego goździki na ból gardła w ciąży nie stanowią ryzyka ani dla przyszłej mamy, ani na dziecka, mieszkającego w jej brzuchu. Także kobiety karmiące mogą stosować taki naturalny lek na gardło.

Czytaj też:

Bibliografia

  • 1. Smardzewska-Lasota Renata, Historia i zastosowanie przypraw i aromatów cz. IV – Goździki, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2010, zeszyt 3.
  • 2. Rient Robert, Wizje roślin – goździki, Przekrój, 2019.
  • 3. Kędzia Andrzej i in,. Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego, Postępy Fitoterapii, 2014.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->