Len mielony - właściwości, odchudzanie, na co pomaga?

Na co pomaga len mielony? Poznaj zastosowanie ziaren siemienia lnianego i zobacz jak go wykorzystać, by cieszyć się ogromną ilością dobroczynnych składników jakie posiadają te małe ziarenka. Len mielony to zmielone ziarna siemienia lnianego. Spożywanie go jest popularne wśród osób borykających się z problemami jelitowymi, chcących obniżyć poziom cholesterolu, zadbać o serce, cerę i włosy czy złagodzić skutki menopauzy.
Właściwości lenu mielonego
Źródło: 123RF

Spis treści

Len zwyczajny (Linum usitatissinum) jest rośliną wykorzystywaną w wielu dziedzinach życia. Używany jest w lecznictwie, kosmetyce, przemyśle meblarskim, włókienniczym oraz chemicznym przy produkcji farb i lakierów. Len dodawany jest również do paszy dla zwierząt. Roślina ta znana była już w starożytności. W wytworzone z niej bandaże zawijano egipskie mumie. Inne nazwy lnu zwyczajnego to siemię lniane i słowień.

Nasiona lnu

Surowcem zielarskim lnu zwyczajnego są nasiona (Semen Lini) oraz otrzymywany z nich olej (Oleum Lini). Roślina ta pozyskiwana jest wyłącznie ze specjalnych upraw. Nasiona lnu zawierają wiele związków biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to:

  • substancje śluzowe (ok 6%),
  • olej tłusty (30–40%),
  • białka (ok 20%),
  • enzymy,
  • fenolokwasy,
  • fitosterole,
  • glikozydy cyjanogenne,
  • witaminy (A, B, E).

Wśród związków, które zawiera olej, znajdują się:

  • glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. kwasu oleinowego, kwasu linolowego oraz kwasu linolenowego),
  • glicerydy kwasów nasyconych,
  • fitosterole,
  • witamina E.

Len mielony - właściwości

Nasiona lnu uważane są za jedne z najbardziej bogatych w składniki odżywcze nasiona. Badania pokazują, że zawierają 3 razy więcej lignanów (to silne przeciwutleniacze, które regulują pracę hormonów i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, czyli np. rakowi piersi czy szyjki macicy) niż nasiona chia i kilkakrotnie więcej kwasów omega-3 niż w łososiu. Kwasy tłuszczowe omega-3 znane są ze zbawiennego wpływu na układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy.

Do najbardziej znanych właściwości nasion lnu zalicza się:

  • wspomaganie trawienia - kleje roślinne zawarte w nasionach lnu oraz duża ilość błonnika działają zbawiennie na utrudnioną pracę jelit.
  • ochrona przed rakiem piersi, jajnika czy szyjki macicy
  • wspomaganie odchudzania - spożywanie lnu pobudza do pracy kosmki jelitowe, co skutkuje przyspieszeniem metabolizmu. Len wspomaga odchudzanie także ze względu na zawarte w nasionach lnu spore ilości błonnika i kwasów nienasyconych. Dzięki nim odczuwamy psychiczno-fizyczne uczucie nasycenia, przez co jesteśmy mniej głodni, zjadamy mniejsze ilości jedzenia i nie sięgamy już tak często po przekąski. 
  • obniżanie poziomu cholesterolu - kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegają również migrenowym bólom głowy i miażdżycy.
  • poprawę stanu skóry, włosów i paznokci - len działa dobroczynnie na stan włosów, skóry i paznokci. Nawilża naskórek przyspieszając jego regenerację. Maseczki z lnu łągodzą stany zapalne skóry, leczą opryszczkę oraz oczyszczają skórę z zanieczyszczeń i toksyn.
  • wspomaganie koncentracji i pracy mózgu - kwasy omega-3, których w nasionach lnu jest bardzo dużo, odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój układu nerwowego - czyli pamięć i koncentrację oraz pracę serca i układ krążenia

Len mielony a siemię lniane

Len mielony czy siemię lniane, co lepsze? Zazwyczaj specjaliści polecają spożywanie mielonego lnu, gdyż te w całości mogą przyklejać się do ścian żołądka czy przełyku i nie przepuszczać swoich cennych składników. Nasiona lnu pokryte są skorupką, która chroni wszystkie cenne składniki się w nich znajdujące. Pod wpływem ciepła pęka i uwalnia schowaną pod nią zawartość. Dlatego nasiona najlepiej blendować czy zalewać ciepłą wodą lub mlekiem, wtedy skorupka pękając uwolni cenne składniki ze środka.

Można by pomyśleć, że sproszkowane ziarna lnu czyli len mielony to sam esencja tego tzw. superpokarmu, jednak rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Mielony len często narażony jest na działanie światła i powietrza co skutkuje utlenianiem się jego najcenniejszych składników. Przyznać natomiast trzeba iż spożywanie i trawienie mielonego lnu jest łatwiejsze niż spożywanie całych ziaren, dlatego najlepszym, choć nieco bardziej pracochłonnym sposobem będzie samodzielne ich mielenie przed spożyciem, za pomocą młynka do kawy.

Siemię lniane w leczeniu

Dojrzałe siemię lniane jest polecane przede wszystkim w chorobach układu pokarmowego. Zawiera ono ciężkostrawne substancje śluzowe, ligninę oraz tłuste oleje. Wszystkie te związki biologicznie czynne wiążą duże ilości wody, dzięki czemu działają przeczyszczająco i powlekająco na błony śluzowe układów pokarmowego oraz oddechowego. Ponadto siemię lniane reguluje pracę jelit i powoduje uczucie sytości. Stosując ten surowiec zielarski zewnętrznie, otrzymujemy działanie przeciwzapalne, zmiękczające oraz regenerujące.

Z kolei olej lniany dostarcza do organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, regeneruje błony śluzowe oraz działa przeciwzapalne. Olej lniany polecany jest jako składnik diety dla osób, które należą do grupy ryzyka rozwoju kamicy żółciowej, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Surowiec ten stosowany zewnętrznie ma właściwości powlekające, zmiękczające i regenerujące. Ponadto przywraca skórze elastyczność oraz pokrywa ją warstwą ochronną.

Siemię lniane polecane jest w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, takich jak: zaparcia, zespół jelita drażliwego, stany nieżytowe żołądka i dwunastnicy. Pomocne jest również przy zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto preparaty zawierające dodatek siemienia lnianego polecane są w chorobach skórnych, przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych oraz przy zatruciach górnych dróg oddechowych, a także w różnych schorzeniach dróg moczowych i żółciowych. Zewnętrznie surowiec ten stosowany jest do przemywania czyraków, wyprysków skórnych czy w przypadku stanów zapalnych skóry.

Len mielony - na co pomaga?

Len naszym babciom znany był jako naturalne lekarstwo na problemy jelitowe i te związane z przeziębieniem. Picie lnu pomaga również w walce z zatwardzeniem i łagodzi bóle gardła. Ze względu na bogatą zawartość kwasów omega-3 oraz ogromną ilość lignanów, len mielony:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • wzmacnia układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy,
  • łagodzi stany zapalne układu moczowego,
  • wspomaga odchudzanie,
  • hamuje rozwój nowotworów hormonozależnych, np. raka prostaty, jajnika, piersi czy szyjki macicy,
  • wspomaga układ odpornościowy w walce z przeziębieniem czy grypą,
  • pielęgnuje i nawilża cerę, nabłyszcza włosy i wzmacnia paznokcie.

Len mielony na odchudzanie

Spożywanie mielonego lnu niezwykle bogatego w błonnik pomaga w wypróżnianiu i oczyszczaniu jelit z zalegających treści i pobudza kosmki jelitowe do pracy, a tym samym przyspiesza metabolizm. Siemię lniane zmniejsza również wzdęcia i sprawia, że brzuch staje się bardziej płaski. Błonnik z nasion lnu wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, dlatego niezwykłym wybawieniem może okazać się on dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy.

Len mielony - przepisy

Do zalet siemienia lnianego należy to, że można dodawać je praktycznie do wszystkiego, w postaci ziarnistej lub zmielonej. Niektórzy specjaliści twierdzą, iż przygotowując napary z lnu mielonego lepiej zalewać je ciepłą lub gorącą wodą, gdyż zimna może powodować wydzielanie się cyjanowodoru szkodliwego dla zdrowia. By uniknąć wytwarzania się tzw. kwasu pruskiego dobrze jest je połączyć z owocami lub sokiem owocowym, w zależności od tego w jakiej postaci smakuje nam mielony len lub w jakiej postaci nie będzie wyczuwalny dla tych, którzy nie przepadają za jego smakiem i konsystencją.

Koktajl:

  • 1 garść szpinaku w liściach
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy lub wody
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki zblenduj i wypij w ciągu maksymalnie 6 godzin od przygotowania.

Napar:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • pół szklanki gorącej wody

Siemię lniane zalej gorącą (nie wrzącą) wodą, wymieszaj energicznie, by nie zrobiły się grudki wi wypij całość.

Proteinowe batoniki:

  • 200 g płatków jaglanych
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 200 ml mleka
  • 120 g odżywki białkowej
  • 50 g masła orzechowego

Odżywkę białkową zblenduj z mlekiem, do tego dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na średniej wielkości formę do pieczenia lub plastikowego, prostokątnego pojemnika i schowaj do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie potnij masę na prostokątne batoniki.

Zobacz też: Jagody goji - właściwości, odchudzanie, jak jeść?

Oceń artykuł

(liczba ocen 77)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!