ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Gliceryna kosmetyczna - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Gliceryna kosmetyczna jest jednym z najpowszechniej spotykanych składników różnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Czemu zawdzięcza swą popularność? Sprawdź, jakie jest jej działanie.
Przyrządzanie domowych kosmetyków z pomocą gliceryny kosmetycznej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Gliceryna to substancja naturalna pozyskiwana z olejów roślinnych, wykorzystywana szeroko w przemyśle kosmetycznym. Gdzie jeszcze?
  • Syntetyczny odpowiednik gliceryny jest wytwarzany z propylenu.
  • Gliceryna kosmetyczna jest powszechnym składnikiem szamponów, kremów, mydeł i innych preparatów do pielęgnacji ciała. Jakie ma właściwości?
Spis treści

Reklama

Czym jest gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna to substancja powszechnie stosowana w kosmetyce, farmacji oraz innych branżach, np. w gastronomii.

Została wynaleziona ponad 200 lat temu, a dokładnie w 1779 roku, przez niemiecko-szwedzkiego chemika i aptekarza, Carla Wilhelma Scheele’a - odkrywcy wielu pierwiastków i związków chemicznych.

Scheele nazwał tę substancję „słodką zasadą tłuszczu”, a nazwę „gliceryna” nadano jej około 30 lat później. Termin pochodzi od greckiego słowa „słodki”.

Współcześnie w bardzo wielu produktach drogeryjnych znajduje się składnik o nazwie gliceryna kosmetyczna (zwana także glicerolem).

Co to takiego? To rodzaj gliceryny o najszerszym zastosowaniu, wykorzystywany do produkcji kremów, mydeł i wielu innych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Istnieją dwa rodzaje gliceryny kosmetycznej:

  • naturalna (zwana także roślinną),
  • syntetyczna.

Ta pierwsza pozyskiwana jest w tłuszczów roślinnych, a przede wszystkim - tłuszczu kokosowego, druga natomiast - z propylenu, czyli - mówiąc prościej - z ropy naftowej.

Dlaczego gliceryny stosowana jest w przemyśle kosmetycznym? Zawdzięcza to swoim licznym dobroczynnym właściwościom.

Reklama

Właściwości gliceryny kosmetycznej

Jakim właściwościom gliceryna kosmetyczna zawdzięcza swą popularność? Do jej najważniejszych cech zalicza się:

  • wysoka higroskopijność - gliceryna kosmetyczna w łatwy sposób wchłania wodę, dzięki czemu wykazuje działanie silnie nawilżające,
  • łatwa rozpuszczalność w wodzie i alkoholu,
  • łatwa rozpuszczalność tłuszczów przy jednoczesnym braku rozpuszczalności w nich,
  • właściwości pielęgnacyjne (nawilżające i natłuszczające) i lecznicze.

Gliceryna kosmetyczna wykazuje właściwości pielęgnacyjne, a farmaceutyczna - lecznicze. Najbardziej znana jest z działania przeczyszczającego wykorzystywanego w leczeniu zaparć, w przygotowaniu pacjenta do różnych badań obrazowych, endoskopowych, zabiegów itd.

Roślinna gliceryna kosmetyczna, dodawana do różnych preparatów naturalnych i ziołowych wykazuje właściwości nawilżające, wygładzające i regenerujące. Jest bezpieczna dla ludzkiej tkanki, nie wywołuje reakcji alergicznych, ani drażniących.

Reklama

W jakiej formie występuje gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna kosmetyczna w czystej postaci jest bezwonnym, bezbarwnym, lekko słodkawym płynem o konsystencji syropu. Dodawana do kosmetyków pełni m.in. funkcje przedłużające ich trwałość oraz konserwujące.

W jakich formach występuje samodzielnie? W niektórych sklepach znaleźć można glicerynę kosmetyczną w:

  • płynie - postać czysta gliceryny to właśnie gęsty płyn; sprzedawany jest w butelkach o bardzo różnej pojemności (w zależności od przeznaczenia); do niewielkich butelek często dodawany jest kroplomierz, który ułatwia dawkowanie substancji;
  • żelu - gliceryna sama w sobie jest na tyle lepka, że wystarczy jej nieznaczne zgęszczenie, by powstała forma żelu; żel taki świetnie sprawdza się jako baza do samodzielnego wykonania kremu, maseczki i innych preparatów pielęgnacyjnych;
  • kostkach - w takiej formie gliceryna nazywana jest „bazą mydlaną”, bo rzeczywiście jest ona bazą pod wyrób mydeł w kostce.

Reklama

Zastosowanie gliceryny kosmetycznej. Do czego służy?

Jak już zostało powiedziane - gliceryna kosmetyczna znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle. Do czego służy? Wykorzystywana jest jako baza do robienia mydła i innych produktów drogeryjnych, a także jako substancja konserwująca, wydłużająca przydatność różnego rodzaju kosmetyków.

 Wśród nich znajdują się produkty pielęgnacyjne:

  • do włosów - gliceryna kosmetyczna na włosy działa przede wszystkim nawilżająco; zalicza się ją do tzw. humektantów, czyli substancji posiadających zdolność wiązania i magazynowania wody, szczególnie dobrze sprawdza się więc przy włosach odwodnionych oraz przesuszonej, podrażnionej skórze głowy, ze skłonnością do łuszczenia się i łupieżu;
  • do twarzy - trudno jest w ogóle znaleźć krem do twarzy niezawierający gliceryny; swą popularność zawdzięcza ona właściwościom nawilżającym, regeneracyjnym i wygładzającym;
  • do rąk - skóra rąk jest narażona na częsty kontakt z detergentami i innymi czynnikami drażniącymi, dlatego odbudowujące działanie gliceryny jest dla niej dobroczynne; nawilżająco działa też na paznokcie - regeneruje i wygładza zniszczoną płytkę;
  • do stóp - gliceryna świetnie sprawdza się także w regeneracji spękanej skóry i zrogowaciałego naskórka, dlatego pomaga nawilżyć nawet bardzo wymagającą skórę pięt; może być stosowana w kremie lub w postaci czystej.

Gliceryna kosmetyczna - oprócz zastosowania w produkcji preparatów do ciała - znajduje też zastosowanie w domu. Jest dobra na przykład na kurz. Kropelka gliceryny naniesiona na wilgotną ściereczkę do kurzu pozostawia na meblach cieniutką, niewidoczną warstwę ochronną, spowalniającą osadzanie się kurzu.

Reklama

Gdzie kupić glicerynę kosmetyczną? Cena

Wiadomo już, że kosmetyki z dodatkiem gliceryny są powszechnie dostępne w aptekach i drogeriach, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Gdzie jednak można kupić glicerynę kosmetyczną nie jako dodatek, ale w czystej postaci?

Tę również łatwo znaleźć w sklepach internetowych oraz aptekach online i stacjonarnych. Dostępna jest w hurcie - w dużych opakowaniach na potrzeby przemysłu kosmetycznego i w niewielkich ilościach do stosowania w domu.

Kupić można nawet bardzo niewielkie buteleczki (ok. 50 ml) z gliceryną roślinną oraz dołączonym do jej aplikowania kroplomierzem.

Ile kosztuje gliceryna kosmetyczna? Cena zależy oczywiście od wielkości opakowania, w jakim się znajduje, rodzaju substancji (czy jest ona naturalna czy syntetyczna) oraz od producenta.

Niekiedy za 1 kg gliceryny roślinnej zapłacić można tylko kilkanaście złotych, innym razem kosztuje ona kilkadziesiąt złotych za opakowanie 50 ml.

Wiele zależy od jakości produktu i przeznaczenia zawartej w nim substancji.

Czytaj również

Bibliografia

  • ChPL: Gliceryna.
  • A. Gromotowicz-Popławska, Substancje czynne zawarte w kosmetykach, Zakład Biofarmacji Uniwersytet Medyczny w Białymstoku https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/WF_jednostki/samodzielna-pracownia-biofarmacji/kosmeceutyki/substancje_czynne_zawarte_w_kosmetykach.pdf [12.04.2023].
  • A. Kołomycew, K. Sawicz-Kryniger, Naukowe spojrzenie na równowagę PEH czyli Proteiny, Emolienty i Humektanty w pielęgancji włosów, wyd. Anwen.
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Uroda
Korekcja nosa ( rhinoplastyka )
FizjoBalans
Podobne artykuły
Włosy z białym łupieżem
Łupież - jak się go pozbyć domowymi sposobami? Antyłupieżowe płukanki, wcierki i maseczki
Łupież skórny o łagodnym przebiegu
Łupież różowy Giberta - przyczyny i domowe sposoby. Czy można się nim zarazić?
Odciski na stopach
Sposób na odciski - jak się ich pozbyć? Plastry i usuwanie
Mężczyzna w łazience przez zabiegiem golenia miejsc intymnych
Golenie miejsc intymnych - czym, jak i jak często robić to bez podrażnień?
Ziarna rącznika pospolitego
Olejek rycynowy - na włosy, rzęsy brwi i paznokcie - jak stosować?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!