Nowy sklep

już ON-LINE

Gliceryna na włosy – jak ją stosować? Jakie są efekty?

Glicerynowe mydło, miód, mleko i inne produkty do włosów
Źródło:123RF
Gliceryna to produkt o wielorakim zastosowaniu. Tę substancję doceniają różne gałęzie przemysłu, jednak coraz częstsze zastosowanie ma gliceryna w kosmetyce. Okazuje się, że użyta na włosy nadaje im miękkości, elastyczności, a ponadto nawilża je i regeneruje. Jakie są jeszcze inne efekty stosowania jej?
 

Gliceryna na włosy

Dzięki wspomnianym właściwościom higroskopijnym, a także natłuszczającym i regenerującym gliceryna do włosów wydaje się idealnym rozwiązaniem. Sprawia, że włosy stają się:

  • nawilżone, 
  • miękkie,
  • gładkie, 

dodatkowo nie puszą się. Ponadto gliceryna zwalcza problem rozdwajających się końcówek. Substancja ta regeneruje zniszczone, cienkie, łamliwe i suche włosy. Dzięki glicerynie do wnętrza włosa wnikają substancje odżywcze, a jednocześnie chroni ona włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Jakie jeszcze korzyści daje gliceryna na włosy? Efekty stosowania tego produktu są zauważalne już po pierwszym użyciu. Włosy są sprężyste, nie kołtunią się, są przyjemne w dotyku i łatwiej się układają. 

Gliceryna świetnie wiąże ze sobą substancje, dlatego warto wykorzystać ją jako łącznik różnych komponentów i w postaci np. maseczki nałożyć na włosy, skórę, czy rzęsy.

Jak stosować glicerynę na włosy?

Gliceryna do włosów może być stosowana na kilka sposobów. Jednym z nich jest dodanie kilku kropli (na początek lepiej wlać mniej, np. 2-3 krople) produktu do odżywki lub maski do włosów, które aktualnie mamy pod ręką i nałożyć na włosy na kilka-kilkanaście minut. Po tym czasie miksturę zmywa się z głowy. 

Inny sposób stosowania gliceryny na włosy polega na zrobieniu z niej „mgiełki” do włosów. Polega to na wlaniu do buteleczki z atomizerem (można użyć opakowania po innym produkcie kosmetycznym) około 50 ml wody i ok 10 g gliceryny. Gotową substancją należy spryskać włosy (szczególnie końcówki) i zostawić do wyschnięcia. Do składu wyżej wymienionej mieszanki można jeszcze dołączyć ulubiony olejek lub olej. 

Kolejna metoda polega na obfitym wsmarowaniu gliceryny w końcówki włosów, zapleceniu ich w warkocz i pozostawieniu na całą noc, po czym rano należy dokładnie zmyć produkt z włosów.

Jak przygotować glicerynę na włosy?

Glicerynę kupuje się gotową w aptece. To bardzo tani artykuł, który kosztuje 5-7 zł za 100-gramową buteleczkę (Glicerol 86 %).

Przygotowanie gliceryny do zastosowania na włosy jest uzależnione od tego, co chcemy z tej substancji otrzymać. Jeśli ma to być maska do włosów, wówczas do zwykłej wody dodajemy jakiś olej (np. olejek o preferowanym zapachu) oraz kilka kropli gliceryny. Zakupioną glicerynę można także dodać do drogeryjnej odżywki do włosów i zaaplikować ją na włosy, a także po prostu wetrzeć w końcówki włosów (nie w skórę głowy, gdyż to może ją podrażnić oraz wysuszyć), jednak zaleca się rozcieńczanie tej substancji, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy pewni w jaki sposób się ona zachowa na danych włosach.

Kiedy nie powinno się używać gliceryny na włosy?

Gliceryna może powodować blaknięcie koloru, szczególnie jeśli do malowania włosów użyto farb w odcieniu czerwieni. Dlatego należy uważać ze stosowaniem tej substancji zaraz po farbowaniu włosów (szczególnie jeśli włosy były koloryzowane lekkim szamponem). 

Jeżeli mamy zamiar suszyć włosy gorącym powietrzem, prostować je prostownicą, czy stosować inne zabiegi termiczne na włosy, wówczas nie powinniśmy uprzednio nakładać na pasma włosów gliceryny, ponieważ może ona oddać ciepło do włosa, co z kolei może doprowadzić do spalenia włosów i innych uszczerbków na włosach. 

Wśród fryzjerów krąży pogląd, iż gliceryny nie należy stosować zimą, gdyż suche powietrze z pomieszczeń, w których się przybywa, gliceryna absorbuje do wnętrza włosa i zamiast go nawilżyć, tylko bardziej go wysuszy

Gliceryny nie powinny też naturalnie stosować osoby, które są na nią uczulone.

Jakie właściwości ma gliceryna?

Gliceryna to bezwonny, przezroczysty płyn o oleistej konsystencji i słodkawym smaku. Gliceryna, określana też jako glicerol oraz propanotriol, stanowi związek chemiczny, pochodzący od alkoholi cukrowych. Jest niejako produktem ubocznym powstałym przy produkcji mydła z tłuszczów roślinnych (np. oleju kokosowego, palmowego lub sojowego), z tłuszczy zwierzęcych lub syntetycznych (z propylenu). 

Gliceryna to humektant, co oznacza, że posiada ona zdolność do przyciągania i kumulowania wilgoci wewnątrz danej struktury, np. włosów, skóry, tworzyw, itp. Gliceryna w kosmetyce jest przez to bardzo chętnie wykorzystywana, np. przy produkcji:

  • kremów do ciała, 
  • pomadek, 
  • balsamów, 
  • szamponów,
  • odżywek do włosów, itp.

Dzięki właściwościom nawilżającym, ale także natłuszczającym i odżywiającym glicerynę szeroko wykorzystuje się także w przemyśle:

  • spożywczym (m.in. jako konserwant), 
  • farmaceutycznym (glicerynę używa się np. do wytwarzania czopków doodbytniczych),
  • samochodowym (gliceryna stanowi bazę dla płynów hamulcowych oraz chłodniczych), itd.

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA