Najzdrowsze miejsce w internecie

Gorczyca biała – panaceum na ból żołądka

Te małe, niepozorne ziarenka mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Gorczycę wykorzystuje się także w medycynie – pomaga bowiem pobudzić trawienie, stymuluje metabolizm oraz działa przeczyszczające. Ponadto ma właściwości osłonowe i przeciwzapalne.
Spis treści

Jako surowiec zielarski gorczycy białej (inaczej: jasnej) wykorzystuje się dojrzałe nasiona (Smen Sinapsis albae). Ze względu na dużą zawartość tłustego oleju (22-35%) gorczycę klasyfikuje się jako roślinę oleistą. Otrzymany z nasion olej ma zbliżony skład chemiczny do oleju rzepakowego. Ponadto  gorczyca biała zawiera: śluz (15-18%), glikozydy (m.in. synalbinę), związki białkowe, aminy, sole mineralne i olejek eteryczny.

Reklama

Gorczyca w leczeniu

Właściwości lecznicze gorczycy białej znane były już w starożytności. Nasiona dodawano do maści i preparatów pomagających w pobudzeniu trawienia, leczeniu szkorbutu i bólu zębów. Przypisywano tej roślinie również działanie moczopędne oraz stosowano ją jako afrodyzjak. Obecnie gorczyca biała jest bardzo popularna jako przyprawa, ma zastosowanie w medycynie, ale też może być wykorzystywana jako pasza dla zwierząt.

Wyciągi wodne oraz nierozdrobnione nasiona gorczycy białej polecane są w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jako typowy lek śluzowy podawany doustnie tworzy ochronną warstwę na błonie śluzowej żołądka. Dzięki takiemu działaniu zmniejsza się ból i stan zapalny żołądka, ustaje uczucie pieczenia i dyskomfortu oraz wzrasta ochrona przed kolejnymi podrażnieniami. Ponadto wodne wyciągi z nasion gorczycy białej polecane są przy przewlekłych stanach zapalnych jelit oraz przy zaparciach i zaburzeniach trawienia.

Powlekające właściwości nasion tej rośliny mają również zastosowanie do płukania jamy ustnej przy zapaleniu migdałków i gardła. Zewnętrznie okłady z wodnych wyciągów gorczycy białej łagodzą dolegliwości reumatyczne.

Nie wolno stosować preparatów z gorczycą w stanach zapalnych skóry (działa na nią drażniąco) zażywać w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Czytaj też: Gorczyca czarna: na popęd, reumatyzm i… piegi!

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań.
  • Klasztorna apteka – zioła ojca Kiliana, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008.
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Ból brzucha – co na ból brzucha? Rodzaje dolegliwości
Co na ból brzucha
Przeczytaj artykuł
Bóle brzucha – rodzaje bólu brzucha. Po jedzeniu
Pacjent z bólem brzucha
Przeczytaj artykuł
Jelitówka - jakie są objawy, jak leczyć i co jeść?
Podobne artykuły
Helicobater pylori - objawy. Jak wygląda diagnostyka i leczenie?
Ból brzucha po jedzeniu – skąd się bierze i jak go leczyć?
Ból brzucha po alkoholu - tuż po i na kacu. Jak leczyć?
Wymioty - przyczyny i rodzaje. Jak je zatrzymać i co brać?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!