Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Probiotyki bezglutenowe - co podawać dziecku z celiakią?

Probiotyki bezglutenowe to produkty, które zostały stworzone z myślą o dorosłych i o dzieciach borykających się z alergią pokarmową na gluten albo z celiakią. Zobacz, o czym pamiętać, wybierając probiotyki do codziennej suplementacji.
Przetwory w słoikach jako naturalne probiotyki bez glutenu
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Probiotyki bezglutenowe to sposób na to, by wesprzeć organizmy osób borykających się z celiakią. Zobacz, dlaczego w szczególności one potrzebują takich substancji.
  • Probiotyki bez glutenu przyrządzisz samodzielnie w zaciszu domowej kuchni. Wystarczy, że przygotujesz pewien rodzaj jesiennych przetworów. Sprawdź, jakich.
  • Probiotyki mogą być podane nawet noworodkom. Dowiedz się, jakie bakterie powinny zawierać.
Spis treści

Reklama

Co warto wiedzieć o probiotykach bezglutenowych?

Probiotyki bez glutenu to produkty wspomagające stabilizację mikrobiomu jelitowego.

Polecane są osobom, w tym dzieciom, które chorują na celiakię lub wykazują inne typy nadwrażliwości na gluten i borykają się z nietolerancją glutenu.

Działanie tego rodzaju probiotyków jest tożsame z preparatami probiotycznymi zawierającymi gluten, tyle że w ich składzie brak jest niebezpiecznej dla chorych substancji.

Wpływają więc pozytywnie na mikrobiom jelitowy i cały organizm, prowadząc do:

  • zniwelowania problemów trawiennych,
  • wzmocnienia odporności,
  • zmniejszenia ryzyka zakażeń grzybiczych,
  • ograniczenia możliwości zakażeń dróg moczowych,
  • złagodzenia objawów nietolerancji pokarmowych albo celiakii.

Różnica polega jedynie na tym, że taki środek nie zawiera glutenu wywołującego stany zapalne i podrażnienia w jelitach.

Tego typu probiotyki znaleźć można bezpośrednio wśród naturalnych produktów, np. w kiszonkach.

Farmaceutyczne probiotyki bezglutenowe mają formę:

  • kapsułek,
  • tabletek,
  • syropów,
  • kropli,
  • żelek, np. w kształcie misia.

Nierzadko probiotyki bez glutenu są też pozbawione laktozy, jak np. kiszone ogórki albo napój kombucha. To rozwiązanie idealne dla osób z nadwrażliwością na oba te składniki.

Reklama

Jakie bakterie powinien mieć dobry probiotyk bezglutenowy?

Probiotyki same w sobie nie zawierają glutenu, lecz mogą być wyhodowane na pożywce z jego dodatkiem. Dlatego nim sięgniesz po jakikolwiek produkt, sprawdź najpierw jego skład.

Dobry probiotyk bezglutenowy zawiera m.in. takie bakterie probiotyczne, jak:

  • Lactobacillus acidophilus - gatunek pałeczek kwasu mlekowego, który polecany jest w przypadku zespołu jelita drażliwego czy biegunek. Ma znaczenie w naturalnym podnoszeniu odporności u osób z celiakią;
  • Bifidobacterium lactis - mają kształt rozgałęzionych lub wygiętych pałeczek. Jak piszą Ewa Dylus i Barbara Buda z Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu, tego typu bakterie:

- przyczyniają się do poprawy perystaltyki jelit,

- obniżają poziom cholesterolu,

- łagodzą objawy nietolerancji laktozy, która może iść w parze z nietolerancją glutenu,

- wspierają walkę z biegunkami;

  • Streptococcus thermophilus - to jedna z podstawowych bakterii odpowiadających za fermentację. Wpływa również na smak, np. przetworów mleczarskich.

Najlepszy probiotyk to taki, który odpowiada bezpośrednio na potrzeby osoby go przyjmującej, np. nie tylko wspiera układ trawienny, ale też zmniejsza objawy alergiczne i nie zawiera glutenu.

Źródła probiotyków bezglutenowych

Sposobem na to, by dostarczyć probiotyki jest sięganie po określone grupy produktów spożywczych.

Naturalne probiotyki dla osób z celiakią albo inną formą nadwrażliwości na gluten to:

  • kiszonki, np. kiszone ogórki, kapusta czy papryka,
  • kwas chlebowy,
  • zakwas buraczany.

Źródła probiotyków to również produkty nabiałowe, np. jogurt czy kefir. Pamiętaj, by przed zakupem sprawdzić w opisie od producenta, np. na etykiecie, czy konkretny produkt zawiera gluten.

Oprócz naturalnych probiotyków dla dzieci i dorosłych, dostępne są również probiotyki farmaceutyczne, które znajdziesz w różnych formach, m.in. kroplach czy kapsułkach.

Reklama

Kiedy brać probiotyki bezglutenowe?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które warto brać profilaktycznie, w celu urozmaicenia mikrobiomu jelitowego. Obecność dobroczynnych kultur bakterii w układzie pokarmowym to sposób na lepsze trawienie i wzmocnienie odporności.

Dobry moment, kiedy zacząć brać probiotyki, to również pojawienie się problemów biegunkowych czy zaparć. Wówczas można sięgnąć po takie substancje doraźnie, w celu poprawy samopoczucia.

Probiotyki to wsparcie także dla pacjentów borykających się z różnymi dolegliwościami, np. celiakią.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna objawiająca się nietolerancją glutenu. Substancja ta w negatywny sposób oddziałuje na błonę śluzową jelita, co prowadzi do zaniku kosmków niezbędnych do wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia. Metodą leczenia celiakii jest nie tylko ścisła dieta pozbawiona glutenu, sięganie po produkty bezglutenowe, ale również dbałość o mikrobiom jelit.

Okazuje się, że u pacjentów z tą chorobą jest on znacznie bardziej uboższy. Bardzo mała ilość bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus przy licznej obecności bakterii Proteobacteria, Staphylococcus i E. coli sprzyja stanom zapalnym.

Ponadto, pacjenci z celiakią mogą wpaść w tzw. błędne koło - nie wiadomo do końca, czy zubożony mikrobiom jelit to przyczyna czy konsekwencja celiakii.

Probiotyki łagodzą skutki choroby i mogą wesprzeć regenerację kosmków w jelitach. Tym samym, mają korzystny wpływ na cały organizm i zmniejszają ryzyko rozwoju stanu zapalnego w obrębie jelit.

Reklama

Jakie probiotyki wybrać dla dzieci z celiakią?

Probiotyk dla dzieci, które borykają się z celiakią albo inną formą nietolerancji glutenu, musi być przede wszystkim bezpieczny, a więc pozbawiony glutenu, czyli substancji wywołującej niepożądane skutki uboczne.

Poza tym, tego typu środek oprócz klasycznego działania związanego ze wsparciem mikrobiomu, powinien uwzględniać wywołane chorobą indywidualne potrzeby młodych pacjentów.

Celiakia u dzieci może powodować nie tylko dolegliwości układu trawiennego, ale wpływać na ogólny rozwój psychofizyczny.

Z tego powodu tak ważne jest wspieranie całego organizmu probiotykami przeznaczonymi dla osób np. gorzej przyswajających składniki odżywcze, z uwagi na osłabienie kosmków jelitowych.

Celiakia i związana z nią nietolerancja glutenu u dzieci powinny być traktowane z należytym zainteresowaniem przez opiekunów. Istotne jest tu podejście rodzica, który musi pamiętać, że dziecko jest znacznie bardziej wymagające niż dorosły. Często ma też więcej obaw, np. związanych z połknięciem kapsułki albo ze smakiem probiotyku.

Na szczęście i w tym zakresie istnieje wiele rozwiązań.

Obecnie farmaceutyczne probiotyki dla dzieci mają różne formy. Niemowlętom można podawać je w formie kropel, natomiast kilkulatkom np. w wersji żelek, która będzie stanowić zachętę do tego, by je zjadać.

Czytaj również

Bibliografia

  • E. Dylus, B. Buda i inni, Białka powierzchniowe bakterii z rodzaju Bifidobacterium, Postepy Higieny i Med Dosw 2013; 67 : 402-412, https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=55325&language=pl, [dostęp: 18.10.2023].
  • K. Mojka, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Problemy Higieniczne i Epidemiologiczne, 2013, 94(4): 722-729 http://phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-4-722.pdf, [dostęp: 18.10.2023].
  • A. Kaźmierska, Probiotyki - recepta na zdrowie?, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 63 2014, Numer 3, (304), Str. 455-472, https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1233/1212, [dostęp: 17.10.2023].
  • M. Karbowiak, Wpływ dodatku błonnika i β-glukanu na przeżywalność bakterii probiotycznych w mlecznych napojach fermentowanych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 1 (130), 88 - 101, https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2022/07/07_Karbowiak.pdf, [dostęp: 17.10.2023].
  • M. Ziarno, Znaczenie bakterii rodzaju Leuconostoc dla przemysłu mleczarskiego, Medycyna Weterynaryjna, 2007, 63 (4), http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2007/042007/200704s04030407.pdf, [dostęp: 17.10.2023].
  • M. Jurkowski, M. Błaszczyk, Charakterystyka fizjologiczno-biochemiczna bakterii fermentacji mlekowej, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, tom 61, nr 3, 2012, https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1029/1011, [dostęp: 17.10.2023].
Katarzyna Augustyniak-Woźnica
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Probiotyki
Jakie probiotyki w ciąży są najlepsze?
Kobieta w ciąży
Probiotyk na odchudzanie - jaki? Czy jest skuteczny?
Kobieta zdrowo sie odżywia
Leki osłonowe - na żołądek, wątrobę, jelita i inne narządy układu pokarmowego. Kiedy je brać?
Leki osłonowe na stole, a obok szklanka z wodą.
Podobne artykuły
Lekarz w kitlu
Probiotyk na biegunkę - ile razy dziennie? Jaki wybrać?
Kobietę boli brzuch
Probiotyki na zaparcia - dla dzieci i dorosłych. Jakie?
Pisząca dłoń
Prebiotyk - co to jest? Działanie i zastosowanie
Matka podająca swojemu dziecku probiotyk
Probiotyki dla dzieci - jakie, kiedy i jak długo je podawać?
żywność probiotyczna
Naturalny probiotyk - gdzie są bakterie probiotyczne?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Co planujesz na pierwszy dzień wiosny?