Probiotyki w ciąży - jakie? Na jelita i dopochwowe

Probiotyki w ciąży chronią przed zakażeniami bakteryjnymi i grzybiczymi dróg rodnych oraz tzw. cukrzycą ciężarnych. Zmniejszają ryzyko alergii i zapalenia jelit u dziecka. Podnoszą odporność matki i jej potomstwa. Zobacz, jakie probiotyki w ciąży są najlepsze – na jelita i dopochwowe. Dowiedz się, dlaczego warto je stosować od początku ciąży.
Kobieta w ciąży
Źródło: 123RF

Spis treści

Probiotyki w ciąży

Probiotyki w ciąży służą poprawie mikroflory bakteryjnej jelit oraz pochwy, które w tym szczególnym okresie nierzadko ulegają zubożeniu lub niekorzystnym modyfikacjom na skutek m.in. zmian hormonalnych, antybiotykoterapii, stresu oraz niewłaściwej diety. Suplementacja wyselekcjonowanych kultur pożytecznych bakterii, uzupełniających ich populację w drogach pokarmowych oraz rodnych kobiety, pozwala:

  • zwiększyć wrażliwość na insulinę i ograniczyć ryzyko wystąpienia tzw. cukrzycy ciążowej, implikującej wysoką masę urodzeniową dziecka i związane z tym komplikacje przy porodzie;
  • ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka;
  • zmniejszyć ryzyko martwiczego zapalenia jelit u noworodka;
  • podnieść naturalną odporność u ciężarnej i jej potomstwa;
  • zakwasić środowisko jelit oraz pochwy, czyniąc je nieprzyjaznym dla szkodliwych patogenów bakteryjnych i grzybiczych.

Probiotyk w ciąży na cukrzycę

Probiotyk w ciąży można stosować w celu zapobiegania lub łagodzenia tak zwanej cukrzycy ciężarnych (GDM - Gestational Diabetes Mellitus). Jest to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, którego istotą jest zwiększenie poziomu glukozy w osoczu krwi u kobiet nigdy wcześniej - przed zajściem w ciąże - na cukrzycę niechorujących.

Wprawdzie problem ten ma charakter przejściowy i u większości pacjentek zanika samoistnie po urodzeniu dziecka, stanowi jednak istotną predestynację do rozwoju choroby w przyszłości, negatywnie wpływa także na zdrowie noworodka.

Typowym problemem jest w takiej sytuacji zbyt wysoka masa urodzeniowa dziecka (powyżej 4,2 kg), co może skutkować komplikacjami przy porodzie i koniecznością wykonania cesarskiego cięcia. Powoduje to również osłabienie naturalnej odporności u dziecka, a także zwiększone ryzyko wystąpienia u niego cukrzycy w dorosłym życiu.

Naukowcy od dawna podejrzewali, że skutecznym antidotum mogą być probiotyki, mające wpływ na procesy metaboliczne oraz zwiększające wrażliwość organizmu na insulinę – hormon regulujący stężenie glukozy. Hipotezę tę udało się potwierdzić.  HL Barnett i współpracownicy przywołują wyniki wiarygodnego, randomizowanego badania przeprowadzonego z udziałem 256 kobiet. Wykazało ono:

  • rzadsze występowanie cukrzycy ciążowej u pacjentek przyjmujących probiotyki od początku ciąży (zmniejszenie częstotliwości rozpoznania aż o dwie trzecie);
  • zmniejszenie masy urodzeniowej dziecka u kobiet suplementujących bakterie probiotyczne przeciętnie o 127 gram.

Reklama

Probiotyki w ciąży na alergię

Probiotyki w ciąży zaleca się też stosować kobietom, w przypadku których istnieje wysokie ryzyko urodzenia dziecka podatnego na alergię. Reakcje alergiczne wywoływane są przez system odpornościowy, nieprawidłowo interpretujący kontakty z określonymi substancjami.

Bytujące w jelitach pożyteczne bakterie probiotyczne, w szczególności pałeczki kwasu mlekowego, w istotny sposób zwiększają dojrzałość układu immunologicznego, a co za tym idzie – adekwatność jego reakcji.

Z licznych badań przeprowadzony w Szwecji, Estonii i Danii wynika, że istnieje wyraźna korelacja między niedostateczną liczbą bakterii szczepów Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacteroides, a zwiększoną częstotliwością występowania alergii (m.in. E. Sepp i współpracownicy, Intestinal microflora of Estonian and Swedish infants, za: A. Róży, Rola probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób alergicznych).

Podobne rezultaty przyniosły badania przeprowadzone na zwierzętach. T. Matsuzaki i J. Chin zbadali, jak działa podawanie probiotyków na myszy. Naukowcy stwierdzili, że efektem jest istotne obniżenie stężenia przeciwciał klasy IgE, od których bezpośrednio są zależne reakcje alergiczne, a także wzrost cytokin prozapalnych Th2 w surowicy krwi i spadek Th1 w krwi obwodowej. Te i inne badania wykazały  więc, że probiotyki obniżają ryzyko alergii (m.in. skórnych oraz astmy).

Jaki probiotyk dla kobiet w ciąży na zdrowe jelita?

Flora bakteryjna jelit ubożeje w szczególności w ostatnim, trzecim trymestrze ciąży, wzrasta zatem wówczas potrzeba suplementacji pożytecznych bakterii. Jaki probiotyk dla kobiet w ciąży jest najlepszy?

Zaleca się stosowanie przede wszystkim preparatów zawierających kultury bakterii szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium, a więc tych, które później będą dominować w mikroflorze jelit noworodka, i które w znacznym stopniu wpływać będą na odporność malucha.

Warto przy tym wybierać te suplementy, w składzie których znajdują się również tak zwane prebiotyki. Są to substancje nie podlegające trawieniu w układzie pokarmowym człowieka, stanowiące pożywkę dla pożytecznych bakterii i ułatwiające im kolonizację jelit.

Zachowanie prawidłowej równowagi mikroflory jelitowej i ogólnej odporności organizmu znacznie ułatwiają probiotyki i synbiotyki. Przed zastosowaniem warto zwrócić uwagę na ich skład i wykorzystanie technologii kontrolowanego uwalniania. Skuteczność zapewniają odpowiednie bakterie kwasu mlekowego, a także maślan sodu, będący najważniejszym źródłem energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Wzbogacenie synbiotyku o witaminę C dodatkowo wspomaga odporność.

Probiotyk dopochwowy w ciąży

W okresie ciąży przyjmuje się także probiotyki dopochwowe, których głównym zadaniem jest zakwaszanie środowiska dróg rodnych, tak by uniemożliwić kolonizację ze strony chorobotwórczych drobnoustrojów.

Także i w tym przypadku w roli głównej występują pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus – tylko ich właściwa proporcja względem innych drobnoustrojów pozwala zachować równowagę organizmu. Pozwalają one utrzymać pH pochwy na korzystnym poziomie w granicach 3,8 – 4,5.

Dodatkowo wytwarzają tzw. bakteriocyny, a więc toksyny zabójcze dla zarazków. W konsekwencji stosowanie preparatów zawierających ten szczep bakterii istotnie ogranicza ryzyko wystąpienia zakażeń grzybiczych pochwy oraz bakteryjnych układu moczowego.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Bibliografia

  • Barrett HL, Dekker Nitert M, Conwell LS, Callaway LK, Probiotyki w zapobieganiu cukrzycy ciążowej, luty 2014, https://www.cochranelibrary.com
  • Adriana Roży, Paulina Jaguś, Joanna Chorostowska-Wynimko, Rola probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób alergicznych, Pneumonol. Alergol. Pol. 2012; 80

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.
<-- popup -->