Czy wiesz, że na wzrost paznokcia wpływa m.in. wiek, stan zdrowia, jak również pora dnia, ponieważ w czasie dnia paznokcie rosną szybciej niż w nocy. Całkowity odrost paznokci u rąk może potrwać około 150 dni. W przypadku paznokci u nóg proces ten trwa dłużej, gdyż są one grubsze.
Zobacz: Paznokcie świadczą o zdrowiu
CO SZKODZI TWOIM PAZNOKCIOM?
- nieprawidłowe odżywianie się
- wysoka wilgoć
- środki chemiczne takie jak: proszki do prania, płyny do mycia naczyń
- niska lub wysoka temperatura
- promieniowanie słoneczne
- mróz i silny wiatr
- zła pielęgnacja lub jej brak
- brak ochrony dłoni
- acetonowe zmywacze do paznokci.
CZEGO PAZNOKCIE NIE LUBIĄ?
- obgryzania – nie dość, że wygląda to mało estetycznie, to jeszcze znacząco osłabia płytkę paznokciową – jeśli masz taki problem, stosuj gorzkie lakiery,
- obcinania zbyt krótko – nie tylko sprawi to ból, ale również ułatwi przenikanie bakterii pod paznokieć,
- mrozu, zimnego wiatru oraz promieni słonecznych – dlatego podczas mrozów kremuj ręce i zakładaj rękawiczki, zaś w lato stosuj kremy z filtrem przeciwsłonecznym,
- po każdorazowym myciu rąk wysusz je bardzo dokładnie, gdyż wychodząc na dwór z mokrymi rękami wystawiasz je na popękanie,
Reklama
ODPOWIEDNIA DIETA – ZDROWE PAZNOKCIE
Tak naprawdę konkretnej diety nie ma, ważne abyś dostarczała w tym co jesz odpowiednich substancji odżywczych:
- witamina A – znajduje się przede wszystkim w nabiale, jajach, tłustych rybach, wątrobie, serach i maśle,
- witaminy z grupy B – zawierają je brokuły, brukselka, papryka, kukurydza, banany, szpinak orzeszki, pestki słonecznika, pszenica,
- witamina H – jej źródłem jest wątróbka, niektóre grzyby (prawdziwki i kurki) oraz drożdże
- magnez – banany, jabłka, kiwi, kokos, morele, marchew, pomidory, ziemniaki, mięso drobiowe, wino
- żelazo – szpinak, orzechy włoskie, jaja, grzyby, fasola, suszone owoce,
- wapń – jabłka, ryby, buraki, kalafior, pszenica, jaja, czosnek, wiśnie, jogurt,
- jod – ryby morskie, małże, ostrygi, mleko
- potas – truskawki, kiwi, ananasy, banany, buraki, kapusta, cebula, cytryna, ogórek, marchew, orzechy włoskie
- krzem – owies, warzywa i owoce.
POMOCNY MANICURE
Oto czynności przy samodzielnym wykonywaniu manicure:
- Przed rozpoczęciem zmyj pozostałości lakieru zmywaczem bezacetonowym (koniecznie!).
- Skróć paznokcie – piłuj je pilnikiem od boków do środka w jednym kierunku. Nadawany kształt powinien być dostosowany do budowy paznokcia. Pilnik nie może być metalowy, lecz papierowy lub szklany.
- Zmiękcz naskórek – w tym celu do pojemnika nalej ciepłą wodę z mydłem i mocz paznokcie przez ok. 15 minut. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu zamiast moczenia w wodzie możesz użyć specjalnego płynu, który nakłada się na paznokieć za pomocą pędzelka (dostępny jest w sklepie kosmetycznym).
- Ostrożnie podważ i usuń naskórek wokół paznokcia – najlepiej wykonaj to drewnianym patyczkiem lub gumową szpatułką – jest to tzw. manicure biologiczny. Tę samą czynność możesz wykonać używając cążek i z ich pomocą wyciąć naskórek okalający paznokieć.
- Jeśli chcesz użyć lakieru pamiętaj, aby paznokieć był odtłuszczony. Można użyć odżywki lub kolorowego lakieru.
- Po wyschnięciu lakieru warto wetrzeć w skórki preparat pielęgnujący – olejek lub krem. Wciera się je opuszkami kciuka i zatacza kółeczka od nasady po ich końce.
AW
Czytaj też: Paznokcie prawdę Ci powiedzą