Witamina B15 (kwas pangamowy) - właściwości, dawkowanie i opinie

Kontrowersyjna i mało znana w Polsce witamina B15 zaczyna zdobywać coraz więcej zwolenników. Pomijając jej właściwości dopingujące, może być stosowana w profilaktyce cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i depresji. Stymuluje też reakcje odpornościowe organizmu. Zobacz, gdzie występuje kwas pangamowy i jakie ma właściwości.

Witamina B15 zwana też kwasem pangamowy została odkryta stosunkowo niedawno, bo w 1951 roku przez Ernesta Krebsa. W latach 60-tych zyskała popularność w Związku Radzieckim, gdzie była wykorzystywana do leczenia alkoholików (zmniejszała objawy kaca i regenerowała wątrobę), a także testowano jej właściwości dopingujące. Okazało się bowiem, że u osób, które ją stosowały witamina B15 powodowała wzrost odporność psychicznej i fizycznej (zapobiegała m.in. przedwczesnemu męczeniu się mięśni). Dlatego kwas pangamowy podawano nie tylko sportowcom, ale także kosmonautom.

Witamina B15 - właściwości

Witamina B15 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, o silnych właściwościach utleniających. Lista jej zalet jest imponująca:

  • przyspiesza utlenianie glukozy i lipidów
  • stymuluje odpowiedź immunologiczną
  • rozszerza naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie mięśni
  • pobudza także regenerację tkanki chrzęstnej i mięśniowej
  • nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza psychicznie
  • poprawia koncentrację i usprawnia proces zapamiętywania.  

Przy dłuższym stosowaniu kwasu pangamowego wzrasta aktywność układu krążenia i mięśnia sercowego, człowiek sprawniej myśli, jest bardziej otwarty i rozmowny. Z tego właśnie powodu w innych krajach witamina B15 jest zapisywana pacjentom z demencją starczą. Część psychiatrów podawała witaminę B15 także dzieciom z autyzmem.

W Związku Radzieckim stosowana była u osób nadużywających w diecie tłustego mięsa (kwas pangamowy zapobiega przy stłuszczeniu i marskości wątroby).

Coraz częściej jest też wykorzystywana:

  • w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego
  • przy obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi
  • w stanach obniżonej odporności i chorobach skórnych, takich jak trądzik, łuszczyca i skórne alergie.

Obejrzyj koniecznie: Terapie alternatywne: witamina B17

Witamina B 15 - występowanie

Witamina B15 występuje w naturalnych produktach takich jak drożdże piwne, brązowy ryż, nasiona dyni, sezamu i słonecznika. Przyswajalność witaminy B15 poprawia obecność w diecie tranu, oleju z rekina, koenzymu Q10, fitosteroli, kwasu foliowego i witamin: F, B12, B6, E, A, H. Zobacz też: Poznaj źródła witamin z grupy B.

Witamina B15 - dawkowanie

Do tej pory w Polsce nie ustalono norm dziennego zapotrzebowanie na witaminę B15, przyjmuje się jednak, że dawka 50-100 mg nie wpływa toksycznie na organizm człowieka. Jedynie niektórzy rosyjscy sportowcy podczas terapii witaminą B15 odczuwali nudności. Syntetyczna witamina B15 powinna być przyjmowana w ciągu dnia po największym posiłku.

Witamina B 15 - opinie

W Polsce witamina B15 jest mało znana i rzadko zalecana przez lekarzy. Od 1951 roku pojawiały się różne opinie na temat skuteczności witaminy B15. Były one jednak spowodowane stosowaniem zanieczyszczonych chemicznie preparatów z kwasem pangamowy. Często w trakcie u niedoskonałego proces technologicznego kwas był częściowo niszczony i dlatego wyniki badań nie mogły być wiarygodne.

Teraz coraz więcej lekarzy w innych krajach uważa, że witamina B15 jest pomocna w profilaktyce wielu chorób i wiąże z nią duże nadzieje. Kwas pangamowy pomaga przy leczeniu chorób skóry, otyłości, cukrzycy, miażdżycy, choroby wieńcowej, kamicy żółciowej i moczowej, depresji, chorobach dróg żółciowych i jelit.

Czytaj też: