Hipoglikemia reaktywna – objawy i leczenie. Jaka dieta?

Hipoglikemia to stan niedoboru cukru w organizmie dobrze znany każdemu pacjentowi cierpiącemu na cukrzycę. W medycynie znany jest też jednak rodzaj hipoglikemii występujący u osób niebędących diabetykami. Jest to hipoglikemia reaktywna, w której spadek cukru następuje po posiłku.
Glukometr
źródło:123RF
Spis treści

Co to jest hipoglikemia reaktywna?

Hipoglikemia to stan niedocukrzenia organizmu. Charakterystyczny jest dla choroby cukrzycowej, w której zaburzenia poziomu cukru (jego wzrosty i spadki) zdarzają się permanentnie. 

Prawidłowy poziom glukozy we krwi u osoby dorosłej wynosi od 70 do 100 mg/dL. Spadek poniżej 55-70 ml/dL uznawany jest za niedocukrzenie i niekiedy następuje u osób niechorujących na cukrzycę, dwie – trzy godziny po spożytym posiłku o wysokim indeksie glikemicznym

Hipoglikemię pojawiającą się w odpowiedzi na jedzenie nazywa się hipoglikemią reaktywną lub hipoglikemią poposiłkową. Kogo dotyczy ona najczęściej? Zmagają się z nią przede wszystkim młode i szczupłe osoby oraz ci, którzy zrzucili wiele zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Dolegliwość ta występuje niekiedy także u pacjentów z nadwagą i bywa wówczas objawem stanu przedcukrzycowego.

Dieta przy hipoglikemii reaktywnej

Aby uniknąć spadków poziomu cukru w hipoglikemii reaktywnej, należy stosować odpowiednią dietę. Dzięki zastosowaniu odpowiednich zasad dietetycznych można całkowicie pozbyć się problemów z zaburzeniami poziomu glukozy we krwi. 

Najważniejszą z tych zasad jest regularność spożywanych posiłków. Rano (między ½ a 2 godzinami po przebudzeniu) powinno się zjadać dość obfite śniadanie, a kolejne posiłki powinny być spożywane w odstępie czasowym trzech – czterech godzin. Wszelkie produkty należy dokładnie przeżuwać, by tym samym ułatwić organizmowi proces trawienia.

Każdy posiłek powinien być bogaty w:

  • białka,
  • węglowodany,
  • tłuszcze.

Wówczas dostarcza on organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.

Jak utrzymywać poziom cukru?

Należy unikać zbyt częstego jedzenia słodyczy i picia słodkich napojów, szczególnie gazowanych. Najbardziej niebezpieczne może być łączenie ich z alkoholem. Aby zminimalizować ryzyko nastąpienia spadku poziomu cukru, słodycze lub owoce najlepiej jest jeść bezpośrednio po podstawowym posiłku, np. po obiedzie.

Dieta w hipoglikemii reaktywnej musi obfitować w węglowodany złożone, zawarte głównie w:

Warto również pamiętać o produktach bogatych w błonnik oraz tych obniżających indeks glikemiczny posiłków: otrębach, orzechachnasionach.

Aby otrzymać przykładowy jadłospis lub gotowe przepisy na odpowiednie posiłki niepodnoszące gwałtownie poziomu cukru we krwi, pacjent cierpiący na hipoglikemię reaktywną może zgłosić się po pomoc specjalisty dietetyka. To dobry sposób, by mieć pewność, że stosowana dieta niweluje objawy dolegliwości i dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych wartości odżywczych.

Leczenie hipoglikemii reaktywnej

Leczenie hipoglikemii reaktywnej opiera się na stosowaniu odpowiednich zaleceń dietetycznych oraz aktywności fizycznej. Nie istnieją leki wyrównujące poziom glukozy po niedocukrzeniu organizmu, trzeba więc regulować go spożywanymi posiłkami. Na początku może to nastręczać pewnych trudności, jednak z czasem można nabrać wprawy w kontrolowaniu indeksu glikemicznego zjadanych posiłków, stworzyć listę korzystnych produktów lub cały jadłospis na określony czas.

Oprócz diety, niezwykle ważna w leczeniu jest aktywność fizyczna. Wspiera ona procesy metaboliczne zachodzące w organizmie oraz pozwala zachować dobrą kondycję ogólną i właściwą masę ciała.

Czy hipoglikemia reaktywna jest niebezpieczna dla zdrowia i życia? Spadki cukru u pacjentów nie cukrzycowych nie są tak silne, by powodować utratę przytomności i tym samym stanowić zagrożenie dla życia. Niemniej jednak dolegliwość nieleczona może prowadzić do rozwoju cukrzycy, dlatego ważna jest wczesna diagnostyka i wczesne rozpoczęcie leczenia.

Jakie badania należy wykonać przy podejrzeniu hipoglikemii reaktywnej? Najczęściej lekarze zlecają test obciążenia glukozą. Daje on pełny obraz tego, co dzieje się z organizmem po dostarczeniu mu odpowiedniej dawki cukru.

Objawy hipoglikemii reaktywnej

Hipoglikemia reaktywna może być początkowym stadium rozwijającej się w organizmie cukrzycy typu 2

Inne możliwe przyczyny jej powstania to:

  • insulinooporność – aby ją przezwyciężyć, trzustka produkuje większe ilości insuliny, a jej nadmiar powoduje niedocukrzenie,
  • zabiegi chirurgiczne, takie jak resekcja żołądka lub jelita cienkiego,
  • nadwrażliwość organizmu na fruktozę.

W wielu przypadkach jednak diagnozuje się hipoglikemię reaktywną idiopatyczną, czyli taką, której podłoże jest nieokreślone. Pacjenci, u których występuje ona z nieznanej przyczyną mogą mieć większą trudność z jej rozpoznaniem. 

Dlatego warto wiedzieć, jakie są objawy tej choroby. Do najczęstszych należą:

  • drżenie rąk lub całego ciała,
  • nerwowość,
  • mrowienia,
  • wzmożona potliwość,
  • zawroty głowy,
  • kołatanie serca.

Należy też pamiętać, że objawy hipoglikemii reaktywnej pojawiają się lub nasilają po spożywaniu posiłków, zazwyczaj około dwóch-trzech godzin po jedzeniu. Zaobserwowanie takich objawów powinno zostać niezwłocznie skonsultowane z lekarzem celem przeprowadzenia diagnostyki i podjęcia odpowiedniego leczenia.

Czytaj też:

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Jakie zioła na obniżenie cukru warto stosować?
Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?
Poziom cukru - jaka jest prawidłowa norma cukru we krwi?
Niski poziom glukozy groźny dla noworodka

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Co pyli w lipcu 2021?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?
Udar słoneczny - ile trwa, objawy udaru cieplnego?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie. Jaka jest norma?
Jaką dietę stosować podczas chemioterapii? Sprawdzamy!

Reklama