Dieta cukrzycowa - co jeść przy cukrzycy typu 2?

Dla pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 równie ważne, jak leczenie farmakologiczne, jest utrzymanie odpowiedniej diety. Dieta cukrzycowa wymaga od chorego reżimu kalorycznego. Regularne posiłki, właściwy dobór produktów i sposób ich przyrządzania to główne elementy diety cukrzycowej typu 2.
Produkty w diecie przy cukrzycy typu 2
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Zasady diety przy cukrzycy typu 2

W diecie cukrzycowej ważne jest co i ile zjadasz. Jej podstawowym celem jest osiągnięcie należnej masy ciała, właściwego stężenia glukozy we krwi, prawidłowej wartości cholesterolu i trójglicerydów oraz optymalnego ciśnienia tętniczego krwi.

Jeżeli chcesz osiągnąć prawidłową masę ciała - odżywiaj się zdrowo.

Oto zasady, które powinien przestrzegać cukrzyk:

  • dbaj, aby Twój jadłospis cukrzyka był urozmaicony - wybieraj różnorodne produkty,
  • ograniczaj ilość tłuszczu, szczególnie tłuszczu dodawanego w czasie przyrządzania potraw i tłuszczów zwierzęcych,
  • wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin, zawsze usuwaj widoczny tłuszcz,
  • zawsze czytaj informację żywieniową na opakowaniu,
  • wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe i typu graham),
  • staraj się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa,
  • unikaj cukru i produktów zawierających jego dużą ilość,
  • unikaj nadmiernej ilości soli - pamiętaj, że przemysłowo przygotowane produkty (wędliny, sery żółte, słone przekąski) często zawierają duże ilości soli,
  • jedz tyle, aby utrzymać prawidłową masę ciała,
  • pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

Reklama

Regularne posiłki przy cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 wymaga od chorego zmiany nawyków żywieniowych. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest jedzenie pięciu niezbyt obfitych posiłków dziennie (co 2-3 godziny): śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja właściwa dla diabetyka.

  • Jadłospis dla cukrzyków powinien być bogaty w warzywa, zwłaszcza ziemniaki, groch, fasolę, soczewicę oraz inne warzywa zawierające magnez.
  • O ile zieloną sałatę i świeże ogórki można jeść w dowolnych ilościach, dania dla cukrzyków powinny być pozbawione tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny. Z mięs należy wybierać tylko chude gatunki usuwając z nich widoczny tłuszcz.
  • Powinno się również zrezygnować z masła, majonezu, śmietany i mleka.
  • Z tłuszczów roślinnych szczególnie polecana jest oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
  • Dania dla cukrzyków powinny być obfite w pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe typu graham).
  • Należy unikać soli i cukru oraz produktów zawierających ich dużą ilość.
  • Warto wystrzegać się słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu, oraz żółtych serów i słonych wędlin.
  • Po godzinie 18 nie należy jeść owoców. Jadłospis cukrzyka powinien być pozbawiony bananów, daktyli, winogron i owoców suszonych.

Potrawy powinny być sporządzane metodą:

  • gotowania na wodzie
  • duszenia z małą ilością tłuszczu
  • gotowania na parze
  • pieczenia bez tłuszczu w rękawie
  • folii do grillowania.

Trzeba unikać potraw smażonych i panierowanych. Przygotowując dania z warzyw i produktów zbożowych nie należy ich rozgotowywać.

Reklama

Kalorie i makroskładniki w diecie cukrzycowej typu 2

W diecie cukrzyka bardzo ważne jest skrupulatne liczenie kalorii. Warto w tym celu założyć i prowadzić specjalny dzienniczek i zapisywać w nim wszystko, co się spożywa. Kontrolujemy też prawidłowy poziomu glukozy i tłuszczów we krwi.

Obserwując reakcje organizmu na składniki diety można samodzielnie ułożyć jadłospis cukrzyka, by był dostosowany do indywidualnych potrzeb chorego. Warto wcześniej skonsultować się z dietetykiem, który ustali prawidłową wartość kaloryczną oraz optymalną ilość węglowodanów, białka i tłuszczów znajdujących się w menu diabetyka.

Ilość ta uzależniona jest od kilku czynników: wieku, płci, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa - jadłospis jednodniowy. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację
Tosty z tłuczonym groszkiem i wędzonym pstrągiem
Dieta cukrzycowa w ciąży - przepisy. Czego należy unikać?
Kobieta w ciąży sprawdzająca poziom cukru
Dieta cukrzycowa - pierwszy etap leczenia choroby
Halina Komorowska
Podobne artykuły
Potrawa na obiad dla pacjenta z cukrzycą
Obiad dla cukrzyka - co warto przygotować? Proste przepisy
Jabłko jako zamiennik w diecie cukrzycowej
Jadłospis tygodniowy diety cukrzycowej - menu na 7 dni
Owoce dla cukrzyka na talerzu i glukometr
Owoce dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać? Przykłady
Warzywa dozwolone w diecie cukrzycowej
Warzywa dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać?
Produkty w diecie przy cukrzycy typu 2
Dieta cukrzycowa - co jeść przy cukrzycy typu 2?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!