Reklama
Zasady diety przy cukrzycy typu 2
W diecie cukrzycowej ważne jest co i ile zjadasz. Jej podstawowym celem jest osiągnięcie należnej masy ciała, właściwego stężenia glukozy we krwi, prawidłowej wartości cholesterolu i trójglicerydów oraz optymalnego ciśnienia tętniczego krwi.
Jeżeli chcesz osiągnąć prawidłową masę ciała - odżywiaj się zdrowo.
Oto zasady, które powinien przestrzegać cukrzyk:
- dbaj, aby Twój jadłospis cukrzyka był urozmaicony - wybieraj różnorodne produkty,
- ograniczaj ilość tłuszczu, szczególnie tłuszczu dodawanego w czasie przyrządzania potraw i tłuszczów zwierzęcych,
- wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin, zawsze usuwaj widoczny tłuszcz,
- zawsze czytaj informację żywieniową na opakowaniu,
- wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe i typu graham),
- staraj się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa,
- unikaj cukru i produktów zawierających jego dużą ilość,
- unikaj nadmiernej ilości soli - pamiętaj, że przemysłowo przygotowane produkty (wędliny, sery żółte, słone przekąski) często zawierają duże ilości soli,
- jedz tyle, aby utrzymać prawidłową masę ciała,
- pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.
Reklama
Regularne posiłki przy cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 wymaga od chorego zmiany nawyków żywieniowych. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest jedzenie pięciu niezbyt obfitych posiłków dziennie (co 2-3 godziny): śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja właściwa dla diabetyka.
- Jadłospis dla cukrzyków powinien być bogaty w warzywa, zwłaszcza ziemniaki, groch, fasolę, soczewicę oraz inne warzywa zawierające magnez.
- O ile zieloną sałatę i świeże ogórki można jeść w dowolnych ilościach, dania dla cukrzyków powinny być pozbawione tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny. Z mięs należy wybierać tylko chude gatunki usuwając z nich widoczny tłuszcz.
- Powinno się również zrezygnować z masła, majonezu, śmietany i mleka.
- Z tłuszczów roślinnych szczególnie polecana jest oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
- Dania dla cukrzyków powinny być obfite w pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, płatki, pieczywo razowe typu graham).
- Należy unikać soli i cukru oraz produktów zawierających ich dużą ilość.
- Warto wystrzegać się słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu, oraz żółtych serów i słonych wędlin.
- Po godzinie 18 nie należy jeść owoców. Jadłospis cukrzyka powinien być pozbawiony bananów, daktyli, winogron i owoców suszonych.
Potrawy powinny być sporządzane metodą:
- gotowania na wodzie
- duszenia z małą ilością tłuszczu
- gotowania na parze
- pieczenia bez tłuszczu w rękawie
- folii do grillowania.
Trzeba unikać potraw smażonych i panierowanych. Przygotowując dania z warzyw i produktów zbożowych nie należy ich rozgotowywać.
Reklama
Kalorie i makroskładniki w diecie cukrzycowej typu 2
W diecie cukrzyka bardzo ważne jest skrupulatne liczenie kalorii. Warto w tym celu założyć i prowadzić specjalny dzienniczek i zapisywać w nim wszystko, co się spożywa. Kontrolujemy też prawidłowy poziomu glukozy i tłuszczów we krwi.
Obserwując reakcje organizmu na składniki diety można samodzielnie ułożyć jadłospis cukrzyka, by był dostosowany do indywidualnych potrzeb chorego. Warto wcześniej skonsultować się z dietetykiem, który ustali prawidłową wartość kaloryczną oraz optymalną ilość węglowodanów, białka i tłuszczów znajdujących się w menu diabetyka.
Ilość ta uzależniona jest od kilku czynników: wieku, płci, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej.