Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Dieta cukrzycowa - jadłospis jednodniowy. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Odpowiednia dieta przy cukrzycy może pomóc nie tylko utrzymać, a nawet obniżyć poziom glukozy we krwi. Przetestuj nasz jadłospis dla cukrzyków na jeden pełny dzień. Przepisy do diety wspomagającej leczenie przygotował kucharz i bloger kulinarny Dawid Furmanek.
Tosty z tłuczonym groszkiem i wędzonym pstrągiem
Fot. Materiały własne
Spis treści

Śniadanie - tosty z wędzonym pstrągiem

Tosty z tłuczonym groszkiem i wędzonym pstrągiem

Skladniki:

  • 2 kromki chleba razowego z ziarnami
  • 50g pstrąga wędzonego bez skóry
  • 70g groszku rozmrożonego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka świeżych listków koperku i oregano
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Rozmrożony groszek przesyp do miseczki, dodaj łyżkę oleju rzepakowego i rozgnieć za pomocą widelca (dopraw groszek szczyptą soli).

Porwij w dłoniach koperek i oregano na mniejsze kawałki i przełóż do drugiej miseczki. Kromki chleba upiecz na chrupko w tosterze, na suchej patelni bądź w piekarniku. Kromki przekrój na połówki i wyłóż na nie tłuczony groszek.

Na wierzch kromek połóż małe kawałki pstrąga wędzonego. Porwany wcześniej koperek i oregano rozłóż równomiernie na przygotowane kromki z groszkiem i rybą.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Drugie śniadanie - wędzony łosoś

Wędzony łosoś na paście z czerwonej fasoli ze szpinakiem i cytryną.

Skladniki:

  • 70g chleba pełnoziarnistego
  • 80g fasoli czerwonej ugotowanej
  • 10ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g szpinaku
  • 30g łososia wędzonego
  • kilka listków koperku do dekoracji
  • sok z 1/4 cytryny
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolę przesyp do malaksera, dolej oliwę i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw szczyptą soli. Fasolę można odcedzić, aby pasta była bardziej zwarta.

Czosnek obierz i z jednej strony ponacinaj go na drobną kosteczkę. Po nacięciu, poszczególne włókna czosnku powinny tworzyć “pędzelek".

Kromkę chleba pełnoziarnistego przełóż na talerz (możesz ją wcześniej podgrzać w tosterze) i natrzyj naciętym czosnkiem. Następnie na wierzchu kromki rozsmaruj pastę z czerwonej fasoli. Liście szpinaku rozłóż na tzw. zakładkę na kromkę chleba z pastą.

Na wierzchu ułóż plasterki łososia. Udekoruj potrawę listkami koperku. Całość na koniec skrop sokiem z cytryny.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Obiad - zupa ogórkowa z klopsikami

Zupa ogórkowa z klopsikami z udka z kurczaka z pestkami dyni.

Skladniki:

  • 1 średni ziemniak
  • 1/4 średniego korzenia selera
  • 300ml wody
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 1 udko z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • woda z kiszonych ogórków
  • 1 łyżka listków świeżego koperku
  • 1 łyżka pestek dyni, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/4 świeżego ogórka

Przygotowanie:

Ziemniaka i seler obierz, pokrój na plastry, a następnie na kostkę. W garnku zagotuj wodę i dodaj przygotowane warzywa korzenne. Ogórki kiszone pokrój na drobną kostkę. Gdy ziemniaki i seler zmiękną, dodaj do garnka ogórki kiszone. Rozmaryn posiekaj jak najdrobniej i włóż do miski.

Z udka z kurczaka ściągnij skórę i oddziel mięso od kości. Mięso posiekaj drobno za pomocą noża lub maszynki do mielenia mięsa. Zmielone mięso połącz z rozmarynem, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe klopsiki z mięsa i odłóż na talerz. Zmiksuj zupę na krem.

Jeśli zupa jest mało kwaśna, dolewaj sukcesywnie zachowany płyn od ogórków kiszonych i dalej miksuj. Wstaw zupę ponownie na mały ogień i dodawaj pojedynczo klopsiki. Trzymaj zupę na małym ogniu, aby klopsiki nie rozpadły się. Po ok. 10-15 minutach mięso powinno być całkowicie ugotowane.

Przelej zupę do talerza, dodaj klopsiki, posyp pestkami dyni i listkami koperku. Dopraw zupę pieprzem, skrop olejem lnianym. Świeżego ogórka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, a następnie rozsyp warzywo na zupę.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Podwieczorek - koktajl z selera naciowego

Koktajl z selera naciowego, cebuli i passaty pomidorowej.

Skladniki:

  • 150ml wody mineralnej
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
  • 3 łyżki posiekanej łodygi selera naciowego
  • 100ml passaty pomidorowej
  • świeżo mielony pieprz dla smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz łodygę selera posiekaj jak najdrobniej i przełóż do wysokiego, wąskiego naczynia. Passatę pomidorową oraz połowę wody dolej do warzyw. Za pomocą blendera ręcznego zacznij wszystko miksować na koktajl.

W przypadku, gdy koktajl będzie zbyt gęsty, dolewaj sukcesywnie zachowaną wodę. Koktajl dodatkowo można przetrzeć przez bardzo gęste sito, w celu uzyskania gładszej konsystencji.

Gotowy koktajl przelej do wysokiego naczynia i dopraw z wierzchu świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz przepis w formie PDF

Reklama

Kolacja - sałatka z pieczoną cukinią

Koktajl z selera naciowego, cebuli i passaty pomidorowej.

Skladniki:

  • 50g ulubionego miksu sałat
  • 2/3 średniej cukinii
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki i koperku
  • 100g chudego twarogu
  • 20g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię pokrój na grube talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj jak najdrobniej, a następnie płaską częścią szerokiego noża rozgnieć na pastę. Cukinię przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i natrzyj warzywo z wierzchu pastą z czosnku.

Piecz cukinię do miękkości w 180 stopniach Celsjusza, a następnie lekko wystudź. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i przesyp do miski z twarogiem. Dopraw twaróg solą i pieprzem wedle uznania i połącz dokładnie wszystkie składniki w misce.

Na głęboki talerz przełóż sałatę, posyp ziołowym twarogiem, dodaj przekrojone na pół kawałki cukinii. Kaszę pęczak ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudź i wyłóż na sałatkę. Sałatkę skrop oliwą.

Pobierz przepis w formie PDF

Czytaj również
Dawid Furmanek
Artykuł napisany przez
Dawid Furmanek
Kucharz i bloger kulinarny. Autor bloga m-eat-ing.pl.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Obiad dla cukrzyka - co warto przygotować? Proste przepisy
Potrawa na obiad dla pacjenta z cukrzycą
Dieta na obniżenie cholesterolu - menu na 7 dni
Produkty obniżające poziom złego cholesterolu
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda