Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Halina Komorowska
Halina Komorowska
Specjalista chorób wewnętrznych
Facebook Messenger Twitter E-mail

Bolesna, wprowadza w życie sporą dawkę dyskomfortu, a mimo to – wciąż bywa lekceważona. Dna moczanowa, zwana też podagrą, to choroba, której przyczyn do końca nie poznano. Jest niestety nieuleczalna, ale można złagodzić jej objawy odpowiednią dietą. Co powinny jeść osoby cierpiące na podagrę? - radzi dr Halina Komorowska, kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych z Pododdziałem Kardiologii i Neurologii Szpitala Specjalistycznego Brzeziny.

Podagra to choroba wynikająca z zaburzeń stężenia kwasu moczowego – z nieprawidłowego rozkładu zasad purynowych zawartych w pokarmach. Przyczyny takiego stanu rzeczy nie są do końca znane. Może być dziedziczona, ale nie musi. Dwudziestokrotnie częściej dotyka mężczyzn – kobiety, o ile w ogóle, chorują po menopauzie.

- Choroby związane z zaburzeniami poziomu kwasu moczowego coraz częściej występują w rozwiniętych cywilizacjach. Te schorzenia wynikają z nieprawidłowej przemiany zasad purynowych znajdujących się w różnych pokarmach, dlatego dieta w przebiegu i leczeniu tych chorób jest dziś podstawą - mówi dr Halina Komorowska z Oddziału Chorób Wewnętrznych z Pododdziałami Kardiologii i Neurologii Szpitala w Brzezinach. - Bez przestrzegania odpowiedniej diety, przez pacjentów, nie jesteśmy w stanie ograniczyć groźnych powikłań choroby.

Objawy podagry

Zaczyna się intensywnie i nagle – od bólu w okolicach stopy, najczęściej w nocy lub nad ranem. Ból nasila się, a towarzyszy mu zaczerwienienie i obrzęk chorego miejsca. To dlatego, że odkładający się kwas moczowy zbija się w tzw. guzki dnawe i lokuje najczęściej właśnie w okolicach stopy lub stawów, ścięgien i więzadeł.

- Dna moczanowa jest chorobą genetyczną polegającą na wykrystalizowaniu się kryształków w stawach w wyniku podwyższonego poziomu kwasu moczowego - wyjaśnia dr Komorowska.

Choć to choroba stara jak świat i ponoć chorował na nią sam król Henryk VIII, to nadal nieznane są jej przyczyny. Wiadomo natomiast, że częściowo za jej ostry przebieg, odpowiada zła dieta i spożywanie alkoholu. Jeśli dojdzie do tego brak ruchu, czyli – generalnie mówiąc – niehigieniczny tryb życia, można być pewnym, że objawy choroby ujawnią się prędzej niż później.

Co jeść przy podagrze?

Przestrzeganie odpowiedniej diety zapobiega powikłaniom choroby, podwyższaniu stężenia kwasu moczowego w organizmie, a w konsekwencji – sprzyja leczeniu dny moczanowej.

– Pamiętajmy, że jest to choroba nieuleczalna, ale jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko powikłań artretyzmu. Do tego niezbędna jest dobra dieta - tłumaczy dr Halina Komorowska. – Powinna przede wszystkim ograniczać produkty z wysoką zawartością puryn: czerwone mięso, ryby wędzone, produkty zawierające duże ilości drożdży oraz każdy rodzaj alkoholu: wódki, piwa i wina. Żaden z gatunków alkoholu nie jest w tym wypadku dozwolony– dodaje dr Komorowska.

Halina Komorowska
Specjalista chorób wewnętrznych

Podagrę leczy się farmakologicznie, ale tylko przestrzeganie diety sprawi, że leki będą skuteczne.

- Do obniżenia poziomu kwasu moczowego służą środki farmakologiczne, ale poprzez dietę można zapobiec podwyższaniu się poziomu kwasu moczowego oraz występowaniu powikłań w przyszłości – informuje dr Komorowska. - Nie tylko w przypadku dny moczanowej, ale też wielu innych chorób, diety są podstawowym czynnikiem wspomagającym leczenie. Samo „łykanie tabletek” nie wystarczy.

Ekspert radzi, by odpowiednie nawyki żywieniowe wprowadzały także osoby zdrowe – zbilansowana dieta to znakomita profilaktyka wielu przypadłości, w tym chorób układu krążenia.

Jak komponować jadłospis przy podagrze?

W Polsce, podstawą diety wielu osób są wędliny, białe pieczywo, a także alkohol. Są nawet tacy, którzy uważają, że piwo to nie alkohol i traktują je jak napój zaspokajający pragnienie. Tak ubogie menu jest codziennością milionów naszych rodaków i niemalże gotowym sposobem na zafundowanie sobie podagry. Niestety, w przypadku dny moczanowej, nie wystarczy wprowadzić tzw. diety śródziemnomorskiej, choć oczywiście wiele z jej elementów korzystnie wpływa na stan zdrowia. Warto pamiętać o kilku zasadach diety tzw. niskopurynowej:

  • spożywanie co najmniej 2 litrów płynów: wody mineralnej, niesłodocznych herbat ziołowych i owocowych, słabej herbaty czarnej
  • ograniczenie spożycia mięsa do 10 dag dziennie (całościowo: obiad + wędliny)
  • gotowanie zup wyłącznie na wywarach warzywnych
  • dieta bogata w warzywa, z wyjątkiem: ziemniaków (smażone i frytki), brukselki, szpinaku, szczawiu, groszku zielonego oraz fasoli szparagowej
  • usunięcie z diety produktów wędzonych
  • usunięcie z diety alkoholu (pod każdą postacią! Nawet w czekoladkach!)

- Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi może doprowadzić do wielu poważnych schorzeń oprócz dny moczanowej m.in. zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca - mówi dr Komorowska.

  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni