Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗
Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗
Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗

Jak upiec chleb - na zakwasie czy drożdżach?

Samodzielnie wypiekając chleb, mamy wpływ na to z jakich produktów zostanie on przygotowany. Po wizytach w piekarni każdy z nas wie, że możemy zakupić bochenki, które wzrastały na zakwasie lub drożdżach. Przygotowując własny chleb od podstaw, warto poznać różnicę między jednym a drugim wypiekiem, by wybrać taki sposób, którego rezultatem jest idealne, skrojone pod nasze kubki własne pieczywo. Jak upiec chleb na zakwasie? Czy chleb na drożdżach jest zdrowy? Sprawdźcie w naszym poradniku.
Kobiece dłonie trzymają okrągły chleb
Źródło: Materiały Partnera
Spis treści

Reklama

Chleb na drożdżach – czym się charakteryzuje?

Pieczenie chleba na drożdżach spożywczych z gatunku Saccharomyces cerevisiae  przyspiesza cały proces wzrostu i stanowi tańszy sposób na produkcję pieczywa. Ciasto wyrasta w wyniku fermentacji alkoholowej – poprzez rozkład cukrów na etanol oraz dwutlenek węgla. W wyniku tego masa spulchnia się i zwiększa się jej objętość już w ciągu 3-4 godzin.

Chleby na bazie drożdży pieczone są zazwyczaj z mąki pszennej, bądź jej połączenia z mąką żytnią lub inną pełnoziarnistą. Mąka pszenna nie powinna być mieszana z zakwasem. Taka mieszanka może skutkować – kwaśnym smakiem chleba, porowatością oraz niewielką objętością bochenka. Drożdże należy stosować również w przypadku wypiekania pieczywa na mące bezglutenowej.

Smak chleba wyrośniętego na drożdżach możemy wzbogacić dodając, np. pestki słonecznika, siemię lniane, sezam lub pestki dyni.

Sprawdź: idealny chleb na drożdżach.

Reklama

Czy chleb na drożdżach jest zdrowy?

W trakcie rozkładu drożdży dochodzi do produkcji kwasu octowego, który powoduje podrażnienia żołądka lub jelit. Jednak może tak się zdarzyć wyłącznie w wypadku, gdy zjemy jeszcze ciepłe pieczywo, ponieważ kwas ten szybko się ulatnia. Lepiej więc poczekać aż świeżo upieczony chleb przestygnie, wtedy możemy być pewni, że nie odczujemy żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Pieczywo na bazie drożdży ma wiele witamin oraz składników odżywczych (m.in. fosfor, potas, żelazo). Zawierają większość witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układów nerwowego i odpornościowego, a także procesów metabolicznych. Dodatkowo są źródłem biotyny, która: zapobiega stanom zapalnym na skórze oraz hamuje wypadanie włosów. Beta-glukany w nim zawarte mają działanie:

  • Obniżające poziom cholesterolu,
  • Zmniejszające wchłanialności tłuszczów,
  • Wspomagające florę jelitową i łagodzące objawy zapalenia jelit,
  • Zwiększające indeks glikemiczny i uczucie sytości.

Kiedy powinno się zrezygnować z pieczywa drożdżowego? W wypadku, gdy jesteśmy uczuleni na drożdże.

Reklama

Chleb na zakwasie – charakterystyka

Zakwas to mieszanka wody i mąki w odpowiednich proporcjach, która potrzebuje minimum 4 dni, aby zacząć pracować. Trzymamy ją w temperaturze 25-30 stopni. Wtedy zaczynają się rozwijać bakterie Lactobacillus, które odpowiadają za proces fermentacji oraz wytworzenie się dzikich drożdży. Powstały w wyniku tego procesu kwas mlekowy, odpowiada za zakwaszenie oraz spulchnienie ciasta. Jak pachnie zakwas na chleb? Powinien mieć aromat octowo-jabłkowy.

Sprawdź: zakwas do chleba.

Pieczywo na zakwasie bardzo często wytwarzane jest z mąki żytniej, która posiada specjalne właściwości wymagające ukwaszenia. Bez zakwasu ciasto żytnie nie spulchni się wystarczająco. Jeśli wykonamy je nad drożdżach i upieczemy, miąższ chleba będzie lepki oraz zbity, a smak – mdły.

Spożywanie chleba na zakwasie niesie za sobą wiele pozytywnych działań dla naszego organizmu:

  • Wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej;
  • Poprawia pracę jelit, reguluje wypróżnianie;
  • Ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne dla osób będących na diecie;
  • Hamuje wzrost bakterii gnilnych i gronkowców, ma to wpływ na układ immunologiczny;
  • Eliminują uznawane za rakotwórcze związki: azotany, azotyny oraz pleśnie.

Reklama

Dlaczego chleb na zakwasie pęka?

Dzieje się tak, gdy użyjemy nieodpowiednich proporcji produktów. Dodatkowo pamiętajmy o ustawieniu odpowiedniej temperatury pieczenia – zbyt wysoka może powodować pękanie.

Reklama

Dlaczego chleb na zakwasie wychodzi gliniasty?

Początkowi domowi piekarze często mogą spotkać się z tym, że konsystencja chleba na zakwasie wychodzi nieco gliniasta, rzadka. Jeśli tak się dzieje, należy zredukować ilość dodawanej wody.

Reklama

W jakiej temperaturze piec chleb na drożdżach, a w jakiej na zakwasie?

Tak naprawdę temperatura, w której powinniśmy wypiekać chleb zależna jest od jego rodzaju oraz wielkości wyrobionej masy ciasta. Zazwyczaj powinna oscylować w granicach 200-270 stopni Celsjusza. Często stosowany jest zabieg obniżenia temperatury w trakcie pieczenia, np. z 230 na 200, aby dopiec chleb w końcowej fazie nie przypalając go przy tym. 

Zarówno chleb na zakwasie, jak i na drożdżach mają swoich przeciwników i zwolenników. To, na który rodzaj pieczywa powinniśmy się zdecydować, zależy nie tylko od naszego zdrowia, ale – przede wszystkim – gustu. Jeżeli nie mamy żadnych przeciwskazań zdrowotnych, warto spożywać chleby na drożdżach oraz na zakwasie.

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama