Najzdrowsze miejsce w internecie

Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy

Śniadania z awokado to doskonały pomysł na pyszny początek dnia. Owoc ten oprócz oryginalnego maślanego smaku dostarcza cennych składników odżywczych. Jak przygotować smaczne i zbilansowane śniadanie z jego użyciem? Kilka smacznych inspiracji przedstawiono poniżej.
Kanapka z awokado
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co z awokado?

Spożywanie śniadania z awokado może pozytywnie wpłynąć na jakość diety. Awokado jest owocem, który cechuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną, co jest wynikiem dużej zawartości tłuszczu. W 100 g dostarcza 160 kcal, 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka.

Jednakże, produkt ten dostarcza organizmowi dobrej jakości tłuszczy (głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i wiele cennych składników odżywczych.

Stanowi między innymi źródło:

  • potasu,
  • witaminy E,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • karotenoidów.

Awokado należy spożywać, gdy jest dojrzałe. Jest wtedy miękkie, a jego miąższ można łatwo wyjąć łyżeczką. Co jednak zrobić z twardym awokado? Niedojrzałe jest pozbawione smaku. W związku z tym najlepiej odstawić je na kilka dnia i poczekać, aż stanie się miękkie.

Proces ten można przyspieszyć poprzez włożenie go do papierowej torby z bananem lub jabłkiem. Drugą możliwością jest owinięcie awokado folią aluminiową i schowanie w ciepłe miejsce.

Pomysł na śniadanie z awokado

Co zrobić na śniadanie z awokado? A co można zrobić z awokado na szybko? Sama obróbka nie jest skomplikowana. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć środek. Złożoność śniadania i czas, który jest niezbędny do przygotowania śniadania z jego udziałem zależy od pozostałych składowych.

Awokado jest wyjątkowo uniwersalne, dlatego doskonale sprawdza się zarówno w potrawach na słodko jak i na słono. Jeżeli pojawi się ochota na rozpoczęcie dnia z odrobiną słodyczy można przygotować mus śniadaniowy czy smoothie z użyciem tego zielonego owocu.

Owoc ten ma szerokie zastosowywanie w wytrawnych daniach. Z jego wykorzystaniem można przyrządzić przeróżne pasty, twarożki czy oryginalne kanapki. Przygotowanie tych potraw nie zajmuje dużo czasu, dlatego świetnie nadadzą się na śniadanie w biegu.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Dodatkowo ten egzotyczny owoc bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Śmiało można go dodawać do jajecznic, omletów czy jajek sadzonych. Awokado można również nafaszerować np. twarożkiem czy zapiekać z jajkiem.

Śniadaniowy mus z banana, awokado i kakao

Składniki:

  • Banan - 1 sztuka
  • Awokado - 2 plastry
  • Kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Masło orzechowe - 1 łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie – 2 łyżki
  • Orzechy laskowe łuskane - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Banana i awokado obierz i pokrój.
  2. Do kielicha blendera wrzuć banana, awokado, kakao oraz syrop i zblenduj.
  3. Gotowe danie przełóż do miseczki, polej masłem orzechowym, posyp płatkami i posiekanymi orzechami.

Kanapki z pastą z tuńczyka, awokado i pomidorów suszonych

Składniki:

  • Pomidor suszony - 2 plastry
  • Awokado – ¼ sztuki
  • Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Tuńczyk w sosie własnym – 60 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól, Pieprz czarny, Oregano suszone

Sposób przygotowania:

  1. Rybę odcedź z zalewy.
  2. Pomidory suszone zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
  4. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  6. Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.

Reklama

Fit przepisy z awokado

Tworzenie zbilansowanego posiłku z awokado jest niezwykle łatwe. Owoc ten dostarczy dobrej jakości tłuszczy i witamin. W związku z tym należy jedynie zadbać o to, aby w posiłku znalazło się również źródło białka (nabiał, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych) oraz węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze, ryż brązowy).  Dodatkowo fit przepisy z awokado ze względu na zawartość tłuszczu będą syciły na dłużej, a to pomoże w kontroli apetytu.

Awokado faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 2 plastry
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 łyżka
  • Awokado – ½ sztuki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i posiekaj.
  2. Ser twarogowy wyłóż do miseczki. Dodaj jogurt, rzodkiewki oraz przyprawy i wymieszaj.
  3. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. W miejsce po pestce nałóż twarożek.

Awokado z jajkiem – jak przygotować?

Awokado doskonale uzupełnia dania składające się z jajka. Z użyciem tych dwóch składników możemy przygotować:

  • pastę z awokado i jajka,
  • sałatkę z awokado i jakiem,
  • jajecznicę,
  • omlet,
  • kanapki z awokado i jajkiem sadzonym.

Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem

Składniki:

  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Awokado – ½ sztuki 
  • Sałata masłowa - 2 liście
  • Pomidor – 2 plastry
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
  2. Warzywa umyj i pokrój.
  3. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.

Z pomocą w bilansowaniu diety mogą przyjść nowoczesne rozwiązania takie jak platforma żywieniowa. W ramach subskrypcji oferują one dostęp nie tylko do planów dietetycznych, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, ale także bazę smacznych i zbilansowanych przepisów oraz stały kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Czytaj również
 Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Karina Białek
Artykuł zweryfikowany przez
Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Ciągłe uczucie głodu - przyczyny. Jak się go pozbyć?
Mężczyzna odczuwający ciągły głód
Przeczytaj artykuł
Zapotrzebowanie kaloryczne - jak obliczyć samodzielnie?
Kaloryczny posiłek
Przeczytaj artykuł
Chrom (pierwiastek CR) - właściwości. Jak działa?
Napis chromium
Podobne artykuły
Kobieta na diecie odchudzającej
Jak szybko schudnąć? Z ud, brzucha, z nóg i po ciąży
Odchudzanie bez efektu jojo
Jak schudnąć 10 kg? Jadłospis i dieta bez efektu jojo
Analiza składu ciała
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Domowy i zdrowy fast food
Fast food - czy może być zdrowy? Wpływ na zdrowie i kalorie
Może to Cię zainteresuje
Owoce dzikiej róży
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Zabieg operacyjnego przeszczepu trzustki
Przeszczep trzustki - czy jest możliwy i ile się czeka?
Widok kominów z fabryk zanieczyszczających powietrze
Zanieczyszczenia powietrza - źródła. Jaki wpływ na zdrowie?
Felinoterapeutka ze swoim kotem
Felinoterapia - czym jest terapia z kotem i komu może pomóc?

Reklama


Walcz z napięciem nerwowym! 🤬
Kliknij tutaj