Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy

Śniadania z awokado to doskonały pomysł na pyszny początek dnia. Owoc ten oprócz oryginalnego maślanego smaku dostarcza cennych składników odżywczych. Jak przygotować smaczne i zbilansowane śniadanie z jego użyciem? Kilka smacznych inspiracji przedstawiono poniżej.
Kanapka z awokado
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co z awokado?

Spożywanie śniadania z awokado może pozytywnie wpłynąć na jakość diety. Awokado jest owocem, który cechuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną, co jest wynikiem dużej zawartości tłuszczu. W 100 g dostarcza 160 kcal, 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka.

Jednakże, produkt ten dostarcza organizmowi dobrej jakości tłuszczy (głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i wiele cennych składników odżywczych.

Stanowi między innymi źródło:

  • potasu,
  • witaminy E,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • karotenoidów.

Awokado należy spożywać, gdy jest dojrzałe. Jest wtedy miękkie, a jego miąższ można łatwo wyjąć łyżeczką. Co jednak zrobić z twardym awokado? Niedojrzałe jest pozbawione smaku. W związku z tym najlepiej odstawić je na kilka dnia i poczekać, aż stanie się miękkie.

Proces ten można przyspieszyć poprzez włożenie go do papierowej torby z bananem lub jabłkiem. Drugą możliwością jest owinięcie awokado folią aluminiową i schowanie w ciepłe miejsce.

Reklama

Pomysł na śniadanie z awokado

Co zrobić na śniadanie z awokado? A co można zrobić z awokado na szybko? Sama obróbka nie jest skomplikowana. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć środek. Złożoność śniadania i czas, który jest niezbędny do przygotowania śniadania z jego udziałem zależy od pozostałych składowych.

Awokado jest wyjątkowo uniwersalne, dlatego doskonale sprawdza się zarówno w potrawach na słodko jak i na słono. Jeżeli pojawi się ochota na rozpoczęcie dnia z odrobiną słodyczy można przygotować mus śniadaniowy czy smoothie z użyciem tego zielonego owocu.

Owoc ten ma szerokie zastosowywanie w wytrawnych daniach. Z jego wykorzystaniem można przyrządzić przeróżne pasty, twarożki czy oryginalne kanapki. Przygotowanie tych potraw nie zajmuje dużo czasu, dlatego świetnie nadadzą się na śniadanie w biegu.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Dodatkowo ten egzotyczny owoc bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Śmiało można go dodawać do jajecznic, omletów czy jajek sadzonych. Awokado można również nafaszerować np. twarożkiem czy zapiekać z jajkiem.

Śniadaniowy mus z banana, awokado i kakao

Składniki:

  • Banan - 1 sztuka
  • Awokado - 2 plastry
  • Kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Masło orzechowe - 1 łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie – 2 łyżki
  • Orzechy laskowe łuskane - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Banana i awokado obierz i pokrój.
  2. Do kielicha blendera wrzuć banana, awokado, kakao oraz syrop i zblenduj.
  3. Gotowe danie przełóż do miseczki, polej masłem orzechowym, posyp płatkami i posiekanymi orzechami.

Kanapki z pastą z tuńczyka, awokado i pomidorów suszonych

Składniki:

  • Pomidor suszony - 2 plastry
  • Awokado – ¼ sztuki
  • Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Tuńczyk w sosie własnym – 60 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól, Pieprz czarny, Oregano suszone

Sposób przygotowania:

  1. Rybę odcedź z zalewy.
  2. Pomidory suszone zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
  4. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  6. Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.

Fit przepisy z awokado

Tworzenie zbilansowanego posiłku z awokado jest niezwykle łatwe. Owoc ten dostarczy dobrej jakości tłuszczy i witamin. W związku z tym należy jedynie zadbać o to, aby w posiłku znalazło się również źródło białka (nabiał, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych) oraz węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze, ryż brązowy).  Dodatkowo fit przepisy z awokado ze względu na zawartość tłuszczu będą syciły na dłużej, a to pomoże w kontroli apetytu.

Awokado faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 2 plastry
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 łyżka
  • Awokado – ½ sztuki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i posiekaj.
  2. Ser twarogowy wyłóż do miseczki. Dodaj jogurt, rzodkiewki oraz przyprawy i wymieszaj.
  3. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. W miejsce po pestce nałóż twarożek.

Reklama

Awokado z jajkiem – jak przygotować?

Awokado doskonale uzupełnia dania składające się z jajka. Z użyciem tych dwóch składników możemy przygotować:

  • pastę z awokado i jajka,
  • sałatkę z awokado i jakiem,
  • jajecznicę,
  • omlet,
  • kanapki z awokado i jajkiem sadzonym.

Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem

Składniki:

  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Awokado – ½ sztuki 
  • Sałata masłowa - 2 liście
  • Pomidor – 2 plastry
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
  2. Warzywa umyj i pokrój.
  3. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.

Z pomocą w bilansowaniu diety mogą przyjść nowoczesne rozwiązania takie jak platforma żywieniowa. W ramach subskrypcji oferują one dostęp nie tylko do planów dietetycznych, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, ale także bazę smacznych i zbilansowanych przepisów oraz stały kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Czytaj również
Karina Białek
Autoryzacja medyczna
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!