Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy

Śniadania z awokado to doskonały pomysł na pyszny początek dnia. Owoc ten oprócz oryginalnego maślanego smaku dostarcza cennych składników odżywczych. Jak przygotować smaczne i zbilansowane śniadanie z jego użyciem? Kilka smacznych inspiracji przedstawiono poniżej.
Kanapka z awokado
Źródło: 123RF
Spis treści

Co z awokado?

Spożywanie śniadania z awokado może pozytywnie wpłynąć na jakość diety. Awokado jest owocem, który cechuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną, co jest wynikiem dużej zawartości tłuszczu. W 100 g dostarcza 160 kcal, 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka.

Jednakże, produkt ten dostarcza organizmowi dobrej jakości tłuszczy (głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i wiele cennych składników odżywczych.

Stanowi między innymi źródło:

  • potasu,
  • witaminy E,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • karotenoidów.

Awokado należy spożywać, gdy jest dojrzałe. Jest wtedy miękkie, a jego miąższ można łatwo wyjąć łyżeczką. Co jednak zrobić z twardym awokado? Niedojrzałe jest pozbawione smaku. W związku z tym najlepiej odstawić je na kilka dnia i poczekać, aż stanie się miękkie.

Proces ten można przyspieszyć poprzez włożenie go do papierowej torby z bananem lub jabłkiem. Drugą możliwością jest owinięcie awokado folią aluminiową i schowanie w ciepłe miejsce.

Pomysł na śniadanie z awokado

Co zrobić na śniadanie z awokado? A co można zrobić z awokado na szybko? Sama obróbka nie jest skomplikowana. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć środek. Złożoność śniadania i czas, który jest niezbędny do przygotowania śniadania z jego udziałem zależy od pozostałych składowych.

Awokado jest wyjątkowo uniwersalne, dlatego doskonale sprawdza się zarówno w potrawach na słodko jak i na słono. Jeżeli pojawi się ochota na rozpoczęcie dnia z odrobiną słodyczy można przygotować mus śniadaniowy czy smoothie z użyciem tego zielonego owocu.

Owoc ten ma szerokie zastosowywanie w wytrawnych daniach. Z jego wykorzystaniem można przyrządzić przeróżne pasty, twarożki czy oryginalne kanapki. Przygotowanie tych potraw nie zajmuje dużo czasu, dlatego świetnie nadadzą się na śniadanie w biegu.

Dodatkowo ten egzotyczny owoc bardzo dobrze komponuje się z jajkami. Śmiało można go dodawać do jajecznic, omletów czy jajek sadzonych. Awokado można również nafaszerować np. twarożkiem czy zapiekać z jajkiem.

Śniadaniowy mus z banana, awokado i kakao

Składniki:

  • Banan - 1 sztuka
  • Awokado - 2 plastry
  • Kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Masło orzechowe - 1 łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie – 2 łyżki
  • Orzechy laskowe łuskane - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Banana i awokado obierz i pokrój.
  2. Do kielicha blendera wrzuć banana, awokado, kakao oraz syrop i zblenduj.
  3. Gotowe danie przełóż do miseczki, polej masłem orzechowym, posyp płatkami i posiekanymi orzechami.

Kanapki z pastą z tuńczyka, awokado i pomidorów suszonych

Składniki:

  • Pomidor suszony - 2 plastry
  • Awokado – ¼ sztuki
  • Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Tuńczyk w sosie własnym – 60 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól, Pieprz czarny, Oregano suszone

Sposób przygotowania:

  1. Rybę odcedź z zalewy.
  2. Pomidory suszone zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
  4. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  6. Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.

Fit przepisy z awokado

Tworzenie zbilansowanego posiłku z awokado jest niezwykle łatwe. Owoc ten dostarczy dobrej jakości tłuszczy i witamin. W związku z tym należy jedynie zadbać o to, aby w posiłku znalazło się również źródło białka (nabiał, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych) oraz węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze, ryż brązowy).  Dodatkowo fit przepisy z awokado ze względu na zawartość tłuszczu będą syciły na dłużej, a to pomoże w kontroli apetytu.

Awokado faszerowane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 2 plastry
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 łyżka
  • Awokado – ½ sztuki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Chleb żytni razowy - 1 kromka
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i posiekaj.
  2. Ser twarogowy wyłóż do miseczki. Dodaj jogurt, rzodkiewki oraz przyprawy i wymieszaj.
  3. Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. W miejsce po pestce nałóż twarożek.

Awokado z jajkiem – jak przygotować?

Awokado doskonale uzupełnia dania składające się z jajka. Z użyciem tych dwóch składników możemy przygotować:

  • pastę z awokado i jajka,
  • sałatkę z awokado i jakiem,
  • jajecznicę,
  • omlet,
  • kanapki z awokado i jajkiem sadzonym.

Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem

Składniki:

  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Awokado – ½ sztuki 
  • Sałata masłowa - 2 liście
  • Pomidor – 2 plastry
  • Sól, Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
  2. Warzywa umyj i pokrój.
  3. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.

Z pomocą w bilansowaniu diety mogą przyjść nowoczesne rozwiązania takie jak platforma żywieniowa. W ramach subskrypcji oferują one dostęp nie tylko do planów dietetycznych, które można dostosować do indywidualnych potrzeb, ale także bazę smacznych i zbilansowanych przepisów oraz stały kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Artykuł zweryfikowany przez
Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Czytaj również
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Przeczytaj artykuł
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Pytanie: W jakim wieku dostrzegłaś objawy zaburzeń hormonalnych?

  >15

  15-20

  20-30

  30<

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Dieta przy endometriozie - co jeść?
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść i czego unikać?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama