Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Potrawy z cukinii - proste przepisy na potrawy z kabaczka

Potrawy z cukinii należą do smacznych i szybkich w przygotowaniu. Obróbka tego warzywa jest prosta, a dzięki delikatności smaku cukinii, może być ona wykorzystywana do różnorodnych dań zarówno wegetariańskich jak i tych z dodatkiem mięsa.
Zapiekanka z cukinią
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, którego szczyt sezonu przypada na koniec lata. Dzięki jej neutralnemu smakowi odnajduje się w wielu daniach. Potrawy z kabaczka doskonale sprawdzą się jako posiłki obiadowe czy kolacyjne, a surowa cukinia pokrojona w talarki będzie świetnym dodatkiem do wielu dipów czy past np. z nasion roślin strączkowych.

Latem, kiedy ze względu na wysoką temperaturę chętniej wybierane są lekkie dania, cukinię można przygotować na grillu wraz z innymi ulubionymi przysmakami. Dodatek świeżych ziół czy przypraw sprawi, że nabierze ona zupełnie innego smaku.

Co można zrobić z cukinii, aby zbyt szybko się nie znudziła? Warzywo to można piec, gotować czy nawet zrobić z niego makaron. Cukinię można faszerować zarówno mięsem z dodatkiem ryżu czy kaszy jak i strączkami. Na jej bazie można przyrządzić placki, upiec chleb, a nawet ciasto czekoladowe. Dzięki sporej zawartości wody wypieki z udziałem kabaczka będą bardziej wilgotne.

A co zrobić z cukinii na zimę? Najlepszym sposobem na cieszenie się jej smakiem poza sezonem będzie przygotowanie przetworów. Warzywo to można kisić jak i marynować. Smacznym pomysłem będą również sałatki warzywne, pasty czy nawet ketchup z cukinii. Jej delikatny miąższ sprawia, że weki mogą być również w wersji na słodko z dodatkiem owoców.

Reklama

Przepisy na potrawy z cukinii

Potrawy z kabaczka są smaczne i pożywne. Dzięki swojej strukturze, jest wykorzystywany do przeróżnych dań.

Co ważniejsze, cukinia może stanowić główny składnik dania jak np. w plackach, kotletach czy pasztecie z cukinii, jak i być dodatkiem warzywnym do dania np. w szakszuce, leczo czy paście na kanapki.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na dania z cukinii:

Pasta z ciecierzycy, cukinii i awokado

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy - 2 łyżki
  • Cukinia - ¼ sztuki
  • Awokado – ¼ sztuki
  • Czosnek – ½ ząbka
  • Pietruszka, natka świeża - 1 łyżka
  • Sól, Pieprz czarny, Oregano suszone
  • Chleb żytni razowy - 2 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odcedź z zalewy.
  2. Cukinię umyj, pokrój i ugotuj na parze lub w wodzie.
  3. Awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ.
  4. Czosnek obierz i posiekaj.
  5. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zblenduj na gładką pastę.
  6. Pieczywo posmaruj pastą.

Placki z cukinii, sera żółtego i cebuli z dipem jogurtowym

Składniki:

  • Cukinia – ½ sztuki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Ser żółty Gouda - 1 plaster
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 2 łyżki
  • Pieprz czarny, Oregano suszone
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 4 łyżki
  • Zioła prowansalskie, sól, bazylia suszona

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
  2. Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do warzyw.
  4. Do masy warzywnej wbij jajko. Dodaj mąkę, pieprz, oregano i wymieszaj składniki.
  5. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
  6. Jogurt wymieszaj z bazylią, ziołami prowansalskimi i solą.
  7. Placki podawaj z dipem jogurtowym.

Jaja gotowane w pomidorach z cukinią, papryką i awokado (szakszuka)

Składniki:

  • Cebula – ¼ sztuki
  • Cukinia – ¼ sztuki
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • Sól, Pieprz, Chili mielone, Kurkuma
  • Jaja kurze surowe - 2 sztuki
  • Awokado – ¼ sztuki 
  • Pomidory krojone w puszce – ¾ szklanki
  • Sól, Pieprz, Chili mielone, Kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  2. Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój.
  3. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj paprykę oraz cukinię i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i smaż jeszcze przez około 5 minut.
  5. Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 3 minuty, aż białko się zetnie (żółtko powinno zostać płynne lub półpłynne - wedle preferencji).
  6. Gotowe danie podawaj z awokado.

Jak zrobić leczo z cukinii?

Jednym z najpopularniejszych i najłatwiejszych dań z udziałem kabaczka jest leczo. Jak zrobić leczo z cukinii, aby jego smak był wyrazisty, a warzywa ugotowane, ale nadal lekko chrupkie? Cukinię warto dorzucić pod koniec gotowania, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej. Dzięki temu warzywo to nabierze smaku innych składników potrawy, a cały czas będzie lekko chrupkie.

Podczas przygotowania leczo warto pamiętać, że cukinia świetnie smakuje z dodatkiem takich przypraw jak chili, ostra papryka czy curry. Leczo z cukinii do słoików przyrządza się tak samo jak tradycyjne leczo. Nadmiar potrawy można zawekować i wykorzystać, gdy zabraknie czasu na gotowanie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na leczo z cukinii:

Leczo z ciecierzycą, papryką i kaszą pęczak

Składniki:

  • Kasza jęczmienna pęczak sucha - 5 łyżek
  • Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – ½ szklanki
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Papryka zielona - ½ sztuki
  • Papryka żółta – ½ sztuki
  • Cukinia - ½ sztuki
  • Pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
  • Cebula czerwona – ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Miód pszczeli - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona, papryka słodka wędzona, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Cukinię oraz papryki umyj i pokrój.
  4. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
  5. W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę.
  6. Do garnka dodaj cukinię, wszystkie papryki, miód i przyprawy, duś przez 10 minut pod przykryciem.
  7. Następnie dodaj ciecierzycę oraz pomidory z puszki i duś wszystko pod przykryciem przez 5 – 10 minut.
  8. Gotowe leczo podawaj z kaszą.

Reklama

Co można zrobić z cukinii na obiad?

Jednym ze smacznych pomysłów na obiad z cukinią będą placki. Jest to danie wegetariańskie, lekkie i odżywcze, idealnie się sprawdzi na obiad w upalny dzień lub jako pożywna kolacja.

W tym przypadku niezbędne będzie posiadanie w domu podstawowych składników takich jak:

  • jajka,
  • mąka,
  • mleko,
  • olej,
  • cebula.

Takie danie można podawać z sosem grzybowym, dipem lub po prostu z pokruszonym serem. Inne wegetariańskie dania z cukinii to na przykład:

  • smażone talarki z cukinii w cieście naleśnikowym,
  • warzywne leczo,
  • risotto,
  • zapiekanka,
  • zupa,
  • pasztet,
  • kotlety z cukinii.

W momencie braku pomysłu na to, co zrobić z cukinii na obiad warto eksperymentować. To warzywo dzięki swojej delikatności wkomponuje się niemal w każde danie.

Reklama

Co zrobić z dużej cukinii?

Wykorzystanie dużego okazu cukinii stanowi nie lada wyzwanie. Jednak duże warzywo łatwiej będzie nafaszerować. Kiedy nie uda się przetworzyć całej cukinii nie zostanie wykorzystana po pokrojeniu jej można ją wrzucić do zupy warzywnej czy przygotowywanego leczo. Nadmiar można również zawekować lub zetrzeć i upiec smakowite ciasto czekoladowe z cukinią.

Cukinia ze względu na dużą zawartość wody cechuje się niską kalorycznością. Dzięki czemu jej dodatek w diecie odchudzającej zwiększa uczucie sytości po posiłku. Osoby, chcące zredukować masę ciała powinny dbać o objętość posiłków, aby zmniejszyć uczucie głodu i lepiej kontrolować apetyt.

Nowoczesna platforma żywieniowa oferuje wiele diet zarówno klasycznych, jak i sportowych czy zdrowotnych, które można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto oferuje ona wiele dodatkowych funkcjonalności ułatwiających bycie na diecie takich jak: lista zakupów, motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Czytaj również
dietetyk Kamila Kasprzak
Autoryzacja medyczna
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM