Imbir na przeziębienie - właściwości lecznicze i przepisy

Imbir to łatwo dostępna i tania przyprawa, która posiada niezwykłe właściwości. Herbata z imbirem pomoże w walce z przeziębieniem i wzmocni organizm. Jakie są właściwości lecznicze imbiru i w jaki sposób go przygotować, aby osiągnął pełnię skuteczności?
Herbata z imbirem na grypę i przeziębienie
Źródło: 123RF

Spis treści

Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Co ciekawe, takiego działania nie posiada imbir w formie sproszkowanej. Stosując więc imbir na przeziębiebie, warto używać tego świeżego. Roślina w postaci przyprawy będzie przydatna w przypadku chorób przebiegających z nadmiernym wydzielaniem flegmy – sproszkowany imbir posiada bowiem działanie osuszające. Różnica we właściwościach imbiru wynika z zawartości gingerolu, który znajduje się w soku rośliny. W procesie suszenia niewiele z niego zostaje.

Napar z imbiru na zapalenie gardła

Imbir najlepiej zacząć przyjmować zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji. Jeśli zmarzliśmy i czujemy, że coś nas „łamie”, może być to sygnał, że w organizmie rozwija się stan zapalny. Napar z imbiru sprawi wówczas, że choroba nas ominie lub jej przebieg będzie krótszy i łagodniejszy. Imbirowy napój można przyjmować również już w trakcie infekcji, ponieważ posiada on właściwości napotne. Herbata z imbirem i miodem sprawdzi się zarówno w przypadku lekkiej gorączki, jak i bólu gardła. Pamiętajmy jednak, że efekty pojawią się tylko jeżeli będziemy przyjmować imbir regularnie.

Napój z imbiru – przepis

Przyrządzenie napoju z imbiru jest bardzo proste. Potrzebne będą nam:

  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów
  • pół litra wrzątku
  • sok z cytryny i miód do smaku

Imbir obieramy ze skórki. Połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a drugą część kroimy w cienkie paski lub plasterki. Całość wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. W takiej postaci możemy przechowywać go przez kilka dni w lodówce.

Aby przyrządzić napój na bazie naparu, wystarczy wlać do szklanki około 50 ml mikstury i dodać 200 ml gorącej wody, miód i sok z cytryny. W celu wzmocnienia organizmu wystarczy pić jedną szklankę napoju dziennie. W czasie infekcji po imbirową miksturę sięgajmy trzy razy na dobę.

Nalewka z imbiru – przepis

Z imbiru możemy przygotować także nalewkę. W tym celu potrzebujemy następujących składników:

  • 100 g imbiru
  • 100 g cukru
  • 2 cytryn
  • 3 łyżek miodu
  • 0,75 l wódki

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytryny kroimy w ósemki i wrzucamy je razem z imbirem do dużego słoja, a następnie całość zasypujemy cukrem. Na wierzch dodajemy jeszcze miód. Składniki zalewamy wódką i zamykamy szczelnie słój. Nalewka będzie gotowa po trzech miesiącach.

Imbir a karmienie piersią

Dobra informacja dla świeżo upieczonych mam – korzeń imbiru nie jest szkodliwy dla dziecka, dlatego można spożywać go w okresie karmienia piersią. Ze względu na ostry, charakterystyczny smak przyprawy, lepiej jednak unikać jej w czasie pierwszych trzech miesięcy życia dziecka. Imbir może bowiem nieco zmienić smak mleka, co może nie spodobać się niemowlakowi.

Oceń artykuł

(liczba ocen 40)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!