Nowy sklep

już ON-LINE

Imbir na przeziębienie - właściwości lecznicze i przepisy

Imbir to łatwo dostępna i tania przyprawa, która posiada niezwykłe właściwości. Herbata z imbirem pomoże w walce z przeziębieniem i wzmocni organizm. Jakie są właściwości lecznicze imbiru i w jaki sposób go przygotować, aby osiągnął pełnię skuteczności?
Herbata z imbirem na grypę i przeziębienie
Źródło: 123RF

Spis treści

Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Co ciekawe, takiego działania nie posiada imbir w formie sproszkowanej. Stosując więc imbir na przeziębiebie, warto używać tego świeżego. Roślina w postaci przyprawy będzie przydatna w przypadku chorób przebiegających z nadmiernym wydzielaniem flegmy – sproszkowany imbir posiada bowiem działanie osuszające. Różnica we właściwościach imbiru wynika z zawartości gingerolu, który znajduje się w soku rośliny. W procesie suszenia niewiele z niego zostaje.

Napar z imbiru na zapalenie gardła

Imbir najlepiej zacząć przyjmować zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji. Jeśli zmarzliśmy i czujemy, że coś nas „łamie”, może być to sygnał, że w organizmie rozwija się stan zapalny. Napar z imbiru sprawi wówczas, że choroba nas ominie lub jej przebieg będzie krótszy i łagodniejszy. Imbirowy napój można przyjmować również już w trakcie infekcji, ponieważ posiada on właściwości napotne. Herbata z imbirem i miodem sprawdzi się zarówno w przypadku lekkiej gorączki, jak i bólu gardła. Pamiętajmy jednak, że efekty pojawią się tylko jeżeli będziemy przyjmować imbir regularnie.

 

Napój z imbiru – przepis

Przyrządzenie napoju z imbiru jest bardzo proste. Potrzebne będą nam:

  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów
  • pół litra wrzątku
  • sok z cytryny i miód do smaku

Imbir obieramy ze skórki. Połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a drugą część kroimy w cienkie paski lub plasterki. Całość wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. W takiej postaci możemy przechowywać go przez kilka dni w lodówce.

Aby przyrządzić napój na bazie naparu, wystarczy wlać do szklanki około 50 ml mikstury i dodać 200 ml gorącej wody, miód i sok z cytryny. W celu wzmocnienia organizmu wystarczy pić jedną szklankę napoju dziennie. W czasie infekcji po imbirową miksturę sięgajmy trzy razy na dobę.

Reklama

Nalewka z imbiru – przepis

Z imbiru możemy przygotować także nalewkę. W tym celu potrzebujemy następujących składników:

  • 100 g imbiru
  • 100 g cukru
  • 2 cytryn
  • 3 łyżek miodu
  • 0,75 l wódki

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytryny kroimy w ósemki i wrzucamy je razem z imbirem do dużego słoja, a następnie całość zasypujemy cukrem. Na wierzch dodajemy jeszcze miód. Składniki zalewamy wódką i zamykamy szczelnie słój. Nalewka będzie gotowa po trzech miesiącach.

Reklama

Imbir a karmienie piersią

Dobra informacja dla świeżo upieczonych mam – korzeń imbiru nie jest szkodliwy dla dziecka, dlatego można spożywać go w okresie karmienia piersią. Ze względu na ostry, charakterystyczny smak przyprawy, lepiej jednak unikać jej w czasie pierwszych trzech miesięcy życia dziecka. Imbir może bowiem nieco zmienić smak mleka, co może nie spodobać się niemowlakowi.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 30)

Pytanie: Jak radzisz sobie z bólem gardła w ciąży?

  naturalnymi sposobami np. płukanki

  preparatami bez recepty

  preparatami wskazanymi przez lekarza

  nie stosuję żadnych preparatów