Jaki miód na przeziębienie? Dla dzieci i dorosłych

Jaki miód jest dobry na przeziębienie – to pytanie często zadają osoby, które zamiast sięgać po farmaceutyki, wolą naturalne rozwiązania. Który gatunek najskuteczniej podnosi odporność, rozgrzewa i łagodzi kaszel? Jak go stosować i z czym można łączyć?
Miód, cytryna i imbir
źródło:123RF

Spis treści

Jaki miód na przeziębienie?

Już od starożytności wiadomo, że miód ma właściwości prozdrowotne – wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego oraz układu krążenia. Dziś, w epoce powrotu do naturalnych metod, jego możliwości są odkrywane i doceniane na nowo. Coraz więcej potwierdzonych jest naukowo, prowadzonymi wciąż badaniami.

Wiadomo również, że różne gatunki miodu wspomagają różne elementy ludzkiego organizmu oraz ich prawidłową pracę. Niektóre z nich szczególnie skutecznie wpływają na układ odpornościowy, dzięki czemu mogą wspierać leczenie przeziębień lub być stosowane w ich profilaktyce.

Jaki miód jest dobry na przeziębienie? Większość gatunków bogata jest w witaminy i minerały działające korzystnie na układ immunologiczny, jednak najlepsze przy przeziębieniu okazują się:

  • miód lipowy – o barwie jasnej, słomkowej lub złotej, z nutką goryczy w smaku, wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe, działa napotnie, wspomaga odkrztuszanie,
  • miód malinowy – działa napotnie i rozgrzewająco, skutecznie wspiera leczenie przeziębienia u dzieci,
  • miód spadziowy – nazywany naturalnym antybiotykiem, wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • miód rzepakowy – wspiera pracę układu odpornościowego, szczególnie u dzieci.

Jak stosować miód na przeziębienie?

Miód na przeziębienie może być stosowany w różny sposób. Można jeść go samego lub rozpuszczać w:

  • przegotowanej wodzie,
  • mleku,
  • herbacie,
  • innych naparach ziołowych (np. z lipy).

Warto jednak pamiętać, że miód traci niektóre właściwości, kiedy podgrzany zostaje do zbyt wysokiej temperatury. Dlatego, dodając go do wody lub naparu, najpierw trzeba go przestudzić, by był ciepły, ale nie gorący.

Ponadto, jeśli miód ma wspomagać leczenie przeziębienia lub podnieść odporność, można połączyć go z innymi produktami bogatymi w witaminę C lub posiadającymi właściwości rozgrzewające:

  • cytryną,
  • czarnym bzem,
  • imbirem,
  • czosnkiem,
  • naparem z lipy.

Jaki miód na przeziębienie dla dzieci?

Należy pamiętać, że miodu nie powinny spożywać dzieci poniżej pierwszego roku życia, jednak dzieciom starszym można podawać wszystkie wymienione wyżej gatunki. Jednak najlepszy na przeziębienie dla dzieci jest miód malinowy. Nie jest on bardzo popularny, czasem trudno go dostać, niemniej jednak warto, ponieważ posiada właściwości, jakie wykazuje również sok z malin:

  • rozgrzewa,
  • działa napotnie,
  • zwalcza gorączkę.

W zależności od występujących objawów infekcji, różne gatunki są zalecane dla dzieci. Miód malinowy daje dobre rezultaty przy katarze i gorączce, ale – działając napotnie – może nie sprawdzić się przy kaszlu.

Kaszel suchy skutecznie łagodzi miód gryczany. Pomaga nawet pozbyć się napadowego kaszlu w nocy, dlatego warto podawać go dziecku przed snem. Na kaszel mokry z kolei lepiej sprawdzi się miód nawłociowy rozrzedzający wydzielinę i ułatwiający odkrztuszanie.

Miód na przeziębienie w ciąży

Sięganie po naturalne metody leczenia przeziębienia szczególnie korzystne jest dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Ciąża i karmienie są sytuacjami, w których przyjmowanie niektórych leków jest niewskazane ze względu na ewentualne skutki uboczne, jakie mogą one powodować. Ponieważ jednak wówczas nie tylko stosowanie wszelkich farmaceutyków, ale i dieta powinna być konsultowana z lekarzem, nawet o dawkowanie miodu warto zapytać specjalistę.

Jaki miód na przeziębienie w ciąży warto stosować? Dla przyszłych matek szczególnie polecany jest miód gryczany – działa przeciwkaszlowo, podnosi odporność, ale również pomaga radzić sobie z niedoborem żelaza, który bywa częstą przypadłością ciężarnych.

Domowe mikstury z miodu na przeziębienie

Aby działanie miodu było skuteczniejsze, można na jego bazie sporządzić samodzielnie domowe mikstury. Na podniesienie odporności, zarówno u dzieci jak i pacjentów dorosłych, dobra jest mikstura z miodu, cytryny, czosnku i imbiru. Do soku wyciśniętego z jednej cytryny należy dodać pół główki czosnku obranego i startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę, łyżeczkę startego świeżego imbiru oraz dwie łyżki stołowe miodu rozpuszczonego w połowie szklanki ciepłej wody. Kiedy syrop zrobiony jest z myślą o dzieciach, można odstawić go na noc, a następnie przecedzić przez sitko. Powinno się podawać go po posiłku, ponieważ czosnek i imbir mogą działać drażniąco na błonę śluzową pustego żołądka.

Który miód najlepszy jest do mikstury na przeziębienie? Można zastosować miód malinowy, lipowy, gryczany, rzepakowy lub inne gatunki wspierające odporność.

Inne propozycje wykorzystania miodu w „domowej aptece”:

  • na kaszel suchy – posiekana cebula z dodatkiem kilku łyżek miodu,
  • na kaszel mokry – miód z dodatkiem anyżu w proszku,
  • na ból gardła – napar szałwii lekarskiej z dodatkiem miodu,
  • na gorączkę – napar z lipy lub malin z dodatkiem miodu.

Czytaj też:

Bibliografia

  • M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Life Sci, 018;64(3):147-151

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!