Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc to skarbnica witamin! Zmniejsza ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej i nie tylko. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel

Imbir to roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Domowy syrop z imbiru nie tylko wzmocni odporność, ale też pomoże uporać się z infekcją. Jak przygotować syrop z imbiru i w jakich ilościach go stosować?
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Każdy z elementów syropu ma swoje właściwości, które pomagają w walce z przeziębieniem.
  • Syrop imbirowy stosuje się również przy zatruciach pokarmowych i nudnościach, wywołanych, np. przez chorobę lokomocyjną.
  • Syrop ten jest raczej bezpieczny, jednak nie każdy powinien go spożywać. Dlaczego?
SPRAWDŹ TEŻ: Właściwości lecznicze imbiru i przepisy z jego wykorzystaniem
Spis treści

Dlaczego imbir do syropu z miodem i cytryną?

Świeży korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wszystko przez występujący w roślinie gingerol, który posiada zdolność likwidowania stanów zapalnych. Zawarty w imbirze potas reguluje pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Korzeń imbiru zawiera również witaminy A, C, E i z grupy B, a także fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Dzięki nim, roślina wzmacnia organizm oraz poprawia kondycję skóry, włosów, zębów i paznokci. Imbir jest skuteczny nie tylko w leczeniu infekcji – pomaga także przy bezsenności, problemach trawiennych i nudnościach.

Reklama

Dlaczego warto pić syrop z imbiru, miodu i cytryny?

Syrop z imbiru i cytryny jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, ma także działanie rozgrzewające i napotne.

Najlepiej zacząć przyjmować go zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji. Jeśli zmarzliśmy i czujemy, że coś nas „łamie”, może być to sygnał, że w organizmie rozwija się stan zapalny. Syrop z imbiru sprawi wówczas, że choroba nas ominie lub jej przebieg będzie krótszy i łagodniejszy.

Syrop imbirowy można stosować również przy zatruciach pokarmowych i nudnościach, wywołanych na przykład przez chorobę lokomocyjną. Przez wielu imbir jest także uznawany za świetny środek wspomagający trawienie, a zatem na odchudzanie.

Reklama

Przepis na syrop z imbiru

Syrop imbirowy jest nie tylko skuteczny, ale i smaczny. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 2 cytryn, najlepiej ekologicznych, niewoskowanych
  • miodu
  • korzenia imbiru o długości 3-4 centymetrów

Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy. Cytrusy kroimy na cienkie plastry i usuwamy z nich pestki. Imbir obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, na których umieszczamy 3-4 plastry cytryny. Następnie dokładamy dwie łyżeczki startego imbiru.

Czynności te powtarzamy aż do wypełnienia słoja. Na końcu całość zalewamy miodem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach możemy cieszyć się gotowym syropem. Dodajemy go do herbaty i wody lub przyjmujemy samodzielnie. Zawarte w syropie cytryna i miód nie tylko poprawią jego smak, ale też wzmocnią prozdrowotne działanie imbiru.

W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Dla wzmocnienia organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.

Do syropu dodać można także łyżeczkę kurkumy, kilka ząbków czosnku lub pigwę. Zamiast świeżego imbiru użyć można również pasteryzowany, jeśli ktoś taki preferuje.

Jak długo natomiast można go przechowywać? Trzymany w lodówce powinien być świeży przez około miesiąc.

Reklama

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir bez obaw mogą przyjmować kobiety ciężarne nie tylko w okresie przeziębiania, ale też przy porannych mdłościach.

Korzeń imbiru nie jest szkodliwy także dla niemowlaków, dlatego można spożywać go w okresie karmienia piersią.

Ze względu na ostry, charakterystyczny smak przyprawy, lepiej jednak unikać jej w czasie pierwszych trzech miesięcy życia dziecka. Imbir może bowiem nieco zmienić smak mleka, co może nie spodobać się niemowlakowi.

Reklama

Syrop z imbiru, miodu i cytryny dla dzieci

Syrop z imbiru i miodu bez przeszkód mogą przyjmować dzieci dopiero od 12 miesiąca życia. Ze względu na to, iż miód jest silnym alergenem, nie należy podawać go maluchom, które nie skończyły jeszcze roku.

Czytaj również

Bibliografia

  • Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromat. Chem. Toksykol., 2016; 49(1): 57-63
  • Cisowski W., Kowalczyk A., Jamontt J.: Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne. Post. Fitoter., 2004; 71-76
  • Grys A., Łowicki Z., Parus A.: Właściwości lecznicze imbiru. Post. Fitoter., 2010; 1: 42-45
  • Bhat H.P., Jakribettu R.P., Boloor R., Fayad R., Manjeshwar S.B.: Use of Ayurvedic Medicinal Plants as Immunomodulators in Geriatrics. Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older pod red. R. R. Watson, Elsevier 2015; 143- 149.
  • Derrer D.: Vitamins & Supplements – Ginger, 2015. – 22. Abebe W.: Herbal medication: potential for adverse interactions with analgesic drugs. J. Clin. Pharm. Ther, 2002; 27(6): 391-401
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Kaszel
Syrop prawoślazowy - na jaki kaszel stosować? Dawkowanie i opinie
Syrop na chore gardło i kaszel
Miód na kaszel - suchy, krtaniowy i w nocy. Jaki wybrać i jak podawać?
Herbata, miód i kaszlące dziecko
Kaszel poinfekcyjny - u dzieci i dorosłych. Ile trwa i co pomaga?
Dziecko z kaszlem poinfekcyjnym
Podobne artykuły
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Suszony tymianek
Tymianek na kaszel - jak go zaparzyć i czy jest skuteczny? Przepis na napar
Przygotowywanie siemienia lnianego na kaszel
Siemię lniane na kaszel – jak przygotować i stosować u dzieci i dorosłych? Przepis
Kobieta mająca świszczący kaszel
Świszczący kaszel - przyczyny i leczenie. Jak go rozpoznać?
Kobieta z problemem kaszlu refluksowego
Kaszel refluksowy - objawy. Jak załagodzić u dzieci i dorosłych?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!