Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Kasza jaglana - właściwości i zalety

Kasza jaglana zawiera łatwo przyswajalne białko, dodające energii węglowodany oraz szereg witamin i makroelementów, w tym między innymi kwas foliowy, witaminę E, żelazo, krzem oraz lecytynę.
kasza jaglana wlaściwości
Źródło: 123RF
Spis treści

Kasza jaglana jest lekkostrawna, ale z uwagi na sporą ilość kalorii nie jest polecana diabetykom. Może być za to elementem diety dzieci, jednak należy pamiętać, że kasza jaglana dla niemowlaka podawana może być od około 4-go miesiąca życia. Poniżej odpowiadamy też na pytanie czy kasza jaglana zawiera gluten, a więc czy może być spożywana przez chorych na celiakię?

Reklama

Kasza jaglana

Kasza jaglana należy do grona tzw. superfoods, czyli najzdrowszych pokarmów świata. Uprawiana od setek lat, pozyskiwana jest z łuskanych ziaren prosa.

Reklama

Kasza jaglana właściwości

Kasza jaglana ma wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne z uwagi na zawartość licznych witamin i makroelementów. Witaminy z grupy B (w tym B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B6 - pirydoksyna) korzystnie wpływają na układ nerwowy, a więc także na nastrój. Spożywanie produktów z witaminą B pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie psychiczne, ale również na sprawność intelektualną.

Reklama

Kasza jaglana wartości odżywcze

Kasza jaglana ma też właściwości poprawiające odporność organizmu, a to za sprawą witaminy B2. Ryboflawina ma także wpływ na stan:

  • paznokci,
  • skóry,
  • włosów,
  • nie pozostaje bez wpływu również na narząd wzroku.

Przyjmowanie witaminy B2 zalecane jest też osobom cierpiącym na schorzenia jamy ustnej. To bardzo ważne, ponieważ jej niedobory mogą powodować nawet nowotwory przełyku.

Reklama

Kasza jaglana dieta

Paznokcie, włosy, ale także stawy nie będą w dobrej kondycji bez krzemu, a ten również znajdziemy w składzie kaszy jaglanej. Dlatego powinna ona znaleźć się też w diecie osób cierpiących na trądzik pospolity i trądzik różowaty. Krzem pomaga bowiem w regeneracji naskórka. Z kolei inny składnik tejże kaszy - żelazo - odpowiada za prawidłowy poziom hemoglobiny, która jest nośnikiem tlenu do krwi. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, a u kobiet w ciąży do niedorozwoju płodu. Pierwiastek ten potrzebny jest również do regeneracji tkanek oraz walki z wolnymi rodnikami, których nadmiar wywołuje niektóre nowotwory, miażdżycę, a w konsekwencji zawał serca lub udar.

Reklama

Kasza jaglana gluten

Kasza jaglana działa przeciwwirusowo, polecana jest nawet osobom cierpiącym na przewlekły nieżyt nosa, gdyż ma zdolność do wysuszania błon śluzowych. Czy kasza jaglana zawiera gluten? Z uwagi na fakt, iż kasza jaglana jest bezglutenowa, mogą ją spożywać alergicy, w tym chorzy u których występuje celiaklia. Ponadto zawarta w tzw. „jaglance” lecytyna pozwala obniżyć cholesterol.

Reklama

Kasza jaglana dla niemowlaka

Królowa kasz, jak często nazywa się kaszę jaglaną, może być spożywana przez najmłodszych. Kasza jaglana dla niemowlaka podawana może być od około 4 miesiąca życia. Najlepiej po ugotowaniu zmiksować ją z:

  • warzywami,
  • mięsem,
  • owocami.

Czytaj więcej: Kasza jaglana dla niemowlaka - od kiedy?

Reklama

Kasza jaglana odchudzanie

Kasza jaglana polecana jest osobom dbającym o zgrabną sylwetkę oraz tym, którzy chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Zawiera bowiem łatwo przyswajalne białko (około 10g/100g) , dodające energii węglowodany (około 70g/100g), a także tłuszcze nienasycone (ok. 3 g).

Dieta kasza jaglana – jak schudnąć?

Kasza jaglana to zatem liczne wartości odżywcze. W 100 g tejże kaszy znajduje się sporo, bo ok. 350 kalorii, dlatego mimo tak wielu pozytywnych właściwości kaszy jaglanej nie powinni jeść jej diabetycy.

„Jaglanka” może mieć w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Kasza jaglana z warzywami, jako dodatek do mięs, ale świetnie smakuje też kasza jaglana na słodko, na przykład z owocami i miodem. Sprawdza się także jako składnik zup, a jej koneserzy przyrządzają nawet kotlety z kaszy jaglanej czy ciasto z kaszy jaglanej.

Zobacz też: Dieta jaglana odchudzająca

Detoks kasza jaglana

Za zakwaszanie organizmu odpowiedzialne są m.in.:

  • spożywane mięsa i wędliny,
  • cukier i produkty go zawierające,
  • sery, biała mąka, biały ryż,
  • herbata (czarna) i kawa.

Na zakwaszenie narażone są również osoby spożywające alkohol i palące tytoń.

Królowa kasz stosowana jest do usuwania toksyn, gdyż ma właściwości alkalizujące. Oczyszczanie organizmu kaszą jaglaną jest coraz bardziej popularne, bo nie wymaga stosowania głodówki. Tak zwany detoks jaglany może trwać nawet do miesiąca, a po jego zakończeniu poprawia się ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Pamiętajmy, że w trakcie gotowania nie mieszamy kaszy, inaczej zrobi się z niej papka. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Kasza manna: ile ma kcal i jak powstaje? Właściwości i cena
Kasza manna w drewnianej miseczce
Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od pszennego? Sprawdź, ile ma kalorii
Makaron pełnoziarnisty, pomidory i oliwa
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Ryż parboiled w drewnianej misce
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!