Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?

Vermicelli – pod tą włoską nazwą coraz rzadziej kryje się klasyczny cienki makaron pszenny z Toskanii, a coraz częściej azjatyckie produkty z ryżu lub fasoli mung. Czym różnią się od siebie poszczególne odmiany makaronu vermicelli, ile mają kalorii oraz jak należy je gotować?
Danie z makaronem vermicelli
źrodło:123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest vermicelli?

Vermicelli jest odmianą makaronu kształtem zbliżonego do spaghetti, o znacznie jednak mniejszej średnicy. Produkt ten wywodzi się z Włoch, a konkretnie z Toskanii, gdzie pierwsze jego receptury opracowano i spisano w XIV wieku. Współcześnie terminem vermicelli coraz częściej określa się jednak nie tylko klasyczne włoskie nitki, ale też różne odmiany długich, prostych i cienkich makaronów azjatyckich (chińskich, a także tajskich, wietnamskich, filipińskich, czy indyjskich). 

Siłą rzeczy, pojęcie to stało się więc niezwykle pojemne i obejmuje produkty należące do odmiennych porządków kulinarnych, o zupełnie innym charakterze, smaku i przeznaczeniu. Jako takie, vermicelli może stanowić podstawę zarówno dla dań kuchni śródziemnomorskiej, jak też południowo-azjatyckiej.

Reklama

Z czego robi się makaron vermicelli?

Makaron vermicelli w różnych częściach świata wytwarza się z mąki różnego typu. Najczęściej do tego celu wykorzystywane są półprodukty pozyskiwane z takich surowców, jak:

  • pszenica durum,
  • fasola mung,
  • ryż.

Pierwszy ze składników typowy jest dla kuchni włoskiej, dwa ostatnie używane są powszechnie w Azji. Znacznie różnią się one między sobą właściwościami oraz wartościami odżywczymi, dlatego każda z odmian makaronu vermicelli wymaga osobnego omówienia.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Makaron ryżowy vermicelli

Makaron ryżowy vermicelli jest jednym z najważniejszych produktów kuchni azjatyckiej, między innymi chińskiej i wietnamskiej, stanowiąc podstawę wielu dań z warzywami, mięsem, rybami lub owocami morza. Wytwarzany jest z mąki uzyskiwanej z nasion ryżu, która jest bardzo sypka, delikatna w smaku i – co istotne dla wielu osób – nie ma w swoim składzie glutenu oraz cholesterolu. 

Ryżowe nitki zawierają dużą ilość wody i są półprzeźroczyste. Tego typu vermicelli może być używane do przygotowania zup, dań obiadowych na ciepło oraz sałatek. Świetnie komponuje się z azjatyckim sosami, w szczególności – sojowym. 

Reklama

Makaron sojowy vermicelli

Makaron sojowy vermicelli produkowany jest z mąki, do której wyrobu używa się nasion fasoli mung. Wbrew nazwie, rzadziej natomiast półprodukt bazowy stanowi mączka sojowa, ewentualnie także mąka pozyskiwana z grochu. Ze względu na wygląd, makaron ten niekiedy nazywany jest także szklistym. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością skrobi. Szczególnie popularny jest w Chinach. Może być serwowany z warzywami, mięsem, owocami morza, jako danie obiadowe, składnik zup lub sałatek, jako farsz do pierogów i sajgonek, na zimno lub na ciepło. Jest wyjątkowo cienki, co ułatwia jego przygotowanie.

Reklama

Makaron vermicelli z pszenicy durum

Makaron vermicelli z pszenicy durum na polskich stołach nie gości zbyt często – z włoskich produktów zdecydowanie częściej wybierane jest spaghetti. Pszenica durum, z której wytwarza się makaron durum, jest specjalną odmianą tego zboża, która charakteryzuje się twardymi i grubymi ziarnami. Ma w swoim składzie duże ilości żółtego barwnika zwanego luteiną, ale przede wszystkim glutenu – białka, które dla osób na nie uczulonych może stanowić duże zagrożenie, które jednakże w bardzo dużym stopniu ułatwia formowanie makaronu i zwiększa możliwości wypiekowe mąki. 

Reklama

Ile kalorii ma makaron vermicelli?

W przypadku większości makaronów vermicelii, ilość kalorii w przeliczeniu na 100 gramów wynosi od 330 do 365, przy czym dane te dotyczą produktów surowych. Po namoczeniu lub ugotowaniu, kaloryczność spada 2 do 3 razy w związku ze znacznym nasiąknięciem wodą. Istotniejsze rozbieżności dotyczą proporcji podstawowych składników odżywczych. 

Makarony azjatyckie, z ryżu lub fasoli, stanowią przede wszystkim przebogate źródło węglowodanów, zawierają jednak śladowe tylko ilości białek oraz tłuszczów. Natomiast włoskie vermicelli z pszenicy durum ma zdecydowanie bardziej zróżnicowany skład, dostarczając do organizmu nie tylko węglowodanów, ale też dużej ilości białek oraz nieco tłuszczów. Szczegółowe porównanie wybranych produktów zaliczających się do każdej z trzech kategorii wygląda następująco:

 

makaron

 

ryżowy

z fasoli mung

z pszenicy durum

Kaloryczność

330 kcal

361 kcal

363 kcal

Białka

0,1 g

0,3 g

12 g

Tłuszcze

0,1 g

0,3 g

1,5 g

Węglowodany

82 g

87 g

74 g

Reklama

Jak gotować makaron vermicelli?

Jak ugotować makaron vermicelli? Także i w tym przypadku wszystko zależy od tego, z jakiej mąki został wytworzony produkt finalny:

  • makaron sojowy vermicelli w ogóle nie wymaga gotowania. Jest tak cienki, że wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na kilka - kilkanaście minut lub podsmażyć na głębokim tłuszczu bez uprzedniego namaczania,
  • makaron ryżowy vermicelli, jeśli ma być podany na ciepło, w pierwszej kolejności moczymy w zimnej wodzie na około 8 minut, a następnie krótko (3-4 minuty) gotujemy lub podsmażamy na patelni. Ryżowe vermicelli na zimno, przygotowujemy na odwrót – gotujemy przez 4-6 minut a po wyjęciu z garnka, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia,
  • makaron vermicelli z pszenicy durum gotujemy przez około 8-9 minut.

Czytaj również
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Kasza manna: ile ma kcal i jak powstaje? Właściwości i cena
Kasza manna w drewnianej miseczce
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!