Reklama
Co to jest vermicelli?
Vermicelli jest odmianą makaronu kształtem zbliżonego do spaghetti, o znacznie jednak mniejszej średnicy. Produkt ten wywodzi się z Włoch, a konkretnie z Toskanii, gdzie pierwsze jego receptury opracowano i spisano w XIV wieku. Współcześnie terminem vermicelli coraz częściej określa się jednak nie tylko klasyczne włoskie nitki, ale też różne odmiany długich, prostych i cienkich makaronów azjatyckich (chińskich, a także tajskich, wietnamskich, filipińskich, czy indyjskich).
Siłą rzeczy, pojęcie to stało się więc niezwykle pojemne i obejmuje produkty należące do odmiennych porządków kulinarnych, o zupełnie innym charakterze, smaku i przeznaczeniu. Jako takie, vermicelli może stanowić podstawę zarówno dla dań kuchni śródziemnomorskiej, jak też południowo-azjatyckiej.
Reklama
Z czego robi się makaron vermicelli?
Makaron vermicelli w różnych częściach świata wytwarza się z mąki różnego typu. Najczęściej do tego celu wykorzystywane są półprodukty pozyskiwane z takich surowców, jak:
- pszenica durum,
- fasola mung,
- ryż.
Pierwszy ze składników typowy jest dla kuchni włoskiej, dwa ostatnie używane są powszechnie w Azji. Znacznie różnią się one między sobą właściwościami oraz wartościami odżywczymi, dlatego każda z odmian makaronu vermicelli wymaga osobnego omówienia.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Makaron ryżowy vermicelli
Makaron ryżowy vermicelli jest jednym z najważniejszych produktów kuchni azjatyckiej, między innymi chińskiej i wietnamskiej, stanowiąc podstawę wielu dań z warzywami, mięsem, rybami lub owocami morza. Wytwarzany jest z mąki uzyskiwanej z nasion ryżu, która jest bardzo sypka, delikatna w smaku i – co istotne dla wielu osób – nie ma w swoim składzie glutenu oraz cholesterolu.
Ryżowe nitki zawierają dużą ilość wody i są półprzeźroczyste. Tego typu vermicelli może być używane do przygotowania zup, dań obiadowych na ciepło oraz sałatek. Świetnie komponuje się z azjatyckim sosami, w szczególności – sojowym.
Reklama
Makaron sojowy vermicelli
Makaron sojowy vermicelli produkowany jest z mąki, do której wyrobu używa się nasion fasoli mung. Wbrew nazwie, rzadziej natomiast półprodukt bazowy stanowi mączka sojowa, ewentualnie także mąka pozyskiwana z grochu. Ze względu na wygląd, makaron ten niekiedy nazywany jest także szklistym. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością skrobi. Szczególnie popularny jest w Chinach. Może być serwowany z warzywami, mięsem, owocami morza, jako danie obiadowe, składnik zup lub sałatek, jako farsz do pierogów i sajgonek, na zimno lub na ciepło. Jest wyjątkowo cienki, co ułatwia jego przygotowanie.
Reklama
Makaron vermicelli z pszenicy durum
Makaron vermicelli z pszenicy durum na polskich stołach nie gości zbyt często – z włoskich produktów zdecydowanie częściej wybierane jest spaghetti. Pszenica durum, z której wytwarza się makaron durum, jest specjalną odmianą tego zboża, która charakteryzuje się twardymi i grubymi ziarnami. Ma w swoim składzie duże ilości żółtego barwnika zwanego luteiną, ale przede wszystkim glutenu – białka, które dla osób na nie uczulonych może stanowić duże zagrożenie, które jednakże w bardzo dużym stopniu ułatwia formowanie makaronu i zwiększa możliwości wypiekowe mąki.
Reklama
Ile kalorii ma makaron vermicelli?
W przypadku większości makaronów vermicelii, ilość kalorii w przeliczeniu na 100 gramów wynosi od 330 do 365, przy czym dane te dotyczą produktów surowych. Po namoczeniu lub ugotowaniu, kaloryczność spada 2 do 3 razy w związku ze znacznym nasiąknięciem wodą. Istotniejsze rozbieżności dotyczą proporcji podstawowych składników odżywczych.
Makarony azjatyckie, z ryżu lub fasoli, stanowią przede wszystkim przebogate źródło węglowodanów, zawierają jednak śladowe tylko ilości białek oraz tłuszczów. Natomiast włoskie vermicelli z pszenicy durum ma zdecydowanie bardziej zróżnicowany skład, dostarczając do organizmu nie tylko węglowodanów, ale też dużej ilości białek oraz nieco tłuszczów. Szczegółowe porównanie wybranych produktów zaliczających się do każdej z trzech kategorii wygląda następująco:
|
makaron |
||
|
ryżowy |
z fasoli mung |
z pszenicy durum |
Kaloryczność |
330 kcal |
361 kcal |
363 kcal |
Białka |
0,1 g |
0,3 g |
12 g |
Tłuszcze |
0,1 g |
0,3 g |
1,5 g |
Węglowodany |
82 g |
87 g |
74 g |
Reklama
Jak gotować makaron vermicelli?
Jak ugotować makaron vermicelli? Także i w tym przypadku wszystko zależy od tego, z jakiej mąki został wytworzony produkt finalny:
- makaron sojowy vermicelli w ogóle nie wymaga gotowania. Jest tak cienki, że wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na kilka - kilkanaście minut lub podsmażyć na głębokim tłuszczu bez uprzedniego namaczania,
- makaron ryżowy vermicelli, jeśli ma być podany na ciepło, w pierwszej kolejności moczymy w zimnej wodzie na około 8 minut, a następnie krótko (3-4 minuty) gotujemy lub podsmażamy na patelni. Ryżowe vermicelli na zimno, przygotowujemy na odwrót – gotujemy przez 4-6 minut a po wyjęciu z garnka, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia,
- makaron vermicelli z pszenicy durum gotujemy przez około 8-9 minut.